Siirry sisältöön

KIEKU – Kirjat eläviksi kouluissa

Oulun lastenkulttuurikeskus ja koulukirjasto tarjoavat kouluille elämyksellisiä kirjailija- ja kuvittajavierailuja. KIEKUSSA kirjat heräävät eloon jo ennen taiteilijan vierailua ja innostavat monitaiteiseen meininkiin myös vierailun jälkeen. KIEKU-kokonaisuus on kouluille maksuton. 

Lukuvuonna 2020–2021 Kiekuun pääsee mukaan jopa 40 oululaista koululuokkaa. 5. luokissa vierailee kirjailija Tiina Konttila, 6. luokissa Heidi Silvan, 8. luokissa Mikko Koiranen ja 9. luokissa Lauri Ahtinen

KIEKUn tavoitteena on edistää oululaisten kirjailijoiden kouluvierailuja ja tukea kouluja kirjallisuuskasvatustyössä. Ennen kirjailijavierailua sanataideopettaja Teija Mursula käy kaksi kertaa luokassa pohjustustöissä, ja kirjailijoiden käynnin jälkeen projekti huipentuu keväällä Lumotut sanat -festivaalilla. Silloin koululuokat kutsutaan Valveelle kirjallisuuden juhlaan.  

KIEKUn laajan toteutuksen mahdollistaa Taiteen edistämiskeskuksen antama rahoitus, jonka Oulun lastenkulttuurikeskus on saanut yhdessä Oulun kirjailijaseuran kanssa. Kiekun tärkeä yhteistyökumppani on Oulun koulukirjasto. 

Ota yhteyttä: Teija Mursula
p. 040 188 3481
teija.mursula(at)ouka.fi

Näin kulkee KIEKU

I KIEKUN avaus
Sanataideopettaja vierailee luokissa avaamassa KIEKUN (n. 15–20 min/opetusryhmä). Hän esittelee, vinkkaa ja tuo projektissa luettavan kirjan/kirjat luokkaan.

II Lukupuuhissa
Luokan ennakkotehtävänä on tutustua vierailevan kirjailijan tai kuvittajan tuotantoon ja lukea ainakin yksi ennalta sovittu teos.

III Sanataideopettaja koulussa
Sanataideopettaja vierailee luokissa ennen taiteilijaa yhden oppitunnin verran. Tunnin aikana käsitellään luettua kirjaa, tehdään siihen liittyviä sanataideharjoituksia sekä valmistaudutaan taiteilijavieraan tuloon.

IV Kirjailija tai kuvittaja koulussa
Kirjailija tai kuvittajan vierailee luokissa yhdessä sanataideopettajan kanssa. Oppitunnin mittaiset vierailut toteutetaan yhteen koululuokkaan kerrallaan, jotta taiteilijavieraalla ja oppilailla olisi mahdollisuus aitoon, mutkattomaan vuorovaikutukseen.

V Kirjat elävät koulussa
Tarkoituksena on, että kirjailijan tai kuvittajan tuotanto jäisi elämään koulussa myös vierailun jälkeen. Sanataideopettaja ja luokkien omat opettajat voivat suunnitella yhdessä, millä tavalla kirjoja voisi käsitellä eteenpäin. Samasta koulusta pyritään ottamaan KIEKUUN mukaan vähintään kaksi luokkaa, jotta opettajilla olisi mahdollisuus ideoida projektia eteenpäin oman kollegan kanssa. Myös kirjailija tai kuvittaja voi halutessaan olla mukana ideoinnissa.

VI Vierailu Lumotut sanat -festivaalilla
Lukuvuoden päätteksi Kieku-luokat ovat tervetulleita sanataidetyöpajaan Lumotut sanat -festivaalin Unikudelmia-näyttelyyn.

Kulttuuritalo Valve
Käyntiosoite
Hallituskatu 7
90100 Oulu
Valveen lippumyymälä
Puh. 08 5584 7575
Virastomestarit
Puh. 044 703 7501