Siirry sisältöön

Olga Orava ja metsän salaisuus

Lasten Keskus 2014
Mila Teräs ja Karoliina Pertamo (kuv.)
GENRE
Kuvakirja
FESTIVAALIVUOSI
2014
KOHDERYHMÄ
Lapset
NÄYTTELYTUOTANTO
Riimikissa karkuteillä

Olga on pieni orava, joka lähtee kotitammen luota etsimään metsän salaisuutta. Päivän aikana se kohtaa lukuisan joukon metsänväkeä, ja salaisuuksiakin löytyy yhden sijasta monia. Suurikokoinen kuvakirja hurmaa kuvituksellaan: tämä metsä on toden totta täynnä väriloistoa ja kauneutta!

Kenelle? Olga Oravan tarina sopii parhaiten leikki-ikäisille sekä pienille koululaisille.

ERIKOISIA LINTULAJEJA

Olga Orava loikkasi rouva Sini Tiaisen pesälle. Siellä köllötti yksitoista punapilkullista munaa.
–Tunnetkosinä metsän salaisuuden? Olga kysyi linnulta.
–Kovasti rakastamalla jostakin punapilkullisesta syntyy jotakin sinistä ja keltaista, rouva Tiainen tirskutti.

Rouva Tiaisen munista syntyy rakastamalla jotain sinistä ja keltaista. Keksi oma hullunkurinen lintulaji, joka munii erikoisia munia. Minkä muotoisia ja värisiä munat ovat ja mitä niistä kuoriutuu? Pitääkö munia hoitaa jotenkin erityisellä tavalla? Piirrä tai kirjoita kuvausomasta lintulajistasi ja sen munista. Keksi ja kirjoita linnunmunien oikeaoppinen hoito-ohje!

AHMATTITOUKKA

Erkko Kuoriaisen selkäpanssari kiilteli auringossa.
–Oletko sinä kuullut metsän salaisuudesta? Olga Orava tiedusteli siltä.
Kuoriaisherra mietti ankarasti.
–Se on varmasti tuo koulumme puun onkalossa. Toukkaoppilaani ahmivat kirjoja. Niin ne kasvavat ja viisastuvat. Metsän salaisuus on ilman muuta kirjat ja oppiminen!

Kuoriaisherran toukkaoppilaat ovat oikeita kirja-ahmatteja. Askarrelkaa lapsiryhmän kanssa oma sanoja ahmiva ahmattitoukka. Toukka syntyy sanoista, jotka keksitään ja kirjoitetaan pallonmuotoisille pahvipaloille. Seinälle askarrellaan ensin ahmattitoukan pää, johon kiinnitetään sanapallo yksi kerrallaan. Näin ahmattitoukasta tulee sitä pitempi mitä enemmän sanoja se jaksaa syödä.

Ahmattitoukkaa voiruokkia vaikkapa useana päivänä tai viikkona peräkkäin. Sanoja voi keksiä aina sen päivän teeman mukaisesti: tänään iloisia kesäsanoja, huomenna märkiä sadesanoja, perjantaina veikeitä viikonloppusanoja, maanantaina pelottavia painajaissanoja jne.

OMIA JA TÄRKEITÄ

Olga Orava pomppasi heleähelmaisen koivun oksalle. Toukka Perhonen oli lukenut uutiset puiden lehdistä, mutta niissä ei kerrottu mitään metsän salaisuudesta.

Olga Orava etsii metsän yhtä oikeaa salaisuutta, mutta löytääkin niitä monta: munia, kirjoja, unia, aikaa, lennon, hymyn, työn, joukkovoimaa ja hyppelemisen. Mikä on sinulle erityisen tärkeää? Piirrä tai kirjoita omia tärkeitä sanojasi paperille, hiekkaan, kiveen tai vaikkapa vaahteranlehteen.

©Valveen sanataidekoulu 2014
Lumotut Sanat