Siirry sisältöön

Vili Voipio & kyhää ja kynäilee

Karisto 2004, 2014
Kirsti Kuronen
GENRE
Romaani, Tieto
FESTIVAALIVUOSI
2015
KOHDERYHMÄ
Lapset, Nuoret, Aikuiset

12-vuotias breikkaajapoika Vili saa kuningasidean: hän kirjoittaa omasta, tavallisenmahtavasta elämästään kirjan! Ja vielä toisen, kolmannenkin... Mukana menossa ovat paras ystävä Arttu, salainen ihastus Aada ja Vilin perhe.

Vili Voipio-sarjan viimeisimmässä osassa huikean suosittu kirjailija Vili Voipio on nyt faniensa pyynnöstä koonnut kirjoittamiseen kannustavan oppaan. Hulvattomasta kirjasta löytyy vinkkejä muun muassa larppaamiseen, yhteisen tarinan kertomiseen ja tietovisailun järkkäämiseen.

Kenelle: Huippuhauskat Vili Voipio-sarjan kirjat sopivat erityisesti alakoulun ylemmille luokille.

APRILLIA!

Äiti ja isä herättävät mut kovalla tohinalla, repivät ylös lämpimien lakanoiden välistä.
Tule, Vili, äkkiä katsomaan! Isä löysi tuolta ontosta kannosta linnunpesän...
ja siellä on muna...
Yksi VALTAVA muna...
Se on varmasti fasaanin! (Vili Vopio s. 66)

Vilin vanhemmat huijaavat aprillipäivänä Viliä pahemman kerran. Tämä tehtävä on hauska tehdä kavereiden kanssa tai luokassa. Paperille kirjoitetaan aprillipila, joka lähtee aivan pienestä. Seuraava jatkaa juttua hieman liioitellen ja liioittelua jatketaan yksi kirjoittaja kerrallaan, kunnes paperilla on aivan mahdottomaksi paisunut pilatarina!

KADONNEIDEN ESINEIDEN ARVOITUS

Te ette voi millään ymmärtää, kuinka arvokas Peito on, sanoo Nippeli nieleskellen liikutustaan. –Se on ollu mulla AINIAAN! Senukkuu mun vasemmassa kainalossa joka yö. Mä oon kirjottanu siitärunojakin. Haluutteks kuulla? Haulamme tai emme, kuulemme kuitenkin. –Tällasen mä kirjotin eskarissaviime viikolla:

Tule tänne peiton alle,
rakas Peito-nalle!
Tuhistaan, puhistaan.
Ollaan nenäkkäin,
näin.
Oikeinpäin tai väärinpäin,
aina lähekkäin. Kuonosi peiton alla näin,
hei, nyt itse Peiton alle jäin! (Vili Voipio s. 74-75.)

Artun pikkusisko Nippeli kadottaa nallensa Peiton. Onneksi se löytyy pian jääkaapista. Selviää, että Peito on karkumatkallaan päättänyt pyörähtää jääkaapilla syömässä ämmentalijuustoa ja jäänyt loukkuun. Mitkä sinun tavaroistasi voisivat lähteä joskus karkumatkalle? Minkä vuoksi ne karkaavat ja mitä ne reissullaan tekevät? Miten ne voi saada takaisin kotiin? Kirjoita kadonneelle esineelle maanittelukirje takaisin kotiin.

AAMUKÄDET

Mulla kyllä tökkii pahasti. Jo teknisesti tämä on vaikeaa, kun on vielä aamukädet. Sormien motoriikka ei tunnu pelaavan. Koko ajan tulee kirijoituisvihreitä eikä päässä tunnu olevan ensimmäistäkään ajatusta, jota kehtaisin julkisesti levitellä niille miljoonille, jotka tätä aikanaan lukevat. (Vili Voipio s. 114.)

Vilillä on aamukädet, jotka eivät oikein toimi kuten pitäisi. Millaiset voisivat olla aamujalat, päiväkorvat taiyönenä? Mikä kehonosa ei toimi minäkin vuorokaudenaikana ja mistä sen huomaa? Kirjoita kehonosan häiriötilasta!

VIEROITUSOIREITA

Mulle tuli pari vuotta sitten aika tyhjä olo, kun kirjailija Kurvinen kuoli. Mä en enää saanutkaan joululahjaksi uusintaRoita, vaan jonkun pöljän Viisikon. Vieroitusoireet olivat megaluokkaa: vatsakipua,tärinää, kurkunkuivumista, kalpeutta, oksentelua, korvien soimista,satunnaista pyörtyilyä, näköharhoja, yleistä heikotusta, finnejä, hengitysvaikeuksia, ohimoiden jomotusta, nallekarkkien ahmimista, hysteriaa, keskittymiskyvyn puutetta, ilmavaivoja, pistävänhajuista hikeä, uneliaisuutta ja sikotauti. (Vili Voipio s. 142.)

Vilin lempikirjailijan Kurvisen kuoltua Vili saa aika litanian vakavia vieroitusoireita, kun ei saa enää joululahjaksi Kurvisen uusinta kirjaa, vaan Viisikoita. Mikä on sinun ehdoton lempitekemisesi ja millaisia oireita saat, jos joudut eroon siitä? Mistä taas saat allergisen reaktion? Mitä et missään tapauksessa voi sietää? Tee lista oireista!

©Valveen sanataidekoulu 2015
Lumotut Sanat