Siirry sisältöön
11.10.2022

Oulun lastenkulttuurikeskus käynnistää taideryhmät sotaa paenneille vastaanottokeskuksen asukkaille

Oulun lastenkulttuurikeskus on mukana valtakunnallisessa toiminnassa, joka mahdollistaa Suomeen tulleille pakolaisille, muun muassa ukrainalaisille perheille, viikoittaisen kokoontumisen taiteen äärelle.

Sotaa Suomeen paenneet perheet saavat mahdollisuuden luovaan tekemiseen ja tunteiden purkamiseen Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton koordinoimassa toiminnassa, jossa viikoittain tapaavat lapsi- tai perheryhmät pääsevät kokeilemaan erilaisia taidemuotoja.

Suomen Kulttuurirahaston 400 000 euron tuen ansiosta toiminta tavoittaa pakolaisperheitä ympäri Suomen kesään 2023 asti. Lastenkulttuurikeskukset järjestävät maksuttomia taideryhmiä eri puolilla Suomea joko omissa tiloissaan tai siellä, missä pakolaisperheet asuvat, esimerkiksi vastaanottokeskuksissa. Viikoittainen kokoontuminen taiteen äärellä tarjoaa tervetulleen hengähdystauon arkeen, ja samalla lapset ja nuoret saavat mieluisaa tekemistä eri taidemuotojen äärellä. Valtakunnallisesti ryhmien toimintaa muokataan siihen osallistuvien lasten ja aikuisten toiveiden ja tilanteen mukaan.

Sanataide- ja elokuvatoimintaa Heikinharjun vastaanottokeskukseen

Oulussa toimintaa järjestetään valtion vastaanottokeskuksessa Heikinharjussa. Keskuksessa on tällä hetkellä keskusmajoitettuna 450 ja yksityismajoituksessa 300 asukasta. Heikinharjussa on myös yksin tulleiden alaikäisyksikkö, jossa on 21 paikkaa.
”Oulussa pääpaino toiminnassa on elokuvakasvatuksen ja sanataiteen alueella, mutta myös muita taiteen aloja tarjotaan mahdollisuuksien ja toiveiden mukaan. Jos toimintaan osallistuvat klubilaiset toivovat kulttuurivierailuita museoihin, konsertteihin tai tapahtumiin, myös niitä pyritään järjestämään kevään kuluessa”, Oulun lastenkulttuuripäällikkö Katri Tenetz kertoo.

Oulun osuus rahoituksesta on 9000 euroa. Sen avulla Oulun lastenkulttuurikeskus toteuttaa taidetoimintaa pakolaisille viikoittain kevääseen 2023 saakka. Sanataiteen osalta ryhmissä tutustutaan laadukkaisiin kuvakirjoihin, joiden tarinaa voi lukea monilla kielillä tai ilman sanoja. Sanataide avaa mahdollisuuden myös kertoa, kirjoittaa ja kuvittaa sekä tutustua kieleen ja kulttuuriin. Elokuvan kokoontumiskerroilla katsotaan elokuvia ja tehdään omia lyhytelokuvia joko animaation, näytelmäelokuvan, musiikkivideoiden tai dokumentin muodossa.

Valtakunnallinen tiedote Lastenkulttuurikeskusten liiton sivuilla >>

Kuva: Laura Karen / Lilla Villan

Takaisin


Lisää ajankohtaisia uutisia

Kulttuuritalo Valve
Käyntiosoite
Hallituskatu 7
90100 Oulu
Valveen lippumyymälä
Puh. 08 5584 7575
Virastomestarit
Puh. 044 703 7501