Siirry sisältöön
04.10.2023

Moninaisen ohjelmiston Flow-sirkus laajentaa käsitystä nykysirkuksesta

Nykysirkuksen esityssarjassa käynnistyi tänä syksynä 11. esityskausi. Sarjaa kuratoi Flow Productionsin taiteellinen johtaja ja tanssitaiteilija Pirjo Yli-Maunula.

Flow-sirkuksen loppuvuodessa on luvassa kolme vierailuesitystä: Olli Vuorisen Blueberry Burdock nähdään Valvesalissa lokakuussa, italialaissyntyisen ja Berliinissä asuvan Andrea Salustrin Materia marraskuussa ja Riia Kivimäen & Saku Mäkelän GLG joulukuussa. Teokset edustavat nykysirkusta varsin monipuolisesti, mikä on Flow-sirkuksen tarkoituskin.

Kuraattorin työssä tärkeitä ovat tietenkin verkostot; se että tutustuu ihmisiin ja saa tietää teoksista hyvissä ajoin.

”Esimerkiksi Ollin kanssa meille rakentunut vuosien varrella molemminpuolinen luottamus, ja sen vuoksi uskalsin näkemättä tilata tämän uudenkin teoksen Ouluun. Koska tunnen tekijät, voin luottaa laatuun ja tiedän teoksen tyylilajin. Luvassa on humoristinen ja todella tyylikäs kokonaistaideteos”, Yli-Maunula lupaa.

Olli Vuorinen ja hänen ryhmänsä Company Nuua ovat vierailleet Oulussa usein, ja juuri heidän teoksensa myös käynnisti Flow-sirkuksen esityssarjan vuonna 2013.

Uusia yleisöjä kasvattamassa

Flow-sirkus on ollut vuosia yksi valtakunnallisen Taidetestaajat-hankkeen vierailukohteista. Sen myötä esityksiä on järjestetty lukuisille 8.-luokkalaisille koululaisryhmille. Monella tavalla antoisa yhteistyö on ollut myös mahdollisuus tuoda esiin nykysirkusta ja sen moniulotteisuutta.

”Monelle sirkus tuo mieleen vain Sirkus Finlandian, ja sirkuksella on usein maine vain lapsille suunnattuna ohjelmistona. Siksi meille ja monille taiteilijoille on tärkeää haastaa tuota käsitystä ja juurruttaa ajatusta nykysirkuksesta ensisijaisesti aikuisille suunnattuna taidemuotona”, Yli-Maunula kuvaa.

Parhaita puolia Flow-sirkuksen esityssarjassa on sen moninaisuus.

”Teokset poikkeavat toisistaan suuresti, niissä kaikissa oma henkensä ja tyylilajinsa. Välillä mietin itsekin, missä sirkuksen raja menee, ja sitä on kiva aina vähän laajentaa.”

Eri taiteenlajien yhdistyminen viehättää

Oma maku ohjaa väistämättä valintoja, ja Yli-Maunula kertoo helposti valitsevansa teoksia, jotka liikkuvat jossain nykytanssin ja -sirkuksen välimaastossa. Eri genrejen välissä olevat teokset kiinnostavat häntä myös muiden ohjelmistoissa. Erityisen kiinnostava on ollut esimerkiksi London Mime -festivaalin ohjelmistoprofiili, josta löytyy niin sirkusta, nukketeatteria, miimiä, tanssia kuin teoksia niiden väliltäkin.

”Koen, että esittävissä taiteissa eri genret alkavat sekoittua yhä enemmän, mikä avaa erilaisia portteja myös katsojalle. Sen kautta saattaa helpommin löytää jonkin ihan uuden äärelle.”

Flow Productionsin omat immersiiviset tuotannot, viimeisimpänä VARIKKO, ovat erinomaisia esimerkkejä monipuolisista, eri taiteenaloja yhdistelevistä teoksista – ja todella kiitettyjä sekä suosittuja. Tämäkin tuotantosarja jatkuu vielä tänä vuonna, kun yölliseen Dubliniin sijoittuva NIGHTTOWN toteutetaan tilaustyönä Lumo-valofestivaalille. NIGHTTOWN on osa laajaa eurooppalaista Ulysses – European Odyssey -hanketta ja perustuu James Joycen klassikon lukuun 15. Teosta esitetään festivaaliviikonloppuna Taidetalo Kulttuuripankissa.

 

Kuvateksti: Pirjo Yli-Maunulan pitää kiireisenä Flow-sirkuksen lisäksi Lumo-valofestivaalille toteutettava immersiivinen teos.
Kuva:
Inka Koutaniemi

Takaisin


Lisää ajankohtaisia uutisia

Kulttuuritalo Valve
Käyntiosoite
Hallituskatu 7
90100 Oulu
Valveen lippumyymälä
Puh. 08 5584 7575
Virastomestarit
Puh. 044 703 7501