Siirry sisältöön
04.02.2021

Monologikilpailu tuo teatteria monipuolisesti kotisohville

Tänä vuonna Valtakunnallista Monologikilpailua pääsee seuraamaan striimattuna 12.–14.2.2021! Lue lisää >>

“Teatterintekijöiden piirissä monologi on – jos ei arvostetuin, niin yksi arvostetuimpia teatterin muotoja”, kertoo ensimmäisen monologikilpailun perustaja ja Akseli Klonkin johtaja Janne Kuustie.

Teatteri Akseli Klonkin järjestämä Valtakunnallinen Monologikilpailu on ammattilaisille ja harrastajille avoin kilpailu, jossa kilpailija saa itse määrittää esityksensä muodon ja keston. Kilpailu striimataan Oulusta kulttuuritalo Valveelta, joten yleisö pääsee seuraamaan monologiesityksiä turvallisesti kotoa käsin.  

Esitykset monologikilpailuun on valinnut Janne Kuustie, joka kertoo valintakriteereinä olleen sekä esitysten laadukkuus että monipuolisuus. Kilpailuun haki 49 osallistujaa, joista mukaan valittiin 20 esitystä. “Kaikki kilpailuun valitut esitykset ovat ammattitaitoisesti tehtyä laadukasta teatteria”, Kuustie kertoo. Voittajan valitsee teatterin ammattilaisista koostuva raati, ja voittajalle myönnetään 3000 € stipendi.  

Perinteisesti monologin ajatellaan olevan yksinpuhelua, jossa lavalla nähdään esiintyjä ja hänen esittämänsä teksti. Monologikilpailussa esitystapaa ei ole kuitenkaan tarkasti rajattu, vaan kilpailijoiden annetaan esiintyä mahdollisimman monipuolisella tavalla. Luvassa on monenlaisia esityksiä perinteisestä monologista isomman työryhmän tekemiin esityksiin. Mukana on projisoitua tanssia, nukketeatteria, stand up -tyylinen monologiesitys sekä pari laulunäytelmääkin. Esitysten mitta on 20 minuutista noin puoleentoista tuntiin.  

Kuustie perusti monologikilpailun 25 vuotta sitten Pieksämäellä. Tapahtuman tausta-ajatuksena oli tuolloin tutkia, kehittää ja edistää monologitaidetta. Nämä ajatukset näkyvät edelleen tapahtuman toteutuksessa. Kuustie kertookin, että monologikilpailun yhtenä tavoitteena on muuttaa ihmisten mielikuvaa monologiteatterista. “Monologiteatteri ei ole pelkästään yhden ihmisen esittämään ulkoa opeteltua tekstiä, jota puhutaan ihmisille istuen vaikka keinutuolissa. On monenlaisia tapoja tehdä teatteria, ja niin myös monologiteatteria”, Kuustie kertoo.  

Tapahtuma siirtyi kahden välivuoden jälkeen Pieksämäeltä Ouluun vuonna 2018. Vuoden 2021 Monologikilpailu järjestetään kulttuuritalo Valveella nyt neljättä kertaa – tällä kertaa striimattuna. Yleisö pääsee seuraamaan esityksiä Tiketin kautta. Tapahtuman järjestävät Akseli Klonk yhteistyössä kulttuuritalo Valveen, Karanteeniteatterin, Original Sokos Hotel Arinan, Tiketin ja Sunkorun kanssa. 

Aikataulu esitysinfoineen on nähtävillä Akseli Klonkin sekä kulttuuritalo Valveen www-sivuilla. Tervetuloa seuraamaan koko viikonlopun ajaksi Suomen parasta monologiteatteria!

Liput ja hinnat:
Lippu (yksittäinen esitys) 9,5 €
Festivaalipassi (sis. kaikki esitykset) 85 € 
Liput Tiketin verkkokaupasta. Esitykset ovat katsottavissa 15.2. asti. 

Loppukilpailijat vuonna 2021:

Ilkka Tahvanainen PUTKISTA JA VIRTAUKSISTA
Kati Keskihannu KORPPIPÄINEN MIES
Asta Rentola ALASTI
Matteus Blad CARL MICHAEL BELLMAN
Miika Suonperä ESITELMÄ VIRTASESTA JA VIVALDISTA
Eero Ojala ÄKKIVÄÄRIÄ FLAMINGON SÄÄRIÄ
Iida-Maaria Lindstedt I NIIN KUIN IDIOOTTI
Eero Ojala KUUN JA MEIDÄN VÄLILLÄ
Akseli Kouki NUORET SOTILAAT
Yuko Takeda JOURNEY OF AN OUTSIDER
Mika Kiviniemi MALJAPUHEITA 1: MYÖHÄSSÄ
Niina Hosiasluoma MINÄ OLEN HOSSU
Satu Paavola VIRKANEIDIN MENOPAUSSI
Reijo Ahonen MAISTERI FIASKO
Teemu Sytelä TAIRETEOS
Minna Tuomanen JA PULLUKKA OLI LEPPOISA
Timo Väntsi OLE MUN QUERELLE
Antti Peltola MIELIPUOLEN PÄIVÄKIRJA
Ilja Peltonen KAIKKI HIENOT JUTUT
Sirpa Filppa KAHLO – SIRPALEITA NAISTAITEILIJAN ELÄMÄSTÄ


Kuvassa vuoden 2020 Valtakunnallisen Monologikilpailun voittaja Miiko Toiviainen, joka voitti kilpailun monologilla Kepeä elämäni. Miiko Toiviainen sai samana vuonna monologista Vuoden teatterinäyttelijä -palkinnon.
Kuva: Timo Suutarinen

 

Takaisin


Lisää ajankohtaisia uutisia

Kulttuuritalo Valve
Käyntiosoite
Hallituskatu 7
90100 Oulu
Valveen lippumyymälä
Puh. 08 5584 7575
Virastomestarit
Puh. 044 703 7501