Siirry sisältöön
23.04.2020

Lumotut sanat tuo etäohjelmistoa sanataiteen ystävien iloksi

Festivaalin täydentyvät etäsisällöt tarjolla vuoden 2020 loppuun saakka

Jos maailma olisi mallillaan, lauantaina 25.4. olisi vietetty Lumotut sanat – lasten ja nuorten sanataideviikkojen avajaisjuhlaa. Kevään 2020 festivaali jouduttiin kuitenkin perumaan koronapandemian vuoksi. 

– Vuoden 2020 festivaaliohjelmisto olisi ollut todella upea! Onneksi voimme siirtää pääosan ohjelmistosta ja taiteilijayhteistyöprojekteista keväälle 2021, festivaalin taiteelliset johtajat Kati Inkala ja Anna Anttonen kertovat.
– Joitain ohjelmistohelmiä Lumotut sanat tarjoaa jo nyt, ja verkkosisältöinä ne ovat kaikkien saatavilla missä ja milloin vain – koko vuoden 2020 ajan! 

Nyt julkaistava etäohjelmisto tarjoaa sanataidetehtäviä kouluun sekä teatteria ja kirjailijatapaamisen ValveLivessä. Myös Lumottujen sanojen laaja, kirjallisuuslähtöisten sanataideharjoitusten materiaalipankki täydentyy vuoden 2020 aikana.

Lisätietoa ohessa sekä festivaalin verkkosivuilla www.lumotutsanat.fi 
(alisivuilta: Sanataidetta kouluunSatu kameleontilleSanataideharjoitukset)


Sanataidetta Kouluun

Puhuvia kasveja, outoja esineitä, kummia kuukausia ja päiväkirjamerkintöjä tulevaisuudesta… 

www.lumotutsanat.fi/sanataidetta-kouluun

Lumotut sanat on laatinut kouluja varten omat sanataidepaketit alkuopetukseen, 3.–6. luokille, yläkouluun sekä toiselle asteelle. Tehtävät on poimittu ja muokattu festivaalin teemakirjoihin laadittujen sanataideharjoitusten joukosta. Ne sopivat hyvin myös kotona tai omassa lähiympäristössä tehtäviksi! 

Koulujen sanataidetehtävät täydentyvät kevään aikana ja ovat kaikkien käytettävissä festivaalin verkkosivuilla vuoden 2020 loppuun saakka.

Festivaaliohjemistoa ValveLivessä

www.lumotutsanat.fi/satu-kameleontille

umotut sanat tarjoaa kaikille satujen ja teatterin ystäville ohjelmaa ValveLiven kautta. Torstaina 7.5. klo 10 saa ensiesityksensä Akseli Klonkin Syömäri – ote näytelmästä Satu K. Näytelmä perustuu oululaisen sanataiteilija Timo Harjun kirjaan Satu kameleontille ja muita satuja sinulle. Heti Syömärin jälkeen ohjelma jatkuu Timon kirjailijatapaamisella Kun sanat loppuvat, kirjoita satu. Ohjelma sopii niin lapsiperheille, alakoululaisille kuin kaikille muillekin sanataiteen ystäville.

Sekä teatteritallenne että kirjailijatapaaminen ovat katsottavissa ValveLivessä vuoden 2020 loppuun saakka.

Syömäri – ote näytelmästä Satu K

Akseli Klonkin Satu K on näytelmä vaikeista eroista ja suruista, eron jälkeisistä haasteista ja niistä selviämisestä. Se on myös näytelmä ilosta, ystävyydestä, luottamuksesta ja välittämisestä. Teos pohjautuu oululaisen sanataiteilija Timo Harjun Satu kameleontille ja muita satuja sinulle -kirjaan. 

Näytelmä koostuu kolmesta eri tarinasta, ja se tarjoaa kaikenikäisille katsojilleen tuen, lohdun, naurun ja valon muodostaman lämpimän viltin. Monitasoinen teos puhuttelee myös aikuisia, joiden täytyy olla rohkeita, vaikka oikeasti kaipaisivat vain lohtua.

ValveLivessä nähdään näytelmän kolmesta tarinasta yksi: Syömäri. 

Dramatisointi: Janne Kuustie 
Ohjaus: Anu Enqvist 
Rooleissa: Sirpa Grip ja Markus Kaarto 
Musiikki: Tuuli Jartti
Puvustus, lavastus, nuket: Heidi Kesti

Esitystä suositellaan 6–106-vuotiaille 

Kun sanat loppuvat, kirjoita satu – Timo Harjun kirjailijatapaaminen 

Taitelijatapaamisessa kirjailija Timo Harju kertoo Satu Kameleontille ja muita satuja sinulle -kirjan kirjoitusprosessista. Kirjan julkaisi Ensi- ja turvakotien liitto vuonna 2017. Erityisesti Timo kertoo kirjaan sisältyvästä Syömäri-sadusta. Miksi Syömäri tahtoo syödä postilaatikoita ja seiniä? Mikä Timoa jännitti ja nauratti satua kirjoittaessa? Miten sadun lapset oikeastaan suojautuvat Syömäriltä? Mikä satujen kirjoittamisessa on parasta?

Kirjailijatapaamista suositellaan 6–106-vuotiaille 

Sanataideharjoituksia verkossa – materiaalipankki täydentyy

www.lumotutsanat.fi/sanataideharjoitukset

Lumotut sanat tuottaa vuosittain roppakaupalla kirjallisuuslähtöistä sanataideharjoitusmateriaalia, joka on vapaasti kaikkien käytettävissä. Tehtävät antavat vinkkejä ja virikkeitä siihen, miten kirjoista kasvaa aivan omia tekstejä ja tarinanpaloja. Toivottavasti tehtävistä on iloa koulupäiviin ja hiljaiseen harrastuskevääseen!

Tällä hetkellä Lumottujen sanojen sivulta löytyvät vuosien 2011 ja 2014–2019 teemakirjallisuuteen liittyvät sanataideharjoitukset. Vuoden 2020 aikana sivuille päivittyvät myös vuosien 2012–13 kirjat ja tehtävät. 

Takaisin


Lisää ajankohtaisia uutisia

Kulttuuritalo Valve
Käyntiosoite
Hallituskatu 7
90100 Oulu
Valveen lippumyymälä
Puh. 08 5584 7575
Virastomestarit
Puh. 044 703 7501