Siirry sisältöön
11.09.2019

OuDance-festivaali käynnistyy ke 11.9.

OuDance-festivaali tarjoilee palkittuja kotimaisia taiteilijoita, kansainvälisiä vierailuja ja uraa uurtavaa tutkimustietoa tanssin vaikutuksesta aivoihin.

JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen syyskauden ohjelmiston avaa jo 26. kertaa järjestettävä OuDance-festivaali.

Viisipäiväisen OuDance-festivaalin aikana pääsee kokemaan tanssia kokonaisvaltaisesti niin katsojana, kuulijana kuin liikkeen kokijanakin. Festivaalin ohjelmistossa nähdään vahvoja, koskettavia ja puhuttelevia teoksia niin kotimaisilta kuin ulkomaisilta taiteilijoilta. OuDance-festivaalin vieraaksi saapuu neurotieteilijä, tohtori Hanna Poikonen, joka avaa tanssimisen ja tanssin katsomisen vaikutuksia neurologiselle ja kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnillemme festivaalilla järjestettävällä luennolla sekä hänen vetämissään työpajoissa. 

Festivaalin avaa Valvesalissa keskiviikkona 11.9. espanjalainen La Intrusa teoksellaan Mud Gallery. Virginia García ja Damián Muñoz ovat luoneet teoksen rohkeudesta ja hiljaisesta arvokkuudesta, jonka kokemus meille antaa.

Torstaina 12.9. päästään Valvesalissa kiertomatkalle Favela Vera Ortizin teoksessa Route 6353. Matkaajina lavalla nähdään parhaat kaverit Titta ja Julie eli Titta Court ja Julie Cleves. Työryhmä valmisti teosta JoJon Luxemburgin vaihto-ohjelmassa Trois C-L:n koreografikeskuksessa kesällä 2017.

Perjantaina 13.9. ilta alkaa Valveen Konst o. Delissä Afterworkilla, johon tervehdyksensä tuo tanssitaiteilija-koomikko Johanna Keinäsen luoma eläkeläishahmo, terveyspalvelujen suurkuluttaja ja suosittu sote-tubettaja Tyyne Kettunen.

Valvesalissa nähdään puolestaan Compañia Kaari ja Roni Martinin kaksi pienoisteosta, teospari Korppi ja kello sekä Punainen nainen. Molemmissa teoksissa tanssii tammikuun 2019 Etnogaalassa vuoden tanssintekijänä palkittu Kaari Martin.

Korppi ja kello -teos on kunnianosoitus 30-luvun flamencon avantgardisteille ja pohjautuu Roni Martinin vuonna 2010 ilmestyneen soololevyn samannimiseen kappaleeseen. Punainen nainen on puolestaan mustanpuhuva sielunmessu, jossa elämän rajallisuus on yhtä aikaa lamaannuttava ja absurdi voima. Vahvan omakohtaisessa teoksessa Martinit poimivat käyttöönsä flamencon rytmiikan ja muotokielen höystäen sitä omilla näkemyksillään sekä valjastavat käyttöönsä modernin musiikin ja nykytaiteen rajattomuuden. Teoksen musiikista lavalla vastaavat Roni Martin ja Erno Haukkala.

Lauantaina 14.9. nähdään Oulun teatterin Pikisalissa Naïf Productionin Des Gestes Blancs – Valkoiset eleet – jossa tosielämän isä ja poika tutkivat yhdessä isän ja lapsen hahmoja, sukulaisuussuhdetta, fyysisyyden kautta, tanssin keinoin. Vierailu tuotetaan yhteistyössä Oulun teatterin kanssa.

Sunnuntaina 15.9. Valvesalissa nähdään juhlavuottaan viettävä Kinetic Orchestra teoksellaan I’m Liquid. Teos ammentaa kamppailulajikulttuurista tarkastellen ihmiseloa ja sen tyhjyyttä sekä oudon liikkeen kuivaa ironiaa. Teoksen nimi viittaa kamppailulajielokuvista tuttuun metaforaan kehon muuntumisesta vedeksi. Kinetic Orchestra ja taiteellinen johtajansa Jarkko Mandelin palkittiin alkuvuodesta Suomen tanssi- ja sirkustaitelijoiden liiton mainetekopalkinnolla.

OuDance-festivaalilla vierailee liikkeen, luovuuden ja musiikin neurotieteestä toukokuussa 2018 Helsingin yliopistosta tohtoriksi väitellyt lääketieteellisen tekniikan diplomi-insinööri, filosofian tohtori Hanna Poikonen. Tanssi, keho ja aivot -luennolla tohtori Hanna Poikonen avaa kuulijoille tanssimisen ja tanssin katsomisen vaikutuksia ihmisen aivoille.

Kaikille avoin WiseMotion Explorers -työpaja on suunnattu  stressin lievityksestä ja muistin parantamisesta kiinnostuneille. Tanssin ammattilaisille tarkoitetussa WiseMotion Experts -työpajassa perehdytään puolestaan kehollisten tuntemusten kautta aivojen tunneprosesseihin.

Festivaaliviikonlopun aikana Elokuvateatteri Studiossa nähdään dokumentti Alexander Ekman’s study in creativity.  Palkittu koreografi Alexander Ekman sukeltaa luovuuden aiheeseen tapaamalla tutkijoita, professoreita, taiteilijoita, elokuvajohtajia ja koreografeja tavoitteena yrittää ymmärtää ilmiötä joka puolelta. Dokumenttielokuva tuotetaan yhteistyössä Oulun Elokuvakeskuksen kanssa.

 

Tutustu koko festivaalin ohjelmistoon: https://www.jojo.fi/oudance-2019

Takaisin


Lisää ajankohtaisia uutisia

Kulttuuritalo Valve
Käyntiosoite
Hallituskatu 7
90100 Oulu
Valveen lippumyymälä
Puh. 08 5584 7575
Virastomestarit
Puh. 044 703 7501