Siirry sisältöön

Lokikirja

Siltala 2010
Pirkko Saisio
GENRE
Romaani, Sarjakuva
FESTIVAALIVUOSI
2013
KOHDERYHMÄ
Aikuiset
NÄYTTELYTUOTANTO
Saareen

Turussa, lähellä kaupunginteatteria on puhelinpylväs ja pylvääseen kiinnitetty ilmoitus: Vene myytävänä. Pian Diana on vaihtanut omistajaa ja uljas mahonkiristeilijä kuljettaa Saikin, Honksun ja Elsan seuruetta seikkailusta toiseen. Hersyvää huumoria ja osuvia huomioita tulviva teos päivittää lokikirja-termin aivan uuteen aikaan.

Kenelle? Teos sopii toisen asteen opiskelijoille ja aikuisille. Ennen kaikkea se sopii kaikille veneilyn ja huumorin ystäville!

HUKKARETKI

28.6.1989 klo 21.00 –24.00 Lypertö –Laupunen
Ilma oli kuuma ja kirkas. Tuuli näytti kokonaan tyyntyneen. Navigointi punaisten ja vihreiden lateraalimerkkien välistä oli lasten leikkiä, mistä mieleemme muistuivatkin lapset ja erityisesti pioneerilapset ja pioneerilapsista muistuivat mieleen pioneerilaulut, joita lauloimme, kunnes punaisia ja vihreitä merkkejä ei näkynyt missään. Eikä sen puoleen mitään muitakaan merkkejä. Aurinkokaan ei paistanut.
Olimme eksyksissä.

27.6.1989
Heräsimme virkistyneinä klo 11.00 (vähän yli), uimme (siis Saikki ui) ja tutkimme meriveden kirkastamin silmin merikorttia.
Totesimme, että Furuholmeja on täälläpäin tiheässä kuin Virtasia Helsingin puhelinluettelossa; siitä siis eksyminen oli johtunut.

klo 19.00–21.00 Lappo –Bärö
Koska tunsimme itsemme erilaisiksi ruåtsalaisiksi, lähdimme pian Lappon vierasvenesatamasta. Tarkoitus oli ajaa pitempään, mutta Kumlingen pohjoispuolelta löysimme saaren, jonka ohitse emme kerta kaikkiaan päässeet. Saari oli suuri ja asumaton.
Meriharakat ja pilkkasiivet yrittivät häätää meitä. Saaren keskeltä löytyi mesimarjoja (Honksu väitti niitä lakoiksi), lehdokkeja ja valtavia indigonsinisiä kellokukkia, joita ei ehkä oikeasti ole olemassa. Aurinko laski maitomaiseen, tyhjään horisonttiin. Suovillat heiluivat tuulessa, vastavalossa, ja ilma muuttui ruusunpunaiseksi.
Keitimme kahvia kivisuojuksessa, jonka luultavasti muinaissuomalaiset olivat rakentaneet linnustukseen.

Mene hukkaan, katoa! Lue Lokikirjan merkintöjä ajalta 27.–28.6.1989. Päivät ovat tekstissä oudosti väärinpäin, mutta hukassahan tässä käydään. Kirjoita oma lokikirjamerkintä joko eksymisestä tai yllättävästä löydöstä. 

TARINOIDEN SAARI

28.7. klo 16.00–19.30 Naantali –Airiston loppupään pieni nimetön saari
Piti ajaa pitempään, mutta Airiston loppupäässä näkyi asumaton saari, todellinen jylhä, kallioinen Viisikko-saari. --Kiersimme Viisikko-saaren. Toisella puolella jyrkät kalliot putosivat taivaasta mereen. Keskellä saarta oli metsä, joka oli niin synkkä, että vain vainajien* vaalenneet luut, vanha tulisija ja olkivuode löytyivät ikikuusien kätköistä. Vähän kauempana oli oikea Viisikko-luolan aukko. Luolassa asui varmasti Ronja Ryövärintytär. Uskomaton saari.

*lintujen, jänisten, jyrsijöiden yms.

