Siirry sisältöön

Oskari-palkitut eri vuosilta

Riemuitseva lapsiryhmä, Okskari-gaala 2016.

Oskari-palkitut 2022

Seikkailujen saari
Lost kohtaa Jurassic Parkin. Elokuvan juonta kuljetetaan täydellisesti aristoteelisen draaman kaaren mukaisesti. Tarinankerronnan elementit ja kaava ovat tekijöillä hyvin hallussa. Hauska tarina, johon valittu pala-animaatiotekniikka sopii erinomaisesti. Tekijöiden kädenjälki näkyy kaikilla osa-alueilla. Nerokasta makkaran hyödyntämistä juonta eteenpäin vievänä kerronnallisena motiivina. Tuomaristo kannustaa tekijöitä jatkamaan animaatioiden tekemistä.

Aarteen jäljillä
Tämä briljantti tuotos näyttää todeksi, että näytelmäelokuvan voi tehdä hyvinkin pienellä tuotantoryhmällä – ei tarvita välttämättä kuin yksi lahjakas ja luova persoona! Elokuva esittelee mitä mainioimman hauskojen hahmojen kavalkadin. Jokainen hahmo on huolellisesti suunniteltu ja erinomaisesti näytelty. Lahjakasta menoa!

Hymysuu
Nuoret tekijät ovat käyneet syvällisen aiheen kimppuun – ja onnistuvat mainiosti! Lähes orwellilainen dystopia ja kuvaus yhteiskunnastamme. Synkkää teemaa valaisee kerronnassa läsnä oleva huumori. Runsaasti onnistuneita teknisiä ratkaisuja, joista osa sai tuomariston pohtimaan stopmotion -animaation monipuolisia mahdollisuuksia sekä sitä, kuinka erinomaisesti niitä on tässä animaatiossa hyödynnetty.

Neljä seinää
Vähäeleinen ja karu elokuva, jonka voi nähdä allegoriana korona-ajan seurauksille ja eristyksestä johtuville mielenterveysongelmille ja ahdistukselle. Mustavalkokuvaus sopii teemaan ja yhdessä hienon kuvallisen sommittelun kanssa muodostaa varsin elokuvallisen kokemuksen. Apokalyptinen tunnelma, joka vangitsee katsojan tiiviisti otteeseensa.

Martin ja Pertin normaali päivä
Tämä animaatio pursuaa lego-energiaa. Lego-palikat eivät varmasti ole näiden tekijöiden hyppysissä ensimmäistä kertaa. Hienoa palikoiden luovaa käyttöä, runsaasti yksityiskohtia ja nerokkaita ratkaisuja. Ääninäyttely on varsin onnistunutta ja kuvakerronta on tekijöillä hallussa, kuva-alaa on osattu hyödyntää myös syvyyssuunnassa. Mainio kokonaisuus! Lego-actionin aatelia!

Loop
Mukaansatempaava toteutus. Tunnelma on tiivis ja hyvin mystinen. Kerronta etenee painajaisunen tavoin. Päänäyttelijä on roolilleen omistautunut. Elokuvallisia keinoja on käytetty osaavasti sekä kuvallisessa ilmaisussa että editoinnissa. Rytmitys toimii ja tekniset tehosteet tuovat tunnelmaan ja kerrontaan lisäarvoa. Tekijät ovat selvästi nauttineet elokuvan tekemisestä.

Suuri pullaryöstö
Persoonalliset hahmot hurmaavat. Animaation tekemiseen on nähty paljon vaivaa ja se sisältää useita hienosti toteutettuja kohtauksia. Animointi on onnistunutta. Hauskasti etenevä tarina muodostaa toimivan kokonaisuuden. Erinomainen suoritus!

Elämäntyö-Oskarilla palkittiin entinen Valveen elokuvakoulun harrastaja Minna Keränen.

Yleisöäänestys TOP 3:
Tähtiä täynnä (sarja 1)
Martin ja Pertin normaali päivä, Pankkiryöstö (Kaakkurin koulu), Pankkiryöstö (Animaatioseikkailu Animoi!)

Tekemisen iloa (sarja 2)
Aarteen jäljillä, Tony Hawk ja kadonnut rengas, Mitä palaminen on?

Kohti ääretöntä (sarja 3)
Pieni kirppu, suuret teot; Sijainen; Loop

 

Oskari-palkitut 2021

Sarja 1: Omin voimin -sarjan palkitut elokuvat

Varjoja ja vainajia: Ina Vähäkangas, Onerva Tommila (Vaasa)
Ralliautojen kisapäivä: Vilho Reunanen (Huittinen)

Sarja 1 yleisöäänestyksessä eniten ääniä sai elokuva: Varjoja ja vainajia

Sarja 2: Kerhot, leirit, pajat yli 7-vuotiaille suunnatun sarjan palkitut elokuvat

Mysteeri Puolangalla: Emma-Lotta Kortelainen, Lyydie Schroderus, Hiski Jokiniemi, Elias Tapper, Marie Schroderus (Oulu)
Alienin kauppareissu: Eero Järvi, Ahto Dahlqvist (Vantaa)
Vanginvaihto: Sagarika Sainio, Oiva Hiltunen, Viljami Laitila, Sampo Karvonen, Viljami Vaarala, Topias Rautio, Neela Marjomäki (Oulu)

Sarja 2 yleisöäänestyksessä eniten ääniä sai elokuva: Vanginvaihto

Sarja 3: Kerhot, leirit, pajat yli 12-vuotiaille suunnatun sarjan palkitut elokuvat

Neljä idioottia ja taikamiekka: Jyry Juujärvi, Paulus Karihtala, Samuli Rautio, Santeri Rautio (Oulu)
Modern West: Heikki Ianes (Vantaa)
Painajainen: Aada Manninen, Rasmus Sipilä, Touko Stenroth, Daniel Kervinen, Arttu Alanärä, Linus Kantola (Oulu)

Sarja 3 yleisöäänestyksessä eniten ääniä sai elokuva: Kaksi kaveria ja väsyny veli: Juuso Keskikuru, Robert Granat, Luka Ronkainen, Felix Meyer, Johannes Swift (Oulu)

Elämäntyö-Oskari -kunniamaininnan sai Valveen elokuvakoulun ex-harrastaja Tommi Ryynänen, joka palkittiin ansiokkaasta ja pitkästä elokuvaharrastustoimintaan osallistumisesta.

Oskari-gaala 2020

Vuoden 2020 alakoulusarjan palkitut elokuvat ja tekijät sekä tuomariston lausunnot:

Mestarietsivä
Siina Turtinen, Tuuli Hiltula, Matias Ruonavaara, Elmo Kylmälä, Taika Hiltula, Mikael Karen, Noa Vittaniemi

Kunnianosoitus rikoselokuvien klassikoille. Tekijät ovat tuoneet aiheeseen omaa oivaltavaa näkemystä. Kaiken kruunaa hienot näyttelijäsuoritukset. Hauska ja toimiva toteutus.


Tuhoava siirto
Aada Manninen, Elsa Taanila, Johannes Swift, Leo Ahola, Linus Kantola, Rasmus Sipilä, Santeri Kesti

Aidosti sydämen sykettä nostattava, tarkasti luotu tieteiselokuva. Täynnä hyviä oivalluksia ja mukaansatempaavaa kameratyöskentelyä. Kuvauspaikkavalinnat, toteutus ja huikea loppuratkaisu ovat onnistuneita. Hieno suoritus!


Kokistulva karkkimaassa
Alex Mursu, Anton Pietilä, Deniz Basaran, Hugo Falkenbach, Hugo Katisko, Iina Salmi, Jami Ojala, Julius Karppila, Kaapo Moilanen, Mea Kuopusjärvi, Oona Kontiainen

Luova katastrofielokuva, joka on täynnä hullunhauskoja, mielikuvitusta purusavia ja yllättäviä tilanteita. Elokuva on osoitus siitä, että animaatioiden tekeminen sopii erinomaisesti myös nuorimmille lapsille. 


