Siirry sisältöön
29.09.2022

Oulun Sarjakuvafestivaali palaa Valveelle

Yhdettätoista kertaa järjestettävä festivaali tuo Ouluun kymmeniä sarjakuvan huipputekijöitä sekä lukuisia näyttelyitä ja oheistapahtumia. >>

Tätäkin festivaalia vietetään taas ilahduttavan tavanomaiseen tapaan, yhteen kokoontuen. Yksi poikkeus ohjelmassa oululaisyleisölle on. Avajaiset, joka on samalla strippisarjakuvan MM-kisojen palkintojenjakotilaisuus, järjestetään Rovaniemen pääkirjastolla. Tapahtumaa seurataan Valveen kahvila Paljetissa livestriiminä.

– Halusimme näin saavuttaa uusia yleisöjä ja muistuttaa siitä, että toimijana olemme koko pohjoisen sarjakuvan asialla, Oulun Sarjakuvakeskuksen toiminnanjohtaja Harri Filppa kertoo.

Muuten pääkirjaston suurremontti on tuonut festivaalin päätapahtumineen takaisin Valveelle. Myös kaikkien aikojen ensimmäistä Oulun Sarjakuvafestivaalia vietettiin Valveella vuonna 2012.

– Silloin palkitsimme Valvegalleriassa pitkän linjan sarjakuvantekijän ja -opettajan Keijo Ahlqvistin Oulun Sarjakuvaseuran tunnustuspalkinnolla. Nyt samaisessa galleriassa on esillä hänen muistonäyttelynsä, Filppa kertoo.

Festivaalin päänäyttely esittelee laajan elämäkerrallisen aineiston kesäkuussa menehtyneen sarjakuvaneuvoksen uran varrelta.

Kotimaisia ja kansainvälisiä taiteilijoita

Muita näyttelyitä on esillä ympäri Oulua. Valveella nähdään festivaalin aikana toistakymmentä pop up -näyttelyä, ja Sarjakuvagalleria!an avautuu jo ennakkoon Jaana Suorsan tuoreen Rillit-teoksen näyttely.

Lavaohjelmassa on mukana yli neljäkymmentä taiteilijaa. Päälava sijaitsee Valveen kahvila Paljetissa, ja pienempi lava löytyy messutyyppisenä tilana toimivasta Valvesalista.

– Paikalle saapuvat muun muassa kansainvälisen sarjakuvaresidenssimme vuoden taiteilija, portugalilainen Joana Mosi, sekä myös Oulussa asunut tanskalainen Søren Mosdal. Kotimaisista nimistä mukana ovat Ville Ranta, Karoliina Korhonen sekä 30-vuotta täyttävän Jasso-kissan juhlahaastatteluun saapuva Jii Roikonen, Filppa mainitsee.

Festivaalin päävieras on Egmontin kustantaman Pohjantuli-sarjan tekijä Malin Falch. Pohjantuli 3 – Lintusisaret on kansainvälisesti menestyneen nuoren tekijän kolmas suomennettu teos, jonka julkkareita juhlitaan festivaalilla.

Sarjakuvaharrastajien tapahtuma

Sarjakuvakeidas on alusta alkaen ollut tapahtuman selkäranka. Myyntitilaisuus järjestetään Valvesalissa festivaalilauantaina, ja mukaan on tulossa ennätysmäärä myyjiä.

– Vaikuttaa siltä, että niin myyjät kuin vieraatkin uskaltavat taas lähteä liikkeelle, mikä tietysti ilahduttaa tapahtumajärjestäjää. Viime vuoden festivaalin erityisen tunnelman toivoisin kuitenkin seuraavan tähän vuoteen. Silloin yleisö ei saapunutkaan paikalle yhtenä rykäyksenä juuri ennen esiintyjiä, vaan monet halusivat kuljeskella alueella ajan kanssa. Tämän pyrin ottamaan huomioon myös ohjelman aikataulussa, Filppa kertoo.

Livestriimien vetovoimaan hän ei enää usko, mutta festivaali halusi kuitenkin huomioida myös ne sarjakuvaharrastajat, jotka eivät syystä tai toisesta pääse paikalle.

– Osa tapahtumista tallennetaan ja aineistosta kootaan festivaalin jälkeen editoitu video ikään kuin maistiaisena tunnelmasta.

--

Oulun sarjakuvafestivaali järjestetään 10.–13.11.2022.
Lisätietoa löydät festivaalin verkkosivuilta >>

--

Kuva Harrista: Jenni Nikkilä

Takaisin


Lisää ajankohtaisia uutisia

Kulttuuritalo Valve
Käyntiosoite
Hallituskatu 7
90100 Oulu
Valveen lippumyymälä
Puh. 08 5584 7575
Virastomestarit
Puh. 044 703 7501