Siirry sisältöön
02.01.2020

Galleria Oskari Jauhiainen avautuu Kiimingin Syke-talossa 7.1.

Galleria Oskari Jauhiainen avautuu vuoden kestäneen Kiimingin Syke-talon remontin jälkeen. Gallerian ilme ja ripustus säilyvät entisellään. Galleria Oskari Jauhiainen esittelee kiiminkiläissyntyisen kuvanveistäjä Oskari Jauhiaisen (1913–1990) elämäntyötä. Galleriassa on perusnäyttelyn lisäksi vaihtuvien näyttelyiden tila, jonka ohjelmistosta vastaa kulttuuripalvelut.

Tutuilta paikoiltaan löytyvät kiiminkiläislähtöisen kuvanveistäjän, professori ja akateemikko Oskari Jauhiaisen (1913–1990) veistokset sekä hänen oppilaansa, keraamikko ja kuvanveistäjä Anja Juurikkalan (1923–2015) Arabialle tekemät keramiikkaesineet.

Galleria Oskari Jauhiainen esittelee Oskari Jauhiaisen elämäntyötä pysyvän perusnäyttelyn muodossa. Jauhiaisen pronssi- ja puuveistoksia on esillä kaikkiaan 25. Teoksia on taiteilijan tuotannosta vuosikymmenien ajalta lähtien varhaisista puisista pienoisveistoksista. Pääpaino on 1940-luvulla syntyneissä pronssimuotokuvissa, joiden joukossa ovat muun muassa taiteilijan omakuva ja muotokuvat Kyllikki-puolisosta, Greta-äidistä sekä ystävistä. Jauhiaisen tuotannon keskeistä osaa, julkisia monumentaaliteoksia esitellään muutamina luonnosvaiheen pienoisveistoksina. Esimerkkinä sotien jälkeisistä sankarimonumenteista on nähtävissä Seinäjoen sankarimuistomerkkiin liittyvät luonnokset. Näyttelytilassa oleva video kertoo Jauhiaisen monipuolisesta urasta monumentaaliveistäjänä. Myös erityisesti ala- ja yläasteen koululaisryhmille suunnattu OJ-tehtäväpaketti toimii syventävänä oheismateriaalina näyttelyssä. Opettajat voivat lainata tehtäväpakettia vierailun yhteydessä Syke-talon kirjastosta. 

Galleria Oskari Jauhiainen on toiminut Kiimingin Syke-talossa keväästä 2015 lähtien Oskari Jauhiaisen museon ja OJ-säätiön lopetettua toimintansa edeltävänä syksynä. 

Marianne Littow
Mieleen merkityt
7.1.-8.2.2020

Vaihtuvien näyttelyiden tilan näyttelyvuoden avaa Marianne Littowin Mieleen merkityt -näyttely. Näytteillä olevat teokset kuvaavat Marianne Littowin tapaa havainnoida ja tallentaa luonnossa värejä, kontrasteja, valojen ja varjojen vaihteluita.

”Maalaukseni ovat syntyneet spontaanisti. Veden ja värin luomat sattumat muotoilevat maisemia, jotka antavat viitteitä aiemmin koetusta. Nykyisyys yhdistyy menneisyyteen”, kertoo Littow. Marianne Littow tasapainottelee maisemissaan esittävyyden ja abstraktin välimaastossa. Tilan tuntu, luonnoksenomaiset siveltimen vedot ja värikontrastit ovat maalauksissa tärkeitä elementtejä.

Marianne Littow on oululainen taiteilija. Hän työskentelee päätoimisesti graafisena suunnittelijana. Näyttelyn avajaiset järjestetään ti 7.1. klo 18.

Galleria Oskari Jauhiainen on auki Syke-talon kirjaston aukioloaikoina.

Takaisin


Lisää ajankohtaisia uutisia

Kulttuuritalo Valve
Käyntiosoite
Hallituskatu 7
90100 Oulu
Valveen lippumyymälä
Puh. 08 5584 7575
Virastomestarit
Puh. 044 703 7501