Hirmuhiiri 
Jade Kaartinen, Ida Skiftesvik, Pinja Pekkala, Susanna Hautala, Eva Hyvönen, Saini Hyvönen, Feelis Pelkonen

Elokuvassa on mystinen tunnelma, joka välittyy hyvin katsojalle. Tuomaristo havaitsi teoksessa piirteitä jopa perinteisistä kauhuelokuvista. Elokuva näyttää hyvältä ja se on laadukkaasti toteutettu. Söpö hiiri on vangitseva. Elokuvan voi tulkita kritiikkinä niille ihmisille, jotka hankkivat söpöjä lemmikkejä ja hylkäävät ne kylmästi tilanteen tullen.

Yläkoulusarjan palkitut elokuvat ja tekijät sekä tuomariston lausunnot:

Jää
Pyry Pohjanoksa

Omaperäinen ja herkkä tarina, joka on yksinkertaisuudessaan todella kaunis. Elokuva on täysin nuoren tekijänsä hallinnassa, mikä on osoitus poikkeuksellisesta lahjakkuudesta ja osaamisesta. Tästä tekijästä varmasti vielä kuullaan! Erään tuomarin ensireaktio elokuvan katsomien jälkeen: ”Liian hyvä ollakseen totta!”.


Onnen Potkut
Markus Eliel, Lauren Tuppurainen, Fiona Lehti, Luca Kaakinen, Ville Eriksen, Elias Mustonen, Iiro Toivola

Tässä elokuvassa ovat palaset kohdillaan: Elokuvan tunnelma on luotu hyvin. Näyttelijät tekevät roolinsa uskottavasti. Editointi tekee elokuvasta sujuvasti etenevän. Kuvakulmia on käytetty tehokkaasti kerronnan apuna. Mallikas suoritus koko ryhmältä!

Sitä saa mitä toivoo 
Aino Jaakkola, Iiris Korpela, Sanni Hietala, Saana Tikkanen, Urho Salmirinne, Ella Vedenpää, Aino Vierimaa

Tarinan opetus on, että kannattaa olla varovainen, mitä toivoo. Toisaalta tarinan sanoman voi tulkita, että toista ihmistä ei saa pakolla rakastamaan itseään. Juoni on toimiva ja varsin yllättävä käänne saa katsojan onnistuneesti hämilleen. Rohkea aiheen käsittely. Vakava, mutta ei paatoksellinen. Näyttelijät eläytyvät rooleihinsa onnistuneesti.


Bob Rankaisija
Pirkka Keinänen, Joel Rantonen, Veikka Lahtinen, Elias Mäenpää, Markus Sivonen, Pyry Manninen

 Hyvä ja hauska tarina, jonka lähtökohtana on loistavan omaperäinen idea. Elokuvassa on hyödynnetty kameratyöskentelyä erinomaisesti tarinankerrontaa tukevalla tavalla. Työryhmällä on ollut varmasti hauskaa elokuvaa tehdessä, tämä välittyy myös katsojalle. 

Yleisöäänestyksessä äänen antoi yli 1200 henkilöä. Alakoulusarjan yleisön suosikkielokuvaksi selviytyi Tuhoava siirto. Yläkoulusarjassa eniten ääniä sai toimintaelokuva Meidän pitää tappaa Antti: Teo Tyvelä, Antti Mustonen, Eelis Päätalo, Väinö Lepistö, Santtu Rantala

Elämäntyö-Oskari -kunniamaininnan sai Valveen elokuvakoulun ex-harrastaja Reetu Kontio, joka palkittiin ansiokkaasta ja pitkästä elokuvaharrastustoimintaan osallistumisesta.

Oskari-gaala 2019

Lux Aeterna
Tekijät: Saimi Räty, Ella Vedenpää, Saana Tikkanen, Veeti Kainulainen, Aino Jaakkola, Tiia Tuomaala

Hieno elokuva, joka ammentaa mykkäelokuvien kuvastosta ja ilmaisusta. Nuorten tekemäksi elokuvaksi sekä aihe että toteutus ovat valtavirrasta poikkeavia. Omaperäinen ja rohkea toteutus. Näytteleminen silmillä ja vartalon liikkeillä toimi ja luo elokuvaan persoonallisuutta. Taiteellinen elokuva!

Talon tumma puoli
Tekijät: Aada Manninen, Alvar Forsblom, Elsa Taanila, Jessica Jokela, Johannes Swift, Niilo Mäki, Oliver Pajala  

Elokuvassa on hyytävääkin hyytävämpi tunnelma! Nuoresta iästään huolimatta elokuvantekijät versioivat yhtä kauhuelokuvan alalajia todella onnistuneesti. Kuvasto ja kerronta on heillä hallussa. Tuomariston sanoin: ”pelottava, täyttä kauhua lol XD.” Tehokkaat efektit ja musiikki luovat hyperjännittävän tunnelman. Pelottava elokuva, jota on ollut varmasti hauska tehdä!

Ronkaisen viimeinen tapaus
Tekijät Jaakko Leinonen, Mari Grönstrand, Josefiina Lehtiniemi, Roope Kontio, Niilo Vuopala

Tässä elokuvassa on kerrassaan erinomaiset näyttelijät. Elokuva on taitava kunnianosoitus film noir -genrelle. Kaunis mustavalkoinen elokuva, missä hienot kuvakulmat kruunaavat kerronnan. Ajankuvaus on oivaa ja osuvaa – 
tiskaajan kumihanskoja myöten. Käsikirjoitus on taitavasti tehty ja on täynnä nokkelia kielikuvia. Huumori on lisätty onnistuneesti tarinaan. Elokuva on niiiiiiin hauska! Ronkainen on rautaa!!!!

Pikku-Kaapon pirulliset metkut
Tekijät: Sofia Bossuyt, Olivia Kivistö, Richard Li, Viljami Loponen, Silja Vahter, Eetu Äyri

Tuomariston sanoin: ”tässä elokuvassa on hauskaa komediaa”. Päänäyttelijä tekee hienoa työtä ja näyttelijäntyö on muutenkin hyvää. Huomattavan hyviä elokuvallisia ratkaisuja kuvakerronnassa. Käsikirjoitus on täynnä luovuutta ja mielikuvitusta. Mainiota työtä! 

Banaanien vallankumous
Tekijät: Vesilahden yhteinäiskoulun 8. luokat

Itse tehty musiikki ansaitsee erityismaininnan. Tunnusmusiikki on täydellinen korvamatobiisi. Myös äänisuunnitteluun on satsattu. Animaatiossa on hienosti toteutetut hahmot. Elokuva käsittelee ajankohtaista ja vakavaa aihetta hauskan tarinan kautta. Sitä on mukava katsoa. Hieno kokonaisuus!

Pelin sisällä
Tekijät: Vieno Riekkinen, Alisa Keränen, Olka Korpierkki, Toni Lukkarinen, Rosa Roden

Tässä elokuvassa on sekä hyvät näyttelijät että hyvä ja mielenkiintoinen aihe. Peliaiheen mukaisesti elokuvassa on hienosti käytetty liikuntasalin välineitä tasohyppelykohtaukseen sekä FPS-kuvausta käytäväosiossa. Näkee, että pelien estetiikka on hyvin tekijöiden hallussa. Tuomariston mielestä elokuvassa on ”paljon hyvää toimintaa!”             

Alakoulusarjan yleisöäänestyksen voitti ylivoimaisesti Banaanien vallankumous. Yläkoulusarjan ylivoimainen yleisöäänestyksen voittaja oli Ronkaisen viimeinen tapaus. Oskari-kilpailun erityiskunniamaininta myönnettiin Aseman koulu 4A-luokan Koulukummitus-elokuvalle.

