Siirry sisältöön
22.05.2023

Kolmatta Kaupunkimme-festivaalia vietetään 25.–27.5.

Kaupunkimme-festivaali tuo uudenlaisia näkökulmia oululaiseen kaupunkikehittämiseen ja vie yhdessä kohti kivempaa kaupunkia.

Kaupunkimme-festivaali järjestetään kolmatta kertaa torstaista lauantaihin 25.–27.5.2023. Kaupunkimme kokoaa alleen keskusteluja, tekoja ja kokemuksia kestävästä kaupunkielämästä ja sen kehittämisestä oululaisella näkökulmalla. Festivaali haluaa vahvistaa kaupungissa käytävää dialogia, etsii ratkaisuja ajankohtaisiin kaupunkielämän haasteisiin ja esittelee uusia näkökulmia urbaanimpaan Ouluun. Kaupunkikulttuuriyhdistys Oulu Urban Culturen tuottama festivaali järjestetään yhteistyössä Oulun kaupungin kulttuuripalvelujen ja kulttuuritalo Valveen kanssa. 

Keskustelua kaupunginosista, taiteen roolista ja kaupunki-ilmiöistä

Vuoden 2023 yleisölle avoimissa ja pääsymaksuttomissa Kaupunkimme-keskusteluissa pohditaan yhdessä, miten taklataan kaupunkikehittämisen viheliäisiä haasteita sekä miten taide ja kulttuuri rakentavat kaupunkia ja kaupunkitilaa. Pikisaareen liittyvän tapausesimerkin pohjalta oululaisten kaupunginosien tulevaisuudesta ovat perjantai-iltapäivänä keskustelemassa kulttuurijohtaja Sami Ylisaari (Oulun kaupungin kulttuuripalvelut), toimitusjohtaja Sami Helander (Potential Oy), varapuheenjohtaja Jenina Bomström (Kulttuurikiihdyttämö ry), taidemaalari Raimo Törhönen (Vanha Villatehdas ry) ja kaavoitusarkkitehti Jere Klami (Oulun kaupunkiympäristöpalvelut, kaavoitus). 

Taiteen roolia kaupungissa ja kaupunkitilassa pohtivat puolestaan yhdessä yleisön kanssa kulttuuripalvelupäällikkö ja kulttuuritalo Valveen johtaja FT Johanna Tuukkanen, toiminnanjohtaja ja johtava kuraattori Elisa Itkonen (ANTI-festivaali) sekä taiteilija ja valosuunnittelija Riikka Vuorenmaa (Piste Kollektiivi). Viikonlopun viettoon siirrytään klubitunnelmissa kahvila-ravintola Valveen Paljetissa, jossa kulttuuriradio Oulu KRO.fm tarjoaa tinkimättömällä tyylillään musiikkia alkuiltaan.

Lauantain Kaupunkimme-keskustelu pureskelee karismaattisen kiehtovan, valovoimaisen Oulun syvintä ydintä ja sitä, mistä uudet kaupunki-ilmiöt syntyvät. Oululaisen identiteetin ja niistä uutta ammentavan kaupungin äärellä ovat tuottaja Inka Koutaniemi, Agile Coach Jaakko Jokipii sekä hengenviljelijä Haukiputaalta, maakinen martinniemeläinen, artisti-käsikirjoittaja-kirjailija Jukka Takalo

Oulun Liikekeskus ry:n Toivotun tulevaisuuden kaupunkikeskusta -projektin johdolla syvennytään viihtyisän rakennetun kaupunkiympäristön ja kauniin arkkitehtuurin äärelle Kohti kauniimpaa kaupunkia -kirjan lukupiirissä festivaalitorstaina. Viikonloppuna keskustelua jatketaan kaupunkikävelyn ja keskustelun yhdistävällä löytöretkellä oululaisiin keskustakortteleihin. Löytöretki pohtii ja havainnoi Oulua Barcelonasta lainattua Superkortteli-ajattelumallia hyödyntäen. Yhteisesti mietittäväksi jääkin, ovatko Superkorttelit raitiovaunun veroinen innovaatio, vai vielä jotain paljon enemmän. 

Ohjelmassa myös valokuvakävely sekä tapahtumaneuvontaa

Festivaalilauantaina tutustutaan erilaisesta näkökulmasta Meri-Toppilaan valokuvakävelyn merkeissä. Photo North – Pohjoisen valokuvakeskuksen, Oulun kaupungin kulttuuripalveluiden, asukastupa Alvarin ja kuvataiteilija Tuomo Kangasmaan yhteistyönä järjestämässä Meri-Toppila Photo Walkissa vieraillaan myös Aalto-siilossa, jonka kehittämisessä taide ja teollinen kulttuuriperintö ovat keskiössä. AaltoSiilo-projektia on esittelemässä arkkitehti Valentino Tignanelli Factum Foundationilta.

Oulun kaupungin tapahtumatiimiläiset päivystävät tapahtumajärjestämisestä kiinnostuneille suunnatussa tapahtumaneuvolassa festivaalitorstaina. Samana päivänä ohjelma tarjoaa myös tiiviin infopaketin ketteristä rahoitusvaihtoehdoista kulttuurialan toimijoille. Puheenvuorot pitävät Pohjoismainen kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus ja Oulun seudun leader ry. Rahoitusinfon järjestävät yhdessä Oulu2026-kulttuuripääkaupunkivuotta koordinoiva Oulun kulttuurisäätiö sekä Oulun kaupungin konserni- ja kulttuuripalvelut.

Lisätietoa kulttuuriyhdistyksen toiminnasta ja Kaupunkimme-festivaalin päiväkohtaisen aikataulun löydät Oulu Urban Culturen sivuilta >>

Kaupunkimme-festivaali ja sen koko ohjelmisto löytyvät myös Facebookista ja Instagramista

Takaisin


Lisää ajankohtaisia uutisia

Kulttuuritalo Valve
Käyntiosoite
Hallituskatu 7
90100 Oulu
Valveen lippumyymälä
Puh. 08 5584 7575
Virastomestarit
Puh. 044 703 7501