Siirry sisältöön

Heinähattu, Vilttitossu ja kielletty kampela

Tammi 2005
Sinikka Nopola, Tiina Nopola ja Markus Majaluoma (kuv.)
GENRE
Romaani
FESTIVAALIVUOSI
2013
KOHDERYHMÄ
Lapset
PROJEKTI, JOHON KIRJA LIITTYY
Saareen

Heinähatun ja Vilttitossun saariseikkailu saa alkunsa äidin eli Hanna Kattilakosken hullutuksesta: Syö silmiesi värin mukaan -opus kieltää Vilttitossulta kampelan. ”Minultahan ei kampelaa kielletä!” karjuu Vilttitossu ja lähtee Heinähatun kanssa omin luvin veneellä kampelajahtiin. Sekaannuksia, kömmähdyksiä ja surkuhupaisia sattumuksia riittää, kun äiti, isä, Alibullenin neidit ja jopa poliisivoimat ryhtyvät pelastamaan haaksirikkoutuneita tyttöjä erakkosaarelta.

Kenelle? Heinähattu ja Vilttitossu -kirjat toimivat mainiosti ääneen luettuina jo päiväkodissa. Mahtavaaluettavaa ne ovat myös alakoululaisille!

SILMIEN VÄRISET RUUAT

–Minä olen kattanut meille jokaiselle silmiemme värisen ruuan. Heinähatulla on mustikansiniset silmät, Vilttitossulla pavunvihreät, minulla suklaanruskeat ja sinulla, Matti, hiukan värittömät.
–Mitä? Vilttitossu ihmetteli.
Heinähattu juoksi katsomaan silmiään peilistä. Matti vei hyytelölautasensa tiskipöydälle, ja Hanna keihästi jälkiruokahaarukkaan palan suklaaleivosta. (s. 4.)

Minkä väriset sinun silmäsi ovat? Keksi silmiesi värisiä ruokia. Minkä väriset silmät toivoisit itselläsi olevan? Mitä ruokia saisit silloin syödäksesi Kattilakosken ruokapöydässä?

PURKKIPOSTIA

–Hei,täällä on vanha lasipurkki. Sen sisällä on pari ruostunutta naulaa. Mitä me voisimme niillä tehdä?
–Ei mitään, sanoi Vilttitossu.–Olisi ollut edes pullo, niin olisi voitu lähettää pullopostia.
–Voisimmekohan me lähettää purkkipostia? Heinähattu kysyi. (s. 51.)

Kirjoita purkkipostia. Mitä sinä kirjoittaisit viestiin autiolta saareltatai vaikkapametsäretkeltä? Kirjoita viestijasulje se purkkiin. Piilota purkki ulos jonkun toisen löydettäväksi.

KUMMITUS- JA ERAKKOJUTTUJA

Mattia kylmäsi, kun hän ajatteli Erakkosaarta, jonne hän oli kerran pikkupoikana vahingossa soutanut. Se saari pitää kiertää kaukaa! Matti muisteli, miten hän oli kuullut isoisältään tarinaa saaren erakosta, joka oli elänyt saaren luolassa satoja vuosia sitten ja joka kummitteli saarellayhä. (s. 58.)

Kertokaa ja keksikää kummitusjuttuja!

Tarkastelkaakuvaa sivulla 87. Millaiselta erakko vaikuttaa? Miten hän on päätynyt saarelleen? Keksi erakolle nimi, ikä, luonteenpiirteitä, mielipuuhia yms. Kirjoita kuvaus erakon tyypillisestä sunnuntaipäivästä saarellaan.

Millainen erakko oli ennen? Miksi hänestä tuli erakko? Kirjoita kuvaus erakon entisestä elämästä. Missä ja kenen kanssa hän asui? Millainen hän oli? Mikä sai hänet muuttamaan yksin saarelle?

©Valveen sanataidekoulu 2013
Lumotut Sanat