Oskari-gaala 2018

The Headphones
Hieno sanaton tarina. Monipuolinen ja hallittu kuvakerronta kuljettaa elokuvaa eteenpäin varmoin ottein. Hiljaisuuden käyttö kerronnanvälineenä on tehokasta ja sitä on hyödynnetty hyvin. Tämä tehostaa elokuvassa käytetyn musiikin vaikutusta. Sopivan mittainen elokuva on rytmitetty oivalla editoinnilla tiiviksi paketiksi eikä siinä ole mitään turhaa.
Tekijät: Tomi Sieppi, Miko Kivelä, Anssi Sonninen, Niilo Niinimäki, Jarkko Piilola, Nestori Kekonen, Bayizire Nyembo

Avaruusoliot Helsingissä
Hienosti tehty animaatio, jossa on riemukkaat hahmot. Tarina, jossa kaikki on mahdollista, kulkee mukavan sattumanvaraisesti eteenpäin. Elokuva poikkeaa edukseen tavainomaisista avaruusolioelokuvista. Tässä humanoidit eivät tule tuhoamaan maailmaa vaan heillä on toisenlaiset tavoitteet ja pehmeämmät arvot.
Tekijät: Isla Hietaniemi, Saarasofia Peltokangas, Kerttu Valtavaara, Noa Isohätälä, Rasmus Perkiö, Sofie Mätäsaho, Riina Vähäkuopus, Eeva Valtavaara, Edward Heikkinen, Niilas Kajava, Camilla Taskila, Charlotte Ranta, Iina Jaakkola, Eelis Juntikka, Elmeri Naamanka, Sanni Pekkala, Altti Putaala, Elsa Uusitalo

Muutos
Rohkea aihevalinta, jota käsitellään omaperäisen tyylikkäällä ja koskettavalla tavalla. Äänen ja valon käytön, kuvakerronnan ja editoinnin yhteistuloksena elokuvan psykedeelinen keskiosa on vaikuttava — ja vakuuttava osoitus nuorten tekijöiden kyvyistä hallita elokuvakerrontaa.
Tekijät: Elias Mustonen, Eemil Toukomies, Emma Keränen, Iiro Toivola, Luca Kaakinen, Minttu Tuominen, Ville Eriksen

Hissi
Tehokas aloitus toimii hyvin alkusysäyksenä ja katsoja imaistaan mukaan tarinaan. Henkilöhahmot on rakennettu taidolla ja uskomattomalla mielikuvituksella. Tästä esimerkkinä loistava ”perunamies”. Yllättävät käänteet seuraavat toinen toistaan tässä absurdissa komediassa, joka on täynnä hienoja näyttelijäsuorituksia ja tekemisen meininkiä.
Tekijät: Alvar Forsblom, Ella Salo, Elsa Taanila, Johannes Swift, Niilo Mäki, Oliver Pajala

Just a Dream
Elokuvassa on hyvä ja ajankohtainen aihe julkisuuteen pyrkivistä nuorista. Aidontuntuinen, lähes dokumentaarinen toteutus tuo hyviin esille tarinan päähenkilön elämää. Elokuvassa on positiivinen sanoma, jonka voi tulkita niin, että takaiskut vahvistavat, ja kun yrittää kovasti niin lopulta onnistuu.
Tekijät: Inkeri Vaskonen, Onerva Vaskonen, Senni Manninen, Seela Manninen, Saara Lavonen, Pinja Silvonen, Anu Vaskonen

Nukke
Elokuvassa on älyttömän hyvä juoni. Jännitystä rakennetaan alusta alkaen taitavasti ja intensiteetti nousee loppua kohden. Lajityypille ominaiset yksityiskohdat ovat tekijöillä hallussa. Yllättävä ja persoonallinen loppu on piristävä. Näyttelijöiden eleet ja ilmeet yhdistettynä onnistuneeseen kuvakerrontaan tekevät elokuvasta hyytävän jännittävän.
Tekijät: Lotte Hakso, Verna Lohela, Antto Kultanen, Arttu Korpimäki

Joulun Taikaa
Hirveen hyvät näyttelijät. Pääosanesittäjä on suorastaan loistava. Mikä luonnonlahjakkuus! Mahtavaa heittäytymistä koko tekijäporukalta. Uutisryhmän näkökulmasta kerrottu tarina toimii ja siinä on paljon kontrastia ja yllättävyyttä. Huumori ja kauhu kulkevat rinnakkain muodostaen omaperäisen kauhukomedian, joka sai tuomaristolta lähes täydet pisteet. Kaksi tuomareista olisi halunnut antaa jopa 10 / 5 -pistettä.
Lisäksi tämä elokuva on saanut ylivoimasesti eniten ääniä Oskari-kilpailun yläkoulusarjan yleisöäänestyksessä. 
Tekijät: Isabella Zitting, Jaakko Leinonen, Joona Rissanen, Mari Grönstrand, Eeli Palokangas, Niilo Vuopala, Roope Kontio

Mission Kim Jong-Possible
Elokuva on saanut eniten ääniä Oskari-kilpailun alakoulusarjan yleisöäänestyksessä. Äänestys on ollut käynnissä verkossa, Oulun alueen perusasteen kouluilla sekä Oulun kansainvälisellä lasten- ja nuortenelokuvien festivaalilla.
Tekijät: Elias Jäälinoja, Nooa Hietala, Markus Hautala

Oskari-gaala 2017

Matikkapainajainen (Minja Kuha, Saga Pakkala, Jimi Rössi, Valtteri Bäck, Erika Käkelä, Iida Laakko)

Disconnected (Saimi Räty, Jonna Miikkulainen, Onni Patrikainen, Rosa-Maria Alaraasakka, Luca Kaakinen, Saara Heikkinen, Pyry Silomaa)

Hylje (Tampereen steinerkoulun 53 opiskelijaa)

Häiriö (Isabella Zitting, Roope Kontio, Joona Rissanen, Aletta Jurvakainen, Jaakko Leinonen, Mari Grönstrand)

The Walking Dead 2.0 (Rina Malici, Arttu Alanärä, Andres Laitinen, Rasmus Leppälä, Benny Nguyen, Emilia Laakkonen)

Tuntematon vaara (Onni Patrikainen, Elias Mustonen, Sean Wang, Nico Kortejävi, Tommi Ryynänen, Elias Holappa, Sampo Saukkonen)

Yleisöäänestyksen voittaja:

Raivo-ope (Laura Kuukasjärvi, Eetu Alajuuma, Elli Säynäjäaho, Oskari Junttila, Iina Buska, Viivi Kortesalmi, Santtu Kauppila, Luukas Sinisalo, Reko Ruotsalainen)

Oskari-gaala 2016

Apinan kauppareissu, Animaatioseikkailu Animoi!, Oulu 
(Joeliina Ojalehto, Daniela Haapakangas, Linnea Pylkkänen, Roni Kumpulainen)

Koulu alkaa, Myllytullin koulu, Oulu
(Aurora Harila, Sofia Harju, Venla Hassila, Helmi Inget, Veera Karjalainen, Akusti Toivonen, Vilma-Sofia Jorma, Marleena Juustinen, Anna Hautala, Aino Järvinen, Vilmiina Kuivala, Annika Karjalainen, Milla Kaakinen, Aino Kuusisto, Tuuli Kankaansyrjä, Elina Halonen, Martta Kontio, Karoliina Timlin, Anna Saukkonen, Jattamari Raivio, Sonja Viinamäki, Janina Urvanto, Enni Vehkaperä)

Nörtit, Animaatioseikkailu Animoi!, Oulu
(Juuso Tikanmäki, Niklas Rosberg, Elias Jäälinoja, Joona Tomperi)

Nuorten planeetta, Elokuvaklubi Kolina, Oulu 
(Mari Grönstrand, Roope Kontio, Milla Lento, Jami Liang, Viktor Musijenko, Joona Rissanen, Isabella Zitting, Jaakko Leinonen, Lauri Liimatainen, Riku Niskanen)

Kirjoituksia, Haukiputaan koulu, Oulu
(Elisa Laakkonen, Tomi Paavola, Lotta Aittola, Jaakko Kenttä, Salla Backman, Anzhelika Raappana) 

Autokaupoilla, Rinteen luokka, Perho
(Jesse Yli-Hukkala, Mette Lammela, Juho Jääskeläinen, Jesse Hietaniemi, Arttu Takala, Jani Syrjälä)

Yleisöäänestyksessä eniten ääniä saivat alakoulusarjassa Autokaupoilla-elokuva ja yläkoulusarjassa Kirjoituksia-elokuva. 

