Siirry sisältöön

Kuningaskalastajan peili

Otava 2011
Leena Laulajainen ja Heli Hieta (kuv.)
GENRE
Lyhytproosa
FESTIVAALIVUOSI
2013
KOHDERYHMÄ
Lapset
NÄYTTELYTUOTANTO
Saareen

Kuningaskalastajan peilion satukokoelma, jonka salaperäiset tapahtumat sijoittuvatmeren rannalle pieneen kaupunkiin. Yksi kokoelmansaduista on nimeltään Poikajoka pelkäsi merta. Tuo poika on Marius, kalastajan lapsija merenrannan kasvatti. LeenaLaulajaisen hienovarainen ja kaunis kieli rakentaa herkän tarinan peloista ja niiden voittamisesta. Vahvat tunteet vievät mukanaan vedenalaiseen satuun ystävyydestäja rohkeudesta.

Kenelle? Kuningaskalastajan peilin tarinatantavatajattelemisen aihetta aivan kaikenikäisille. Herkullisimminnesopivatalakouluikäisille.

PELKOJEN PAIKKA

Marius ei koskaan uskaltautunut edes rantaveteen kahlaamaan, saati uittamaan leikkilaivoja aallokossa. Hän pelkäsi merta. Isä ja äiti kysyivät syytä siihen, mutta poika ei osannut vastata. Hän vain pelkäsi. (s. 42.)

Marius asuu meren rannalla ja pelkää paljon juuri merta. Kirjoita pieni teksti henkilöstä, joka pelkää jotain kotinsa lähellä olevaa asiaa tai paikkaa. Miten pelko vaikuttaa henkilön elämään? Mitä tapahtuu, kun henkilö joutuu kohtaamaan pelkonsa?

JOTAIN SAMANKALTAISTA

Marius huomasi jälleen, miten paljon Marena todellakin muistutti Magdaleenaa. (– –)
Vesipääsky lensi Mariuksen luokse ja laskeutui hänen olkapäälleen.
–Oletko unohtanut Magdaleenan? se visersi.
–En, Marius naurahti, otti sinisen kiven kaulastaan ja katsoi sitä miettivästi. Kivi oli samaa sineä kuin Magdaleenan silmät. (s. 47–48.)

Yön ja päivän rajalla satu ja todellisuus kohtaavat: muuttuuko Magdaleena öisin meren prinsessa Marenaksi? Marenan voi nähdä vain öisinjaMagdaleenan vain päiväsaikaan. Heitä yhdistää koru, joka oli Magdaleenalla, vaikka kuuluukin meren prinsessalle.

Piirrä tai kirjoita henkilöstä, joka on päivisinjotain muuta kuin öisin. Miten muutos päivästä yöhön tapahtuu? Mitä erityistaitoja henkilöllä on käytössään yöaikaan? Laulajaisen sadussa koru yhdistää yötä ja päivää. Valitse myös oman tarinasi henkilölle koru tai muu taikaesine, joka paljastaa yhteyden päivän ja yön välillä.

©Valveen sanataidekoulu 2013
Lumotut Sanat