Siirry sisältöön

Veden valtiaat. Totta & tarua

SKS 2012
Marjut Hjelt ja Christer Nuutinen (kuv.)
GENRE
Tieto
FESTIVAALIVUOSI
2013
KOHDERYHMÄ
Lapset, Nuoret, Aikuiset
PROJEKTI, JOHON KIRJA LIITTYY
Saareen

Tiesitkö, että kesyltä vaikuttava hylje, sammakko tai saukko voi oikeastaan olla muotoaan muuttanut vedenolento? Jos sen auttaa takaisin veteen, saa vedenväeltä kiitokseksi taikalahjan. Kaikista uskomusolennoista juuri vedenväkeä ja heidän tarinoitaan tunnetaan eniten. Marjut Hjelt on koonnut tietoja vedenväestä kiehtovaksi tarujen kudelmaksi teokseensa Veden valtiaat –Totta & tarua.

Kenelle? Kiinnostavaa vesikansan tietoutta täynnä oleva opas sopii aivan kaikenikäisille. Saareen-näyttelyyn liittyvät tiiviisti etenkin Suomessa asuvat vedenhaltijat.

AHDIN VALTAKUNTA

Ahdin vedenalainen palatsi on korkea torni. Ylimmässä kerroksessa on tähtien katsomiseen varattu huone. Sieltä näkee myös, mihin kohtaan vedenpintaa kuu kulloinkin luo siltansa. Ahti ja Vellamo kulkevat mielellään pitkin kuunsiltaa ja heittelevät veteen leipäkiviä. (s. 37.)

Sukella Ahdin ja Vellamon valtakuntaan: Miltä vedenalaisessa hovissa näyttää? Mitä tehtäviä eri merenelävät Ahdin palatsissa toimittavat? Millaisia ruokia vetisessä keittiössä valmistetaan? Entä miltä näyttää vedenalainen olohuone tai makuuhuone? Kirjoita tai piirrä oma näkemyksesi vedenalaisesta valtakunnasta.

NYKYMAAILMAN HALTIJOITA

Vuosisatojen myötä vesijohtoihin kasvoi oma haltijalajinsa, joka tutkii ympäristöään uteliaana ja korjaa halkeamat ja vuotokohdat, jos osaa.
Nykyaikaisten asuntojen kylpyhuoneissa saattaa kuulla aika ajoin vesijohtoveden haltijan korahduksen tai pärskähdyksen, mutta muuten haltijat pysyvät visusti piilossa. (s. 81.)

Millaisia haltijoita ihmisen rakentamissa koneissa, laitteissa tai rakenteissa voisi asua? Millainen voisi olla langattoman lähiverkon haltija? Entäpä sähköjohtojen, pakastimen, akkuporakoneen, hissin, pilvenpiirtäjän tai pölynimurin haltija? Valitse jokin ihmisen rakentama esine tai laajempi rakenne ja keksi sille oma haltijalaji. Kirjoita lajikuvaus, josta käy ilmi muun muassa haltijoittesi lukumäärä, ulkonäkö, historia ja luonteenlaatu. Mieti myös, mitä ihmisaistein havaittavissa olevia ääniä, hajuja, tapahtumia tms. haltijasi aiheuttavat.

ENNUSTAVA SUONHALTIJA

Ihmiset kiinnostuivat haltijasta jo yli tuhat vuotta sitten, koska lähiseuduille levisi huhu, että se osasi ennustaa tulevaa. Ihmiset menivät uudenvuodenyönä soihdut kädessään herättelemään haltijaa ja kysymään siltä, millainen vuosi oli tulossa. --Aikanaan suonhaltija kuoli ja lähti haltijoiden ikuiselle saarelle. Koska haltijalla ei ollut lapsia, ennustustaito katosi sen mukana. On olemassa kuitenkin tarina, että suonhaltija ehti siirtää kykynsä läheisen metsän haltijoille, joita saattaa yhä tavata. (s. 71.)

Mitä haluaisit kysyä ennustavalta suon-tai metsänhaltijalta? Keksi haltijalle kysymyksiä tulevaisuudesta. Kirjoita yhteen kysymykseesi vastaukseksi haltijan antama ennustus.

©Valveen sanataidekoulu 2013
Lumotut Sanat