Oskari-gaala 2015

Oskari-palkitut elokuvat vuonna 2015:

Kesän lapsi (Aino Jaakkola, Anna Jackson, Heta Kenttämaa, Reetu Kontio, Roope Kontio, Bea Longhurst, Siru Väisänen)

The Sinitarra (Kasper Jaara, Jere Karvonen, Lenny Rosberg)

One Eye Movie (Juho Karvonen, Otto Mikola, Ville Väisänen)

Gägärän kosto (Munkkivuoren koulun 3AB-luokka)

Inspiraatio hukassa (Jimi Ahlroos, Veeti Kainulainen, Lauri Liimatainen, Julius Mannermaa, Onni Patrikainen, Tommi Ryynänen)

Tri Lanimadon peli (Aada Haikonen, Elias Heroja, Otto Järvenpää, Reeta Kallunki, Santeri Kouva, Antton Tokola)

Särjetty (Rimma Hämäläinen, Heta Kenttämaa, Bea Longhurst, Verneri Niinimäki, Roosa Pekkala, Pyry Vaara, Siru Väisänen)

Yleisöäänestyksen voittajat: The Sinitarra (alakoulu) (Kasper Jaara, Jere Karvonen, Lenny Rosberg), Serkuista herkuin (yläkoulu) (Heta Kenttämaa, Anna Jackson, Pyry Silomaa, Aino Jaakkola, Siru Väisänen, Roope Kontio, Veikka Sundberg)

Oskari-gaala 2014

Palkittu lapsiryhmä iloitsee Oskari-gaalassa 2014.

Alakoulusarjassa yleisön suosikiksi valittiin
JAHTAAJA (Jattamari Raivio, Johanna Heikkinen, Lumi Tuokkola, Miska Aikio, Niilo Niinimäki; Oulu)

Yläkoulusarjassa palkinnon sai elokuva 
PÄIVÄ, JONA MARTTI PYSÄHTYI (Lassi Hautamäki, Siru Väisänen, Pyry Vaara, Reetu Kontio, Roosa Pekkala, Valtteri Kuosmanen, Aapeli Ristola, Alina Kuosmanen; Oulu)

Tuomariston valitsemat Oskari-palkitut elokuvat 2014:

JÄÄKARHUN HUURTEINEN SEIKKAILU (Helmi Leskelä, Stella Huhtala, Minea Kari, Mona Ruottinen; Oulu)
Elokuvaan tuo persoonallisuutta hauska ja onnistunut ääninäytteleminen. Tunnelma on vangitseva, dramaattinen ja yllättävä. Elokuvassa on hyviä oivalluksia niin muodon kuin sisällön suhteen. Animaatiotekniikoiden yhdistäminen ja dramaturgisesti onnistunut lopetus nostavat elokuvan aivan omalle tasolleen.

LAIKA (Anni Rahkola, Aurora Nikitin, Emma Uotila, Kiia-Sofia Hepo-Oja, Leevi Haapala, Mira Vuorma, Netta Raikunen, Oskari Väisänen, Päivikki Kuurola, Sonja Salmi; Sastamala)
Animaatioelokuvan hahmot ja animointi ovat hienosti ja huolella toteutettuja. Kuvakerronta on luovaa ja monipuolista; erilaisten kuvakokojen käyttö tehostaa tarinankerrontaa. Elokuvaa on mukava seurata ja sen parissa viihtyy. Tarinassa on yhdistetty onnistuneesti fakta ja fiktio. 

LAITOSELÄMÄÄ (Iida Arvola, Anni Hagberg, Joni Heikkilä, Mirka Helander, Minttu Matturi, Milja Männikkö; Oulu)
Tuomaristo arvosti tekijöiden rohkeaa aiheenvalintaa. Tekijät jättävät kerronnassa paljon haastateltavien varaan. Lopputuloksena on laadukas ja emotionaalinen kokemus. Intiimi henkilökuva kahdesta ihmiskohtalosta. Tämän dokumenttielokuvan voisi esittää hyvin televisiossa, sillä niin onnistunut elokuva on kyseessä. 

SACRIFICED FUTURE OSA 1 (Jeremias Perätalo, Veikka Lepistö, Eetu Leponiemi; Vaajakoski)
Tämän elokuvan tekijät ovat tulevaisuuden tekijöitä - ei pelkästään Suomessa vaan myös Hollywoodissa! Äänimaailma ja visuaalinen tyyli ovat keskenään harmoniassa luoden elokuvaan hyytävän postapokalyptisen maailman tunnelman. Mikä parasta, tarinankerronta ei aliarvioi katsojaa. Taistelukohtaus on leikattu parhaiden toimintaelokuvien hengessä. Vapise Jalmari Helander! Näistä tekijöistä kuullaan vielä. 

SANKARIELÄMÄÄ (Neea Mäkelä, Albert Arola, Aatu Schutskoff, Joosua Partanen, Vertti Väisänen, Markus Komulainen, Antti Pyykkönen; Oulu)
Riemukasta tekemisen meininkiä. Elokuvasta jää mieleen erityisesti hauskat hahmot, raikas ilmaisu sekä oivallukset tarinankerronnassa - hauskimpana ehkäpä ankan tärkeä rooli. Tekijäkaartin kannattaa ehdottomasti jatkaa elokuvaharrastusta. Tässä porukassa on elokuvallista lahjakkuutta ja luovuutta vaikka kuinka paljon. 

SUPERLAPSET (Leonoora Mehtälä, Angeline Holder, Teemu Rahkonen, Roni Pellikka; Oulu) 
Elokuva on malliesimerkki tiiviistä elokuvakerronnasta. Siinä ei ole mitään ylimääräistä ja tarina kulkee sujuvasti eteenpäin. Näyttelijäntyö on erinomaista, erikoistehosteet toimivat ja antavat elokuvalle persoonallisuutta, musiikkia on käytetty onnistuneesti tehokeinona. Näiden lisäksi kameratyöskentely ja editointi ovat onnistuneet täydellisesti. Kaiken kruunaa hyvä tarina, joka on sekä hauska että jännittävä. Loistava suoritus koko tekijäporukalta! 

Oskari-kilpailun järjestävät Valveen elokuvakoulu ja Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvienfestivaali yhteistyössä Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion kanssa.

Oskari-gaala 2013

Oskari-gaalassa palkittu lapsiryhmä tuulettaa.

Mörkö Hyökkää
(Veeti Kaikkonen, Matias Rajavaara, Aapo Naasko)
Animaatiossa on erinomainen rytmitys. Vauhdin tunne välittyy ja tempaa katsojan mukaansa. Animoinnin sulavuus ja törmäystehosteet kertovat tekijöiden rikkaasta mielikuvituksesta sekä pitkästä pinnasta - animaation tekeminen kun vie paljon aikaa. Päähenkilön parran käyttö kerronnallisena elementtinä on lähes nerokasta.

Mies vailla Kapitalismia
(Valtteri Kuosmanen, Lassi Hautamäki, Matias Kylmänen, Pyry Vaara, Aapeli Ristola, Teemu Soronen, Reetu Kontio, Jante Jomppanen)
Elokuvan puitteet ovat kunnossa: elokuva on täynnä edistyneitä efektejä, lavastus ja puvustus on tehty huolella. Kun lisäksi tarina ja näyttelijäntyö on onnistunutta, voidaan puhua erinomaisesta saavutuksesta. Elokuva käsittelee ajankohtaista sosiaalisen median (vai oliko se sosialistisen median) ja mobiiliähkyn teemaa mustaakin mustemman huumorin keinoin. Mukavaa oli nähdä, että aseena käytettiin pyssyn sijaan teippirullaa. Hienoa luovuutta!

Luokkaretki
(Kiana Kauppila, Kale Mertala, Elmeri Silvonen, Taru Kuuva, Juho Hyvärinen, Tuomas Jauhojärvi)
Tekijöiden nuoresta iästä huolimatta elokuvan näyttelijäsuoritukset ovat erinomaisia. Varsinkin kaksoisroolin tekevä piru/enkeli on roolissaan vakuuttava. Tekemisen ilo ja eläytyminen näkyvät positiivisella tavalla lopputuloksessa. Elokuvan nähtyään tuskin kukaan uskaltaa lintsata luokkaretkelta.

