Siirry sisältöön

Elsa lentää

Tammi 2008
Liisa Kallio
GENRE
Romaani
FESTIVAALIVUOSI
2015
KOHDERYHMÄ
Lapset

Elsan mielestä ihmisetkin voivat lentää, ainakin hän osasi lentää unessaan. Isosisko Anna on toista mieltä, mutta mitä tekeekään toukka kasvettuaan kotelossaan aikuiseksi perhoseksi?

Kenelle? Lennokas ja viehättävä kuvakirja sopii leikki-ikäisillesekä juuri lukemaan oppineille.

LENNETÄÄN

Unessa Elsa nousee lentoon äidin sylistä, tekee kuperkeikan ilmassa ja leijailee pitkin kotia. On aamu ja nurmikko tuoksuu hyvältä. Anna istuu pihalla ja piirtää. Anna on Elsanisosisko ja koululainen jo. Elsa on varma, että Anna osaa ja tietää kaiken. Mutta nyt Elsa osaakin jotain ihan uutta. –Katso Anna, Elsa hihkuu.
–Minä lennän!

Ihmiset näkevätusein unta lentämisestä –ja niin näkee Elsakin. Jos sinulla olisi siivet, millaiset ne olisivat? Haluaisitko isot haukan siivet vai näpäkät supersileät pääskysen liitosiivet? Vai lentäisitkö mieluummin lentokoneen siivillä tai helikopterin rupelilla? Askarrelkaaomat siivet. Ne voi tehdä joko paksusta kartongista ja kuminauhasta tai taivuttaa rautalangasta ja päällystää ohuella kankaalla. Kokeilkaa lentämistä ja unelmoikaa omista ja yhteisistä lentomatkoista.

Miettikää yhdessä, mihin haluaisitte lentää? Jonnekin olemassa olevaan kivaan paikkaan vai satumaiseen fantasiamaailmaan? Kirjoittakaa tai kertokaa paikasta, jonne pääsette lentämään omilla siivillänne. Aloittakaa teksti Elsan sanoin: -Minä lennän!

Jatkakaa tarinaa esimerkiksi seuraavalla tavalla:
Lentäminen tuntuu...
Tuolla näkyy jo...
Haluaisin...
Minua jännittää, että...

UNTA

Nyt varovasti, askel kerrallaan. Matka äidin ja isän makuuhuoneeseen on pitkä. Elsa ei uskalla katsoa taakse eikä sivuille, voihan olla, että mato vaanii jossain. Ehkä sillä on ystävätkin mukana!

Elsanäkee unta kammottavasta jättiläismadosta. Onneksi Elsan kaverina on painajaisyönäkin omaleopardi-unikaveri. Millaista unta Elsan leopardi-unikaveri on nähnyt samana yönä, kun Elsa näkijättiläismatopainajaista? Tutki kirjan alkupuolen kuvia, joissa unikaveri on Elsan mukana. Kirjoita Leopardin unipäiväkirjaa.

Unipäiväkirjan voi aloittaa esimerkiksi näin:
Hei rakas unipäiväkirja!
Viime yönä minä näin...

©Valveen sanataidekoulu 2015
Lumotut Sanat