KIEKU – Kirjat eläviksi kouluissa

Oulun lastenkulttuurikeskus ja koulukirjasto tarjoavat kouluille elämyksellisiä kirjailija- ja kuvittajavierailuja. KIEKUSSA kirjat heräävät eloon jo ennen taiteilijan vierailua ja innostavat monitaiteiseen meininkiin myös vierailun jälkeen. Kieku-kokonaisuus on kouluille maksuton. 

Näin kulkee KIEKU

I KIEKUN avaus
Sanataideopettaja vierailee luokissa avaamassa KIEKUN (n. 15–20 min/opetusryhmä). Hän esittelee, vinkkaa ja tuo projektissa luettavan kirjan/kirjat luokkaan.

II Lukupuuhissa
Luokan ennakkotehtävänä on tutustua vierailevan kirjailijan tai kuvittajan tuotantoon ja lukea ainakin yksi ennalta sovittu teos.

III Sanataideopettaja koulussa
Sanataideopettaja vierailee luokissa ennen taiteilijaa yhden oppitunnin verran. Tunnin aikana käsitellään luettua kirjaa, tehdään siihen liittyviä sanataideharjoituksia sekä valmistaudutaan taiteilijavieraan tuloon.

IV Kirjailija tai kuvittaja koulussa
Kirjailija tai kuvittajan vierailee luokissa yhdessä sanataideopettajan kanssa. Oppitunnin mittaiset vierailut toteutetaan yhteen koululuokkaan kerrallaan, jotta taiteilijavieraalla ja oppilailla olisi mahdollisuus aitoon, mutkattomaan vuorovaikutukseen.

V Kirjat elävät koulussa
Tarkoituksena on, että kirjailijan tai kuvittajan tuotanto jäisi elämään koulussa myös vierailun jälkeen. Sanataideopettaja ja luokkien omat opettajat voivat suunnitella yhdessä, millä tavalla kirjoja voisi käsitellä eteenpäin. Samasta koulusta pyritään ottamaan KIEKUUN mukaan vähintään kaksi luokkaa, jotta opettajilla olisi mahdollisuus ideoida projektia eteenpäin oman kollegan kanssa. Myös kirjailija tai kuvittaja voi halutessaan olla mukana ideoinnissa.

VI Vierailu Lumotut sanat -festivaalilla
Kevätlukukauden KIEKU-kirjailijat valitaan Lumotut sanat – Lasten ja nuorten sanataideviikkojen taiteilijoiden joukosta. Niinpä kevätKIEKUT huipentaa koululuokkien vierailut festivaalin näyttelyssä ja työpajoissa Kulttuuritalo Valveella.

 

<< Palaa takaisin Timanttista yhteistyötä – Sanataiteen yhteistyökuvioita