Voi Pekka, missä pouta
(Juho Vatanen, Elia Ojala, Arttu Ojala, Elias Kukkonen, Saara Kummu, Julius Mannermaa, Markus Oranen)
Omaperäinen parodioiva satiiri kaikille tärkeästä aiheesta - sään ennustamisesta. Mustan huumorin täyteinen elokuva on kerronnaltaan tiivis paketti. Siinä ei ole mitään ylimääräistä. Erityismaininnan saa sadetehosteen käyttö. Päärooli vedetään niin vakuuttavasti, että aiheeseen on varmasti perehdytty huolella.

Ainoa henkiinjäänyt
(Iida Leinonen, Kalle Heikkilä, Joel Kinnunen, Viivi Mahlakaarto, Hanna Latola, Kreeta Heikkinen)
Elokuvantekijät ovat sisäistäneet hyvin kauhuelokuvan lajityypin konventiot ja normit. Kerronnaltaan tiivis kokonaisuus käyttää tehokkaasti hyväksi tapahtumapaikkoja tunnelman kehittelyssä. Hitchcockmaiseen tapaan katsojalle ripotellaan vihjeitä pitkin elokuvan tarinaa, jolloin jännitys syntyy siitä, että katsoja tietää enemmän kuin elokuvan henkilöt. Erityismaininta oravalle, jonka rooli saattaa olla viittaus elokuvan nimeen.

Sokea rakkaus
(Rebekka Liedes, Antti Pirnes, Juho Karjalainen, Bea Longhurst, Miika Udd)
Huikeita näyttelijäsuorituksia! Nämä nuoret kolkuttelevat jo kohta teatterikorkeakoulun ovia. Näyttelijöiden välinen kemia toimii maagisen hyvin Elokuva erottui edukseen muista kilpakumppaneistaan siinä, että tarinan henkilöhahmot olivat näyttelijöiden omaa ikäluokkaa. Tästä syntyi tunnelma kuin olisi katsellut ihan ”oikeaa” elokuvaa. Tekijöiltä rohkea aiheenvalinta. Käsittely on niin sujuvaa, että lieneekö tarinalla yhtymäkohita tekijöiden omaan arkitodellisuuteen.

YLEISÖÄÄNESTYKSEN VOITTAJA
Kymmensetelinen
(Valtteri Kuosmanen, Aapeli Ristola, Reetu Kontio, Pyry Vaara, Matias Kylmänen, Jante Jomppainen)
Oulun kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvien festivaaliyleisö sekä Oulun koulujen oppilaat ovat äänestäneet omaa suosikkielokuvaa. Ääniä annettiin yli 1000 kappaletta.

Oskari-tuomaristo 2013
Joonas Ronkainen (Elokuvaklubi Pikseli)
Eliel Durchman (Elokuvaklubi Pikseli)
Joni Saastamoinen (Kulttuuritalo Valve)
Sampo Puoskari (Oulun museo- ja tiedekeskus)

Oskari-gaala 2012

Palkittu lapsiryhmä iloitsee Oskari-gaalassa 2012.

Myrkkyä etsivä Saurio (Oulu) 
Elokuva on rikoselokuvan onnistunutta parodiaa Komisario Palmun ja Agatha Christien hengessä. Mustavalkoisuus sopii hyvin elokuvan tyyliin kuin myös elokuvassa käytetty musiikki. Takaumien käyttö ja toimiva loppuratkaisu rytmittävät toimintaa loistavasti. Tarina imaisee katsojan mukaansa ja pitää otteessaan loppuun saakka. Jatkossa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota äänittämiseen, jotta kaikki palaset olisivat kohdallaan.

Samulin uudet vaatteet (Inari)
Yllätyksellinen, lempeä ja söpö ihmissuhdedraamakomedia, jonka näyttelijätyö on erinomaista. Tiivis ja hauska tarina kulkee eteenpäin varmoin ottein. Elokuvan opetus jää mieleen: rakkaus ei ole vaatteista kiinni. Erittäin positiivinen ja lämminhenkinen elokuva!

Kiusattu (Oulu)
Elokuvassa on opettavainen tarina, missä hyvä voittaa pahan. Tarinan huipennus on hienosti ja toimivasti toteutettu omaperäinen mielikuvitusmaailma. Viittaukset Pokémoniin ja animeen osoittavat populaarikulttuurin asiantuntemusta. Pienenä miinuksena mainittakoon elokuvan loppuratkaisu, joka ei ole ihan tasapainossa muun elokuvan kanssa. Jaksakaa ensi kerralla miettiä myös elokuvan loppu. Se on elokuvan yksi tärkeimmistä kohdista.

Kuppi kahvia (Oulu)
Tosi hauska elokuva! Kuvakerronta on tekijöillä halussa, mistä esimerkkinä alun ovela värimuutos, kun päähenkilö herää uuteen päivään. Elokuvantekijät ovat sisäistäneet elokuvataiteen tärkeän perusajatuksen: elokuvaa kerrotaan kuvilla, ei puheella. Elokuva on sarja yllättäviä käänteitä, missä komedian rytmittäminen toimii hyvin, kuten esimerkiksi hissikohtauksessa. Erityismaininnan saa Pomon rooli, joka on hoidettu erinomaisesti.

It’s OK (Harjavalta)
Elokuvan tarina kertoo sen, kuinka tärkeä joku voi olla toiselle. Tekijät ovat rohkeasti valinneet vaikean aiheen, josta on onnistuttu saamaan aikaan erinomainen ja kypsä elokuva. Elokuvan draama kehittyy taidokkaasti hyvän käsikirjoituksen, kuvakerronnan ja näyttelijäsuoritusten avulla. Kokonaisuus on tyylikäs ja toimii erinomaisesti.

Luoti (Oulu)
Sota- ja toimintaelokuvan konventiot ovat tekijöillä hallussa ja niitä on käsitelty onnistuneesti pilke silmäkulmassa. Tuomaristo arvosti myös monipuolisten tekniikoiden, kuten vihertaustakuvauksen, äänitehosteiden ja valaistuksen sekä puvustuksen käyttöä dramaturgisina keinoina. Elokuvan hahmot ja huumori ovat vertaansa vailla.  Tuomariston silmään elokuvassa on hieman turhaa räiskintää, mutta tekijät ovat varmasti tästä eri mieltä.

Alakoululaiset äänestivät parhaaksi elokuvaksi Myrkkyä etsivä Saurio -elokuvan, joka sai peräti 691 ääntä annetusta 1410 äänestä. Yläkoululaiset äänestivät suosikkielokuvakseen Luoti-elokuvan, joka sai 339 ääntä kaikkiaan 821 annetusta äänestä. 

Tuomaristo koostui kahdesta lapsituomarista Ronja Juola ja Olli Repo (Elokuvakerho Elina) sekä kahdesta aikuistuomarista Virve Ahola (Kulttuuritalo Valve) ja Juha Wunch (Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali).

Tänä vuonna gaalassa jaettiin myös Oskari-kilpailun historian toinen Kultainen filmikela -kunniamaininta. Tunnustus myönnetään oululaiselle henkilölle, joka on omalla toiminnallaan edistänyt koulujen elokuvakasvatustoimintaa ja sen kehittämistä.

Kultainen filmikela -kunniamaininta myönnettiin tänä vuonna opettajille, jotka ovat jo useamman vuoden ajan tuoneet oppilaitaan katsomaan elokuvan merkkiteoksia koulujen elokuvakerhotoiminnan puitteissa ja näin ollen edesauttaneet elokuvan kulttuuriperinnön siirtymistä uudelle sukupolvelle. Valveella on jo neljänä syksynä järjestetty koulujen elokuvakerho Ihmefilmi, jonka aikana yhdeksäsluokkalaiset ja lukiolaiset näkevät arvostettuja elokuvan klassikoita elokuvateatterin valkokankaalta.

Kultainen filmikela -palkitut opettajat ovat

Minna Korpierkki (OSYK)
Hanna Schroderus (OSYK)
Satu Larivaara-Heikkala (Oulun kansainvälinen koulu)
Marja-Liisa Kaltila (Myllytullin koulu)
Tiina Timlin (Kastellin lukio)
Mauno Murtoniemi (Karjasillan lukio)
Markku Siekkinen (Lyseo)

Oskari-kilpailun järjestävät Valveen elokuvakoulu ja Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvienfestivaali yhteistyössä Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion kanssa.

