Siirry sisältöön
19.11.2019

WHO:n raportti: Taide voi tarjota innovatiivisia ratkaisuja monimutkaisiin terveyshaasteisiin

Maailman terveysjärjestö WHO julkisti viime viikolla ensimmäisen taiteen, terveyden ja hyvinvoinnin yhteyksiä käsittelevän tutkimusraporttinsa. Yli 900 tutkimusta kattavan laajan tutkimusraportin mukaan on runsaasti näyttöä siitä, että taidetoimintaan osallistuminen voi auttaa parantamaan terveyttä ja hyvinvointia, ehkäistä psyykkisiä ja fyysisiä sairauksia sekä hoitaa ja auttaa selviytymään useiden akuuttien ja kroonisten sairauksien kanssa.

Yhdistyneiden kansakuntien alueellisen tiedotuskeskuksen tiedotteen aiheesta voi lukea kokonaisuudessaan täältä:
https://www.unric.org/fi/uutisarkisto/28231-whon-raportti-taide-voi-tarjota-innovatiivisia-ratkaisuja-monimutkaisiin-terveyshaasteisiin

”Maailman terveysjärjestö WHO:n Euroopan aluetoimiston uudessa raportissa on löydetty näyttöä taiteen merkityksestä useiden sairauksien hoitamisessa, hallitsemisessa ja ehkäisemisessä sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä. Yli 900 tutkimusjulkaisua kattava raportti on laajin tähän mennessä tehty kartoitus taiteen ja kulttuurin terveysvaikutuksista. 

’What is the role of the arts in improving health and well-being? A scoping review’ -raportin mukaan on näyttöä siitä, että taidetoimintaan osallistuminen voi auttaa vahvistamaan terveyttä ja hyvinvointia. Taidetoimintaan osallistuminen sekä taiteen kokijana että tekijänä voi ehkäistä lukuisia psyykkisiä ja fyysisiä sairauksia sekä hoitaa ja auttaa selviytymään useiden akuuttien ja kroonisten sairauksien kanssa. -- Taiteisiin osallistumisen on havaittu muun muassa vähentävän riskiä dementian sekä masennuksen kehittymiseen. Tanssin on todettu parantavan Parkinsonin tautia sairastavien motoriikkaa kuten tasapainoa ja kävelyn sujuvuutta. Ryhmämuotoiseen taidetoimintaan osallistuminen voi lapsilla ja nuorilla lisätä koettua hyvinvointia, resilienssiä ja yhteisöllisyyttä. --”

Oulussa kulttuurin hyvinvointipalveluita koordinoidaan osana yleisiä kulttuuripalveluita kulttuuritalo Valveella. Kulttuurin hyvinvointipalveluiden osa-alueita ovat esimerkiksi kulttuurinen vanhustyö sekä osallistava ja soveltava taide. Keskeistä toimintaa Oulussa ovat mm. Kaikukortti sekä Ikäihmisten kulttuurikummit.

Takaisin


Lisää ajankohtaisia uutisia

Kulttuuritalo Valve
Käyntiosoite
Hallituskatu 7
90100 Oulu
Valveen lippumyymälä
Puh. 08 5584 7575
Virastomestarit
Puh. 044 703 7501