Mitkäolivat lempikirjojasi päiväkodissa tai alakoulussa? Mitä kirjoja luet mieluiten juuri nyt? Valitse kirjallisuuden lempihahmosi ja kirjoita saari, jossa hän voisi asua. Miltä näyttäisi saari, joka muistuttaa Harry Potterista? Entä mistä tunnistaisi saaren,jonne on muuttanut Peppi Pitkätossu, Neiti Etsivä tai vaikkapa Tatu ja Patu? Sisällytä saarikuvaukseesi intertekstiä eli viittauksia muihin teksteihin. 

KENGUN LOKIKIRJA

3.7.1991 klo 17.30–21.30 Uki –Mussalo
-- Retki on alkanut kaikin puolin sen verran tavanomaisesti, että oloni tuntuu kaiken kaikkiaan erittäin kotoisalta. -- Minä istuin huviristeilijä Dianan katolla ja heitin huulta ympärillä pörräävien landelais-joutsenten kanssa.

Yllä oleva katkelma kuvaa meripäivää Kengu-pehmolelun näkökulmasta. Kengu ei ole mikään tavallinen lelu: se kiroaa milloin mitäkin ja kasvattaa välissä kovaäänisesti Elsaa. Kengu Irene Helena af Bushmann loukkaantuu usein ja helposti. Katsele ympärillesi ja valitse yksi näkemäsi esine. Kirjoita kirje valitsemaltasi esineeltä ihmiselle. Millainen luonne esineellä on? Mitä se haluaisi sanoa ihmisille? Mitä esine tekee silloin, kun ihmiset eivät näe?

MITÄ MERKKIÄ?

5.7.1991 klo 14.00–18.30 Turku –Paraistenportti
Mikäli olen unohtanut kertoa, on Honksu ostanut Mocoma-nimisen kenkäpuhelimen ja Pihla Mollber saanut Ihana-merkkisen pikkuveljen. Nämä asiat yhdistyivät niin, että ne kiipesivät kalliolle soittamaan Mocomalla Ihanalle ja sen jälkeen keskustelemaan, kuka tämän Juppi-vehkeen oli halunnut hankkia. Sen jälkeen ne pelasivat palloa Mocomalla. Eivätkä ihan hyväntuulisina.

Minkä merkkisiä esineitä, henkilöitä, vaatteita, astioita tai asioita sinun arjestasi löytyy? Keksi uusia ja laadi oma merkkituotteiden lista. Hulluttele ja yllätä nimivalinnoillasi!

NÄKÖKULMIA

Tutustu ennustajan ja Saikin vuoropuheluun 7.6.1994. Ennustuskeskustelua lukeva näkee niin ennustajan kuin Saikinkin ajatuksiin. Tässä vuoropuhelussa henkilöiden ajatukset ja puhe muodostavat ristiriidan, mikä on yksi huumorin keino. Kirjoita ja piirrä samankaltainen vuoropuheluasetelma, jossa henkilö sanoo toisin kuin ajattelee. Näkyvätkö todelliset ajatukset henkilön ilmeissä?

MATKALLA

Kirjoita matkakertomus Lokikirjan merkinnän muotoon. Täydennä virkkeet haluamillasi sanoilla ja päätä tekstisi huudahdukseen. Vertaa lopuksi omaa tekstiäsi Lokikirjan merkintään 27.6. -4.7.1993.

Odotettiin _______________________________________________. Se ______________
Odotettiin _______________________________________________. Se ______________
Seikkailtiin ___________________________________________________.
Kirottiin ____________________________________________________, joka ________________
Kirjoita lyhyt kuvaus vallitsevasta säästä (1-2 virkettä).


Päätettiin mennä _______________________________________________________________
Siellä ________________________________________________________________________
Päätettiin, että _________________________________________________________________
Ajettiin _______________________________________________________________________
Listaa asioita, joita perillä näkyy, haistaa, kuuluu, tuntee tai maistaa (5-7 asiaa).
Päätä tekstisi huudahdukseen: "Vihdoinkin!"

©Valveen sanataidekoulu 2013
Lumotut Sanat