Oskari-gaala 2011

Tara-piannâi, Sevettijärven koulu, Inari
Elokuvan pääroolissa oleva koira tekee vakuuttavaa työtä ja ottaa roolinsa tosissaan (eikä katso kameraan). Tekijät ovat onnistuneet haastavassa lähtökohdassa käyttää eläintä elokuvan keskeisessä roolissa. Lisäksi tarina on onnistuneesti kerrottu koiran näkökulmasta. Tarinaan on helppo eläytyä ja sen lämminhenkinen tunnelma välittyy katsojalle.

Rahat pelissä, Iki-aura -leiri, Turku
Elokuvan poikamainen tunnelma välittyy katsojalle hyvin. Pertsa ja Kilu -sarjan hengessä tehty perinnetietoinen seikkailuelokuva on yhtä aikaa sekä jännittävä että hauska. Dramaturgisesti ehjä ja muutenkin hienosti toteutettu elokuva, joka puvustuksen ja muiden kerronnan yksityiskohtien avulla vie katsojan aikamatkalle historiaan. (Tosin tuomariston miespuolinen edustaja mainitsi elokuvassa vilahtavan ampuma-aseen pienenä miinuksena – se ei nimittäin ollut Brouninki!).

Faaraon paluu, Animoi-kesäleiri, Oulu
Elokuvaan on oivallisesti luotu kolmiulotteinen tilan vaikutelma yksinkertaisen viivaperspektiivin käytön avulla. Dialogissa oleva luonnehdinta ikivanhasta muumiosta ansaitsee erityismaininnan: ”Hyi! Sinä haiset ihan tonnikalalta!” -sutkautus osoittaa hyvää tilannekomiikan tajua. Oikean hiekan käyttö animaation yhtenä elementtinä viehätti myös tuomaristoa.

Sydämelliset, Elokuvaklubi Kolina, Oulu
Elokuvassa on persoonalliset ja hyvät näyttelijät. Tekijöiltä on ollut rohkea päätös tehdä ns. vakavaa draamaa. Elokuva kuitenkin välttää liian saippuamaisuuden ja tarina kulkee hallitusti ja oivaltavasti. Tuomaristo kiinnitti huomiota myös itse tehtyyn musiikkiin sekä elokuvan visuaalisuuteen.

Kauhukamera, Kauhiaa splatteria -kesäleiri, Oulu
Elokuvan voi tulkita eräänlaisena kriittisenä kannanottona kulutusyhteiskunnan vaaroista: ”Kannattaa miettiä mitä ostaa!” Elokuvassa käytetyt tehosteet todellakin tehostavat tarinaa eivätkä ole vain itseisarvo. Kauhuelokuvan konventiot ja käänteet ovat tekijöillä hyvin hallussa. Tarinan avoin loppu toimii ja jättää katsojat odottamaan jatko-osaa.

Sienet, Pikkolan koulu, Kangasala
Animaatioelokuvassa on käytetty eri materiaaleja taitavasti. Lisäksi siinä on kauttaaltaan todella hyvää ääni-ilmaisua. Puhuvat sienet ja maailman reuna ovat huippuideoita – elokuva on yhtä aikaa sekä kekseliäs että yllättävä. Tuomaristo tulkitsi elokuvan viiltävänä kritiikkinä luonnon tuhoutumisesta.

Mustaa valkoisella, Elokuvaklubi Pikseli, Oulu (yleisön suosikkielokuva)
Elokuvaa on esitetty Oulun alueen kouluilla ja Oulun kansainvälisellä lasten- ja nuortenelokuvien festivaalilla. Yleisö on voinut äänestää omaa suosikkielokuvaansa kaikista kilpasarjassa mukana olleista elokuvista. Mustaa valkoisella on saanut yleisöäänestyksessä eniten ääniä.

Oskari-kilpailun tuomaristo
Sampo Puoskari, viestintäsuunnittelija, Tiedekeskus Tietomaa
Tiina Timlin, opettaja, Kastellin koulu
Ronja Putaala, elokuvaharrastaja, Kuivaniemen koulun 9.lk

Oskari-gaala 2010

Nuori juontaja ja esiintyjiä Oskari-gaalassa 2010.

Rievssat ja meahcceolmmái (Riekko ja metsämies)
Ingasofia Kalttopää, Juhan-Tuomma Mäkitalo, Aslak Kalttopää
Kaaresuvannon ja Kilpisjärven koulut 0-6 lk (Enontekiö)

Hienovarainen ja tiivis tarina, jossa ihminen ja luonto kohtaavat. Tekijät eivät ole turhia selitelleet vaan kuljettavat tarinaa eteenpäin tehokkaasti kuvakerronnan avulla. Tuomaristo kiinnitti huomiota myös onnistuneeseen leikkaukseen ja kuvaukseen.

Max The Waxin avaruusseikkailu
Ukko Bräysy, Juuso Juntunen, Reetu Kontio, Roope Kontio
Animaatioseikkailu Animoi! (Oulu)

Tekijät ovat käyttäneet onnistuneesti scifi-elokuvien konventioita. Hollywoodmaisella sankarihahmolla on vetävä nimi ja legendaarisia repliikkejä, kuten ”syökää laaseria!”. Elokuvassa käytetyt kuvalliset tehosteet tukevat tarinaa ja tuovat lisäpotkua kerrontaan.

Jyrsijäjuttu
Raholan koulu 2 lk. (Tampere)

Elokuvassa on opettavainen tarina, jossa on hyvä iloinen loppu. Onnistuneet äänitehosteet ja mainiot puheroolit tuovat elokuvaan lisäväriä. Vauhdikas tarina sisältää hienoja kielellisiä oivalluksia. Lopputekstit ansaitsevat tuomariston erityismaininnan.

Tyttö ja hai
Venla Limma, Miia Palojärvi, Hanna Pekkala
Oulujoen koulu 6lk (Oulu)

Suorastaan terrygilliammainen aiheen käsittelytapa ja oiva esimerkki siitä, että idea voi kantaa pidemmälle kuin tekninen toteutus. Hahmot ja värimaailma toimivat kaikessa yksinkertaisuudessaan. Odottava tunnelma palkitaan yllättävällä käänteellä – mikään ei ole sitä, miltä alussa näyttää. Päähenkilö saa syödä riittävästi, eikä jää varmastikaan nälkä.

Ystävää etsimässä
Annina Vahera, Valtteri Huotari, Iisa Niinistö, Joni Kokko, Matias Kesti, Anssi Bwalya, Minna Keränen
Elokuvaklubi Kolina (Oulu)

Elokuva käsittelee kadonneen jäljillä -teemaa, johon on tuotu onnistuneesti vinoa huumoria mukaan. Tekijät ovat hallinneet elokuvakerronnan lainalaisuudet, sillä pitkästä kestostaan huolimatta elokuva pysyy hyvin kasassa, pitää otteessaan ja kehittyy kohti tunnelmallista loppukohtaustaan. Loistava asuntoesittelijä ja kertojaäänen mukana olo kuvissa ansaitsevat erityismaininnat. 

Bagventure
Paula Pesola, Saara Männikkö, Mira Portimo, Viktor Jokiniemi, Hanna Jokela, Heta Moilanen
Kastellin lukio (Oulu)

Yllättävä ja omaperäinen elokuva, joka erottuu perinteisten elokuvien massasta. Ääniroolit ovat onnistuneet ja elokuvassa on tunnelmaan ja tyylin sopiva loppu, jossa ei turhia selitellä.  Loppukohtauksesta voidaan päätellä elokuvan tekemisen vaatineen huomattavia rahamääriä. 

Yleisön suosikkielokuva
Autovarkaus
Atte Koskela, Antti Telkkälä, Eetu Koskela
Animaatioseikkailu Animoi! (Oulu)

Oskari-gaala 2009

Ryhmä esiintymisasuisia nuoria ja filmikela.

