Siirry sisältöön

Haltijoitten mailla, maahisten majoissa

WSOY 1996
Elina Ranta ja Maija Ranta (kuv.)
GENRE
Tieto
FESTIVAALIVUOSI
2013
KOHDERYHMÄ
Lapset, Nuoret, Aikuiset
NÄYTTELYTUOTANTO
Saareen

Haltijoitten mailla, maahisten majoissaon tavattoman kiehtova kudelma Suomen kulttuurihistorian aitoja taruolentoja, tietoa, myyttejä, loitsuja ja legendoja.Kirjan ensimmäinenosa kertooveden väestä jatutustuttaa lukijansa niin Ahtiin ja Wellamoon kuin näkkiin ja vedenneitoihinkin:Kuinka kutsutaan hetteen väkeä? Miten voit pelastautua näkiltä? Mistä tiedät veden väen kulkeneen maan päällä? Miksi Wellamon kohdanneesta voi tulla upporikas? Lue Haltijoitten mailla, maahisten majoissa, niin tiedät!

Kenelle? Tämä kirja koukuttaa kaikki ja todella sopii aina eskari-ikäisistä ala-ja yläkouluun sekä toiselta asteelta aikuisiin saakka!

VEDEN VÄKI

Veden väki liikkuu myös maalla. (– –) Väki ei kulje missä tahansa, vaan omia, ikiaikaisia polkujaan. Ihmisen on hyvä oppia tunnistamaan veden väen maanpäälliset kulkureitit, sillä niiden tallominen voi vihastuttaa Ahdin...

Tarkkaile katkenneita kaisloja.
Jos näet jalanjälkien johtavan veteen, hyppää pitkä loikka niiden yli.
Kierrä kostea sammalikko, jossa on painaumia. (s. 9.)

Keksi lisää jälkiä, joista tietää veden väen kulkeneen maalla. Miten jälkiin astumista tulee välttää?

Kirjoita pieni kuvaus jonkin vedenalisen olennon matkasta maalla. Miten olento liikkuu, ja miltä se näyttää? Minne se on matkalla? Lopeta teksti virkkeeseen, jossa olento tavalla taikka toisella katoaanäkyvistä. Ihan lopuksi kuvaa vielä olennon maahan jättämiä jälkiä.

WELLAMO VEDENEMÄNTÄ

Kun tapaat itsensä veden emännän, muista tervehtiä kohteliaasti! Wellamon vallassa on antaa muutakin kuin runsaita kalansaaliita, ja tervehdyksestäsi ilahtuneena hän saattaa palkita sinut ruhtinaallisesti. (s. 17.)

Haltijoitten mailla, maahisten majoissa -kirjan sivulta 17 löytyy legenda Pirkkalan kunnassa asuneesta miehestä, joka kohtasi Wellamo vedenemännän. Lukekaa tämä legenda ja keksikää uusi, nykypäivään sijoittuva legenda: Kuka kohtaa Wellamon, miten ja missä? Mitä Wellamon kohdannut kulkija saa palkinnokseen?

MATKA VEDENALISEEN

Joskus veden väki saattaa tarvita ihmisen apua. (– –) Nykyaikana useimmin tarvittu ammattimies on lääkäri. Veden väki itse taitaa lukemattomia tehokkaita parannuskeinoja ja -taikoja, joista on myös ihmisille apua. Mutta varsinkin lisääntynyt saastuminen on aiheuttanut uusia sairauksia, joihin ikiaikaiset keinot eivät tehoa. (s. 18.)

Kirjoita lyhyt kertomus jonkun ihmisen matkasta vedenaliseen veden väkeä auttamaan. Minkälaiseen tehtävään veden väki voisi tarvita parturin, kokin, kieltenopettajan, rekkakuskin tai jonkun muun oman alansa taiturin apua?

VEDEN VÄEN KUTSULOITSU

Taita lepästä yhdeksän oksaa ja lyö niillä kolmasti lähteen pintaa. Lausu samalla: ”Nouse neito lähtehestä, hienohelma hettehestä...” ja heitä vasemmalla kädellä kolme kourallistavettä rannalle. Haltija tulee kysymään, mitä haluat. (s. 23.)

Näillä keinoillavoit kutsua hetteen väkeäluoksesi. Keksi oma kutsuloitsu, joka saa veden väen saapumaan luoksesi.

VEDENNEITO

Kadonneesta naisesta kaivataan havaintoja
Viime viikonlopun aikana, heinäkuun 18. ja 19. päivän välillä, poistui kotoaan Porvoon maalaiskunnasta nainen, josta Porvoon poliisi kaipaa havaintoja. Nainen on vuonna 1970 syntynyt Meri Ahtiainen. Hän on 160 cm pitkä ja hoikka. Hänen hiuksensa ovat vaaleat, lantiolle asti ulottuvat ja hieman kihartuvat. Iho on kalpea.
Kadonneen vaatetuksesta ei ole varmuutta. Asiasta jotain tietävää pyydetään ottamaan yhteyttä Porvoon poliisin puhelinnumeroon (915) 2345. (s. 33.)

Onko Meri Ahtiainen oikeasti vedenneito? Mitätodellisuudessa on tapahtunut? Miksi hän katosi? Lue vedenneidoista Haltijoitten mailla, maahisten majoilla-kirjan sivuilta 32–33. Kirjoita päivästä, jolloin Meri Ahtiainen poistui kotoaan.

©Valveen sanataidekoulu 2013
Lumotut Sanat