Siirry sisältöön

Vedenaliset

Teos 2008
Maria Peura
GENRE
Romaani
FESTIVAALIVUOSI
2013
KOHDERYHMÄ
Aikuiset
NÄYTTELYTUOTANTO
Saareen

Vedenaliset on kiihkeä romaani rajoista, ihmisyydestä ja luonnosta. Maria Peuran voimakkaan lyyrinen proosa koskettaa ja pakottaa ajattelemaan pintaa syvemmältä.

Kenelle? Vedenaliseton poikkeuksellinen ja hätkähdyttävä teos, joka lumoaa rosoisen runollisella kielellään ja rajulla maailmallaan. Teos sopii kirjallisuudesta kiinnostuneille toisen asteen opiskelijoille sekä aikuisille.

MUODONMUUTOS

Geeniperimässään Mirjakin kantoi keuhkojen muodonmuutosta. Hän hengitti vaikeasti, oli hengittämättä helposti. Sillä lievitti kalastajaäidin tukalaa oloa, kun ilmapiirin pilaantuessa sukelsi järvenpohjaan. (s. 22.)

Miksi hahmoksi Mirja muuttuu? Mistä muutos alkaa ja miten se etenee? Mikä eläin sinussa voisi asua? Kirjoita kuvaus siitä, kun muutut eläimeksi. Muutos alkaa vähitellen pienistä fyysisistä merkeistä ja etenee isompiin. Pohdi myös miten psyykkiset muutokset vaikuttavat luonteeseesi ja käyttäytymiseesi. Miten muodonmuutos vaikuttaa tavallisiin arkiaskareisiin, vuorokausirytmiin, ruokavalioon jne.? Kirjoitakuvaus tavallisesta arkipäivästä, kun olet muuttunut tai muuttumassa eläimeksi.

RISTIRIITA

--Itä-Berliini oli turvallinen saari. Yhtä turvallinen kuin kotisaari, vaikka täällä luonto ei hehkunut, ei viheriöinyt, ei nukkunut puhtaan lumen alla. Täällä oli kivissä se luonnonvoima. Katukivetyksestä se siirtyi jokaiseen ihmiseen. (s. 56.)

Ristiriita luo usein mielenkiintoisen jännitteen tekstiin. Kirjoita paikankuvaus, jossa vertaat kahta ääripäätä toisiinsa.

UNI

Mirja karaisi itseään kastautumalla avannossa. Kylmäshokki auttoi kestämään unet, ne jäiset yönalaiset, keuhkojen poltteen, kun jääkatossa ei ollutkaan elämään vievää reikää. Ei auennut elämän portti, ei kuolema armahtanut. Välitila oli tyhjä elämästä, sen kirjavista tunnelmista, sen lämpöisestä hengityksestä. Sylistä, jossa levätä. (s. 31.)

Kirjoita uni, jonka olet nähnyt tai jonka haluaisit nähdä.

©Valveen sanataidekoulu 2013
Lumotut Sanat