Eläinmuseoretki
Kesto: 4’27’’
Tekijät: Abdifatah Nuur, Anh Phi Trinh, Getti Saeng-Arunrat, Patithan Chaichana, Pavel Puitti, Jessica Scanziani, Thaoh Y, Nuk Y, Sara Haidar, Mohammed Jawal Haidar
Paulaharjun koulu, valmistava luokka, Oulu

Elokuva, joka on suoraan kelvollinen vaikka koulu tv:n esitykseen. Alun avaruusjakso, missä muukalaiset saapuvat maapallolle tutustumaan pohjoisen eläinkuntaan, herättää mielenkiintoisia tulkintoja, kun tiedetään tekijöiden maahanmuuttajatausta. Lasten itse tekemät eläinten äänet ovat viehkeä lisä kokonaisuuteen.

Guolásteaddji (Kalastaja)
Kesto: 1’08’’
Tekijät: Niklas Rasmus, Jarkko Länsman
Karigasniemen ala-aste

Lyhyt, ytimekäs ja hauska elokuva! Tunnelma, huumori ja dramaturgia ovat hyvässä tasapainossa. Eriomainen pääroolisuoritus kantaa läpi elokuvan. Tekijät ovat oppineet elokuvan luonteesta luomalla äänillä maisemia, joita kuvassa ei näy.

Velho Vahasen seikkailut
Kesto: 2’25’’
Tekijät: Reetu Kontio, Roope Kontio, Saska Hickey
Valveen elokuvakoulu / Animaatioseikkailu Animoi

Animaatioelokuva, jossa muovailuvahan ominaisuuksia on hyödynnetty erinomaisesti. Toteutus on selkeä ja hilpeä, hahmot huolellisesti tehtyjä. Notkeat alkutekstit ansaitsevat erityismaininnan.

Nuoret
Kesto: 3’23’’
Tekijät: Jaakko Räkköläinen, Veikka Räkköläinen, Minna Keränen, Miro Koistinen
Valveen elokuvakoulu / Elokuvaklubi Kolina

Elokuva on yksikertaisesti aivan loistava! Luontodokumentin lajityyppiä ja kliseitä onnistuneesti parodioiva teos, jonka erinomaisesti toimiva ja hulvaton kokonaisuus on yllättävän kypsä näyte tekijöidensä osaamisesta. Idea, toteutus ja lopputulos toimivat täydellisesti samoin päähenkilön roolisuoritus.

Rakkautta hammaslääkärissä
Kesto: 2’38’’
Tekijät: Katariina Leinonen, Sipo Herva, Silja Tuovinen, Vilma Kunnari, Joonas Koivula, Viivi Manninen
Myllytullin koulu, Oulu

Hahmot ovat hyviä, erityisesti sämpylöitä syövä vanha herra on aivan häkellyttävän hauska. Raikas ja teknisesti riisuttu toteutus, jossa ei ole turhaa kikkailua eikä löysää kerronnassa. Yllättävä loppu toimii.

Kulttuuritalon kummitus
Kesto: 9’47’’
Tekijät: Valtteri Huotari, Joni Kokko, Minna Keränen, Iisa Niinistö, Jaakko Räkköläinen, Miro Koistinen, Annina Vahera, Vili Järvinen
Valveen elokuvakoulu / Elokuvaklubi Kolina

Elokuvan nostavat omaan luokkaansa onnistunut dramaturgia, omaperäiset ideat ja näppärät yksityiskohdat. Teos sisältää elokuvakulttuurillisia viitteitä eri lajityyppeihin ja elokuviin. Tekijäryhmän positiivinen vire näkyy lopputuloksessa. Näyttelemisessä ja kuvallisessa ilmaisussa on ihailtavaa varmuutta, mikä kertoo tekijöidensä taitotasosta ja kokemuksesta.

Zombien yö
Kesto: 5’32’’
Tekijät: Emma Väättäri, Antti Telkkälä, Lauri Liimatainen, Antti Pirnes, Juho Karjalainen
Elokuvaklubi Pikseli, Oulu 2009

Yleisön suosikkielokuva.

Oskari-gaala 2008

Jongleerausta pallon päällä Oskari-gaalassa 2008.

Kukkakaupassa (Nekalan koulu 2 A, Tampere)
"Hieno, dramaattinen musiikki luo tunnelmaa tähän kekseliääseen elokuvaan, jossa sankarit ja rosvot ottavat toisistaan mittaa lumihankiesteistä välittämättä. Ystävyys muuttaa lopulta kaiken."

Sammakkoprinsessa (Kitisenrannan koulu 5 B, Sodankylä)
"Upeasti toteutettu kertomus, joka antaa tilaa myös henkilökuvauksille ja erikoistehosteille. Lavasteissa ja suunnittelussa on nähty vaivaa tässä satujen maailmaan sijoittuvassa elokuvassa."

Eläimellisesti (ValoAuringon Zurbaani-elokuvaleiri)
"Hauska tarina siitä, mitä voi tapahtua, jos on aivan yksin kotona, pelkät lemmikit seuranaan. Ilahduttavat näyttelijäsuoritukset kantavat tätä elokuvaa."

Kummajaisten koulu (Pöllönkankaan koulu, Oulu)
"Tiivistunnelmainen, paranormaaleja ilmiöitä esittelevä kuvakertomus,joka on toteutettu oivaltavasti. Kauhugenreen osuva musiikki luo hyytävää tunnelmaa tuttuakin tutumpaan kouluympäristöön."

Kaikurakkaus (Laanilan koulu, Oulu)
"Hauska, mutta dramaattinen tarina, jossa käsitellään ajankohtaista ja arkaakin aihetta. Henkilögalleriassa hilpeyttä herättävät Esa, Pentti ja Kyyläripappa, joka osoittautuukin sankariksi. Kiitosta ansaitsee myös puvustus."

Likaista peliä (ValoAuringon Zurbaani-elokuvaleiri, Turku)
"Jännittävä kertomus tärkeästä aiheesta. Näyttelijäsuoritukset ja tekninen toteutus ovat tämän elokuvan suola ja sokeri."

Terveydenhoitaja (Kitisenrannan koulu 5 B, Sodankylä)
27. Oulun kansainvälisen lastenelokuvien festivaalin yleisö on valinnut elokuvan yleisön suosikiksi.

Oskari-gaala 2007

Tuomariston ja yleisön palkinto:
Ei se voi olla niin vaikeeta!

Tekijät: Niko Tolonen, Jaakko Hänninen, Ekke Koskivirta, Santeri Styng
Pohjankartanon koulu/Nukun Elokuvakoulu, Oulu
Kesto: 3 min 39 sek
"Tuntuu aidolta. Arkipäiväisen absurdi, hyvät näyttelijät ja liikkeet, eri kuvakulmia ja mustavalkoisuutta käytetty hyvin."

Tuomariston palkinto:
Surnia odottaa yötäTekijät: Iisa Hyytinen, Roosa Kivisaari, Riikka Visuri, Sara Karjalainen, Jenni Pikkarainen, Unna Vilmunen
Herukan koulu/Nukun Elokuvakoulu, Oulu
Kesto: 53 sek
"Selkeä, hauska ja lasten itse tekemä. Hyviä pieniä yksityiskohtia, yllätyksellinen loppu."

Tuomariston palkinto:
Prinssi vaarassaTekijät: Sureja al Attawi, Sofie Heimolehto, Reetta Helenius, Milla Karjalainen, Pihla Koivisto, Oona Kauppinen, Viivi Kekarainen, Netta Lammi, Iida Lipsonen, Emmi Myrskyranta, Maria Märkälä, Leenu Riitamaa, Nea Snygg, Saara Tuokkola
Leinolan päiväkoti/PEK, Tampere
Kesto: 3 min 39 sek
"Visuaalisesti runsas elokuva. Hyvät tekstit, erittäin hyvät äänet - näytteleminen on hyvin eläväistä."

Tuomariston palkinto:
Kirottu saari
Tekijät: Anna Koivisto, Pekka Koivisto, Leo Laijonakallio, Pirita Leijonakallio, Henrik Lindgren, Juha Lukkaroinen, Joona Majuri, Onni Jaskari, Henna Ikonen, Anastassia Samoilova, Otso Lehtimäki
Fiskarsin Zurbaani-työryhmä/ValoAurinko, Pohja
Kesto: 8 min 15 sek
"Hyvät näyttelijät, vahvat roolit. Teknisesti hyvä ja hienosti puvustettu."

