Siirry sisältöön

Oskarin venekirja

Nemo 2005
Aleksi Bardy ja Ville Salomaa (kuv.)
GENRE
Tieto
FESTIVAALIVUOSI
2013
KOHDERYHMÄ
Lapset, Nuoret, Aikuiset
NÄYTTELYTUOTANTO
Saareen

Aleksi Bardynja Ville Salomaan kiehtova venekirja kertoo Oskarista, joka kunnostaa vaarinsa kanssa puuvenettä koko kesän. Upeasti kuvitettu teos on yhtä aikaa koskettava tarina ja hurjan kiinnostava tietokirja, joka opettaa myös aikuiselle veneilyn perusteet aina fokasta ja pallopurjeesta väistämissääntöihin ja merimerkkeihin. Lähde veneretkelle ja kohtaa rutkasti tietoa, värejä ja hauskoja sattumuksia!

Kenelle? Oskarin venekirjalumoaa lukijansa: niin lapsen, nuoren kuin aikuisenkin!

ISOVANHEMPIEN LUONA

”Mitäsinä teet silloin, kun minä olen koulussa”, kysyy Oskari. ”Haaveilen”, vastaa vaari. ”Eläkeläisten on lupa käyttää aikansa haaveilemiseen ja muistelemiseen.” ”Mistä sinä haaveilet?” ”Merestä ja purjehtimisesta”, vastaa vaari. (s. 7.)

Kirjassa Oskari käyvaarin luona yökylässä ja puuhailee tämän kanssa veneiden parissa. Mitä sinä teet isovanhempiesi kanssa? Kirjoita, mitä teette yhdessä talvella, keväällä, kesällä ja syksyllä?

VENEIDEN NIMIÄ JA VENEMATKOJA

”Saanko minä tulla mukaan purjehtimaan kesällä?” kysyy Oskari. ”Harkitaan asiaa, jos autat minua veneen kunnostamisessa”, vastaa vaari. ”S/y Aino kaipaa pikku korjailuja siellä täällä. (s. 12.)

Vaarin vene on nimetty Oskarin mummon mukaan S/y Ainoksi. Jos sinulla olisi vene, minkä laittaisit sille nimeksi? Keksi veneelle nimi ja piirrä siitä kuva.

UNELMIEN SAARI

Kun Oskari herää, on aamu ja ollaan tulossa asumattomalle saarelle.Paikka täytyy valita huolellisesti, sillä jotkut rannat ovat liian kivisiä. Joissakin rannoissa taas on liian syvää, jolloin ankkuri ei pidä. Ihanteellinen luonnonsatama on kaunis ja suojassa tuulelta. Vaari, Ilkka ja Sari jäävät nokkaunille veneeseen, valvotun yön jälkeen.
Hetken aikaa Oskari voi kuvitella, että koko saari kuuluu hänelle. (s. 93.)

Minne haluaisit matkustaa veneelläsi? Kirjoita kuvaus unelmiesi saaresta. Miltä siellä näyttää, kuulostaa ja tuoksuu? Onko saari autio vai onko siellä elämää? Millaisia eläimiä ja olentoja siellä asuu?

POSTIKORTTI

”On ollut kivaa”, Oskari kertoo. ”Huomenna päästään vaarin kanssa purjehtimaan.”(s. 79.)

Kirjoita merimatkaltasi postikortti mummolle, kummille tai jollekin muulle sukulaiselle tai tuttavalle.

©Valveen sanataidekoulu 2013
Lumotut Sanat