Siirry sisältöön
15.06.2022

KISAMA johdattaa kirjallisuuden äärelle

KISAMA – kirjallisuuslähtöisten sanataideharjoitusten pankki on vapaasti kaikkien käytettävissä. Lue lisää Valveen toimintakertomuksen jutusta >>

Artikkeli on osa kulttuuritalo Valveen toimintakertomusta 2021, joka on julkaistu 15.6.2022.
Tutustu toimintakertomukseen >>

Oulun lastenkulttuurikeskuksen sanataidekoulu julkaisi vuonna 2021 hieman hiljaisuudessa uuden verkkosivun. KISAMA – kirjallisuuslähtöisen sanataiteen materiaalipankki pitää sisällään sanataideharjoitustehtäviä lähes kahteensataan kotimaiseen kirjaan.

Se, että Oulun lastenkulttuurikeskuksen verkkosivuilta löytyy vapaasti käytettävissä olevaa sanataideharjoitusmateriaalia, ei ole uusi juttu. Omaa materiaalia on tuotettu sivuille vuodesta 2010 lähtien. 
”Emme vain ole oikeastaan koskaan lanseeranneet tätä isommin, vaikka se iso ja tärkeä juttu onkin, meille ja monille muillekin”, vastaavat sanataideopettajat Anna Anttonen ja Kati Inkala kertovat.

Ajatus omien sanataideharjoitusten julkaisemisesta syntyi aikanaan Saareen-näyttelyn myötä. Saareen oli sanataidekoulun ensimmäinen iso teemalähtöinen näyttelytuotanto, joka perustui reiluun kahteenkymmeneen kotimaiseen kirjaan. 
”Halusimme nostaa kirjoja ja niiden tekijöitä esiin, samoin kuin koko sanataidekasvatuksen kenttää. Keksimme tehdä harjoituksia nettiin ja antaa ne vapaasti kaikkien käyttöön”, Inkala kertoo.

Harjoituksille mietittiin muoto, joka on edelleen sama: mukana on pieni sitaatti kirjasta ja sen jälkeen aiheeseen liittyvä sanataidetehtävä.  
”Konsepti osoittautui todella pidetyksi, ja saimme siitä heti ensimmäisenä vuonna paljon positiivista palautetta”, Anttonen sanoo.

Helppoutta hakukoneella  

Vuodesta 2010 lähtien sanataideharjoitus-sivu on täydentynyt joka kevät lanseerattavan teemakirjallisuuspaketin myötä. Mukana on niin pienille lapsille, koululaisille kuin nuorillekin suunnattuja kirjoja ja myös joitain aikuistenkirjoja.

Pitkään sanataideharjoitukset olivat pdf-tiedostoja, jotka avautuivat verkkosivuilta kirjan kansikuvaa klikkaamalla. 
”Lopulta sanataideharjoituksia alkoi olla niin paljon, että sivua oli vaikea käyttää. Kieku-kirjailuvierailuhankkeen saama rahoitus lopulta mahdollisti sen, että saimme KISAMA:n avattua”, Inkala kertoo.

Uusi sivu on helppokäyttöinen ja saavutettava. Se perustuu hakukoneeseen, jolla materiaalia voi selata tekijän, genren, näyttelytuotannon tai kohderyhmän mukaan.

Tavoitteena lukeminen ja luominen 

”Haluamme työssämme edistää sitä, että niin lapset, nuoret kuin aikuisetkin tarttuisivat kirjoihin ja lukemiseen. Ja sen jälkeen kun kirja on jo luettu, palaisivat sen ääreen”, Anttonen ja Inkala kuvailevat.

Sanataideharjoitukset ovat yksi vastaus siihen, miten luettua voisi käsitellä – ja miten lukemastaan voisi inspiroitua ja keksiä jotain ihan omaa. 
”Ajattelemme, että kirja on taideteos, jonka äärellä voi syntyä jotain uutta.”

Lukemisen, kirjojen ja sanataiteen esille nostaminen on heidän työnsä lähtökohta. Se on tausta-ajatus myös vuodesta 2007 lähtien järjestetyssä Lumotut sanat -festivaalissa. 
”Lumotut sanat on taidekasvatusfestivaali, johon kuuluvat olennaisesti kirjallisuuslähtöisen näyttelyn taidemaailma ja siellä järjestettävät työpajat”, Anttonen mainitsee.

Se, että näyttelyn kirjoista on tarjolla tietoa ja materiaalia, tekee kokemuksesta syvemmän.  
”Kirjat voivat kuljettaa niin lapset kuin aikuisetkin näyttelyn maailmaan jo ennen vierailua ja vielä sen jälkeen. Näin kokemus ei jää irralliseksi, ja kirjat ja niihin liittyvät tehtävät voivat tulla osaksi koulujen ja varhaiskasvatuksen arkea – silloinkin, kun festivaalilla vieraileminen ei ole mahdollista.”

INFO:

KISAMA – kirjallisuuslähtöisten sanataideharjoitusten pankki on osa kulttuuritalo Valveen sivustoa ja löytyy osoitteesta www.kulttuurivalve.fi/kisama. 

KISAMA on vapaasti kaikkien käytettävissä. Sitä voi hyvin hyödyntää vaikkapa kuratoidun materiaalin kirjavinkkipakettina.

 

Kuva: Sanna Krook
Kuvassa Kati Inkala (vas.) ja Anna Anttonen

Takaisin


Lisää ajankohtaisia uutisia

Kulttuuritalo Valve
Käyntiosoite
Hallituskatu 7
90100 Oulu
Valveen lippumyymälä
Puh. 08 5584 7575
Virastomestarit
Puh. 044 703 7501