Tuomariston palkinto:
The Murha
Tekijät: Jenna Uusitalo, Iiro Mäki, Karla Pikkarainen, Valtteri Huotari, Jenni Kurtti, Said Afshari
Haluatko elokuvantekijäksi-kurssi/Nukun Elokuvakoulu, Oulu
Kesto: 4 min 26 sek
"Sujuva ja pysyy hyvin aiheessa. Hauska ja yllättävä loppu. Turvakameran kuvaa hyvin käytetty."

Tuomariston palkinto:
Kerran agentti, aina varas
Tekijät: Noora Peltola, Kalle Laitinen, Elina Enarvi, Iida Nieminen, Tiina Toivonen, Jarri Paulakoski, Aku Ala-Leppilampi, Iida Korkiamäki
Leffastellaan-elokuvaleiri/ARX, Hämeenlinna
Kesto: 6 min 54 sek
"Rohkeasti kuvattu elokuva, hyvin valitut kuvakulmat. Tekijät osoittavat hyvää genren tuntemusta. Hyvät näyttelijät ja yllättävä loppu."

Oskari-gaala 2006

HEIMO JÄÄTELÖFRIIKKI
Tekijät:
Veli-Matti Ural, Henri Ailinpieti, Ville Muikkula, Iiro Mäki. Nukun Elokuvakoulun kesäkurssi, 15v, Oulu.

Perustelut:
Elokuvaan on pienin elementein, kuten erikoisin kuvakulmin, luotu hieno illuusio. Humoristiset efektit tuovat oivaa itseparodiaa. Opettavainen elokuva. Elokuvan näyttelijäsuoritukset ovat loistavat, hullu professori saakin tuomaristolta erityiskiitokset.

JOULUPUKIN MUISTINMENETYS
Tekijät:
Hanna Hammar, Olivia Helminen, Elias Viljanen, Aarni Kapanen, Tara Kauranen-Custer, Ida-Maria Kulokorpi, Ella Mattinen, Jere Nummi, Norbert Papp, Siri Rolin, Riku Saarentola, Juuso Saijonkivi, Veera Tuomi, Julia Turunen, Elias Vääräniemi, Roope Viitanen, Valtteri Järveläinen. Vehmaisten koulu, 1B/Pirkanmaan Elokuvakeskus PEK, Tampere.

Perustelut:
Erilaisia animaatiotekniikoita yhdistelevä animaatio on kerta kaikkiaan toimiva kokonaisuus. Hyvät ja uskaliaat ideat ovat huolella viimeisteltyjä. Erityisen kunniamaininnan tuomaristo antaa elokuvan äänityöstä. Efektit ja ääninäyttelijät toimivat loistavasti.

KESÄVARKAITA PERÄKYLÄN PYLLISTYKSEN URHEILULEIRILLÄ
Tekijät:
Karri Heino, Jonna Heino, Janita Lauri, Sarianna Helminen, Satu Aro, Roni Nordlund, Santeri Uivonen, Juha Koskinen, Miia Kivini, Niko Ahola, Mikael Ahola, Miko Kivini, Sanna Kaunisto, Mikko Kaunisto, Joonas Lähtölä, Timo Kuusinen, Minttu Tarvianen. Luvian kesäleiri, 9-13 v, Luvia/Satakunnan elävän kuvan keskus ry.

Perustelut:
Elokuvassa on selkeä, helposti seurattava tarina, joka on kuitenkin hauska ja yllätyksellinen. Tarinassa on toistuvia vitsejä, jotka vaihtelevat mielenkiintoisesti. Tekijät ovat onnistuneet luomaan elokuvaan kesäleiri-tunnelmaa. Yllättävässä lopussa paha saa palkkansa.

TAPPAVA SKETSI
Tekijät:
Jussi Latola, Ida Karjalainen, Tanja Aapajärvi, Eveliina Lesonen, Liisi Pasanen, Aino Turkka. Laanilan koulu 9.lk. Oulu.

Perustelut:
Teos vie yhden loistavan idean loppuun saakka. Tiivis, yllättävä ja johdonmukainen juoni sisältää jopa hitusen mustaa huumoria. Katsoja kokee tarinan oivaltamisen ilon, mutta onneksi elokuvan tekijät eivät paljasta liikaa.

Oskari-kilpailu 2005

"Kadonnut lompakko"
Lauantaityöpaja Nukulla 7-12 v.: Juuso Råman, Mitja Rainio, Aleksi Lind ja Hanna Spets.

Tuomariston perustelut:
Kuvauksellisesti hieno elokuva, jossa on käytetty elokuvakerronnan keinoja mahtavasti hyväksi. Elokuva saa kiitosta myös loistavista näyttelijäsuorituksista ja hyvästä tarinasta.

"Näkymätön ihminen"
Lauantaityöpaja Nukulla, 7-12 v.: Olga Karttunen, Fanni Anttila, Juulia Tavasti, Oskari Tavasti, Aku Kiuttu ja Akseli Niemi.

Tuomariston perustelut:
Elokuvan idea on yllätyksellinen ja kuvaaja on oivaltanut hienosti, miten kuvata näkymätöntä ihmistä. Juontajan roolisuorituksessa on säihkettä ja yleisön reaktiokuvat hillittömiä. Loppu yllättää katsojat ja itse roolihahmotkin.

"PS 1000"
Lauantaityöpaja Nukulla, 7-12 v.: Mitja Rainio, Jere Juurikka, Vili-Riku Hurskainen, Inka Noor, Eetu Uusikylä ja Peetu Ruka.

Tuomariston perustelut:
Siisti ja selkeä elokuva, jonka rauhallisuus teki tuomaristoon vaikutuksen. Koko elokuvan kuvauspaikkana toimi yksi tila, jota olikin käytetty oivallisesti hyväksi. Erityiskiitoksen ansaitsevat myös tohelon roolia esittävä Jere Juurikka ja keksijöiden kaveri, Vili-Riku Hurskainen.

"Päivämme eläiminä"
Kesäkurssi 15-v.: Selma Herrala, Tea Jämsä, Sami Käsmä, Tuomas Liimatta ja Lasse Heikkilä.

Tuomariston perustelut:
Tämän elokuvan uhrautuvat roolisuoritukset tekivät tuomaristoon vaikutuksen. Tuomareita viehätti myös kesäisyys ja kuvauspaikkavalinnat. Kuvaaja oli tehnyt hyvää työtä ja saa kiitosta erityisesti näkökulmakuvista. Myös äänitehosteet tekivät elokuvasta vaikuttavan. Kritiikkiä elokuva sai ainoastaan pituudesta; tarina olisi saattanut olla vaikuttavampi tiivistettynä. Elokuva on hauska ja hillitön kokonaisuus, josta huokuu myös hupivideohenki.

"Ei epäilystä"
Kesäkurssi 15-v.: Mika Kitkala, Sampo Kllintrup, Tomi Erkkilä ja Valtteri Kujala.

Tuomariston perustelut:
Voitti tuomariston puolelleen uskottavuudessaan; lavastus, puvustus ja hyvät näyttelijäsuoritukset olivat kaikki hyvin uskottavia. Epäilyä osattiin kuvata hyvin ja takaumat toimivat saumattomasti. Tyylikäs ja hienosti toteutettu kokonaisuus.

Yleisön suosikkina palkittiin Ei epäilystä.

Tuomariston kunniamaininnan sai elokuva "Tarzan ja norsu pulassa", Luovis-kerho: Milla ja Sanna Hankala sekä Ella ja Tarja Kuvaja.

Tuomariston perustelut:
Kunniamaininta Arthouse-taide-elokuvasta. Tuomaristo kiittelee hienoja näyttelijäsuorituksia, erityisesti Tarzanin lopputuuletusta!

 

<< Palaa takaisin Oskari-kilpailun etusivulle

Kulttuuritalo Valve
Käyntiosoite
Hallituskatu 7
90100 Oulu
Valveen lippumyymälä
Puh. 08 5584 7575
Virastomestarit
Puh. 044 703 7501