Siirry sisältöön

Topi Tarhakäärme seitsemällä merellä

WSOY 2006
Juha Ruusuvuori ja Teemu Suviala (kuv.)
GENRE
Romaani
FESTIVAALIVUOSI
2013
KOHDERYHMÄ
Lapset
PROJEKTI, JOHON KIRJA LIITTYY
Saareen

Topi Tarhakäärmeen ja Leena Lehtisammakon ottopoika Timo Toivo Traktori Tapiiri viettää partioleirielämää Ahvenanmaalla. Topi ja Leena potevat hurjaa tapiirin ikävää ja päättävät hakea poikansa kotiin. Vesille vie Martsi Majavan veistämä Matka-Leena, joka kuljettaa perheen hurjiin seikkailuihin Suomen seitsemällä merellä.

Kenelle? Viskareille, eskareille ja pienille koululaisille. Ruusuvuoren huumori puree takuuvarmasti myös aikuisiin!

ELÄIMIÄ

Topi Tarhakäärme, Leena Lehtisammakko, Timo Toivo Traktori Tapiiri, Martsi Majava, Anneli Aromurmeli, Valfrid Villiminkki...

Kirja vilisee mitä eriskummallisimpia alkusointuisiaeläintennimiä. Keksi niitä lisää! Mikä on sinun lempieläimesi? Mikä olisi eläimesi nimi?

Valitse eläin, joksi haluaisit muuttua. Keksikymmenen oiretta, joina alkava muodonmuutos ilmenee. Mieti, miksi haluat muuttua juuri kyseiseksi eläimeksi. Kirjoita muodonmuutos!

VENE JA MERIMATKA

–Hei Anneli, Leena sanoi.–Mitä jos laitetaan nimeksi... jaa-a... Bonaventura, tai Napoleon... tai Yhdysvallat? Merten Vapaus? Tai ehkäpä... Tiiskeri?
Topi rullasi ärtyneenä ylähuultaan alaspäin.
–Kuulehan vaimoseni, laivan nimi on kyllä yleensä naisen etunimi. Se on perinne.
–No Pirkko?Leena ehdotti.–Liisa? Kaarina? Maria Magdalena?
–Matka-Leena!Topi hihkaisi. –Mikä loistava, neroutta hipova nimi aluksellemme.(s. 21.)

Askartele vene! Topin ja Leenan veneen nimeksi tuli Matka-Leena. Mikä olisi sinun veneesi nimi? Tutki vanhoja merikarttoja. Piirrä oma kartta ja merkitse siihen unelmiesi purjehdusreitti.Keksi paikkoja, nimiä, seikkailuja, aarteita ja vaaroja karttaan matkasi varrelle.Kirjoita merimatkastasi kotiin, ystävilletai vaikka ukille pullopostia. Mitä kertoisit kenellekin?

MYRSKY

Se ei ollut ilotulitusraketti. Se oli ukkonen, joka oli hiipinyt salaa aivan heidän viereensäja posahtanut. Samalla nousi kohtuullinen tuuli, joka alkoi kiidättää Matka-Leenaa eteenpäin vähintäänkin seitsemän solmun vauhtia. (s. 31.)

Millaisia muistoja teillä on myrskyistä? Miltä myrsky tuntuu?Miltä se kuulostaa tai tuntuu?Mikä myrskyssä pelottaa tai jännittää? Kirjoittakaa omia tai yhteisiä myrskynkarkoitus-tai myrskynyllytysloitsuja.

©Valveen sanataidekoulu 2013
Lumotut Sanat