Siirry sisältöön

Possu Annikki, ilves Ilomieli ja karhu Ilmari

2004 WSOY
Aira Savisaari ja Janne Harju (kuv.)
GENRE
Kuvakirja, Sadut
FESTIVAALIVUOSI
2012
KOHDERYHMÄ
Lapset

Mikä on maailman suurin onni? Voisiko sen takoa hopeasta? Karhu Ilmari kokoaa onnen veden hopeasta, mutta viikinkikauppias kettu Sinihammas kiinnostuu peitoksi taotusta onnesta. Aira Savisaaren ja Janne Harjun kiehtova kuvakirja antaa aihetta pohtia haastaviakin kysymyksiä.

Kenelle? Parhaimmillaan päiväkoti-ikäisille ja alakoulun alimmille luokille. Aira Savisaaren kaunis kerronta ja Janne Harjun herkkä kuvitus sopivat kuitenkin vanhemmillekin kuulijoille.

MIKÄ ON SUURIN ONNI?

Possu Annikki pysähtyi kynnykselle.
–Tiedättekö, mikä on suurin onni auringon, tähtien ja kolmilatvaisen koivun alla? se kysyi.

Kirjoita hyvän onnen resepti: Mitä onneen tarvitaan ja minkä verran? Kupillinen mansikoita? Kaksi aurinkoista päivää? Muista kertoa myös, miten onni valmistetaan.

LUONNON LAULUJA

Kesäyön sydän helisi tuvan ulkopuolella, kunnes se vaimeni lähes kuulumattomiin, sekoittui kosken kolinaan. --Ilomieli kutsui tuulta selän taakse ja lauloi aallot viemään venettä eteenpäin. Karhu Ilmari soutisuurilla kourillaan niin, että ympärillä vesi vinkui, vonkui ja vapisi.

Mikä on maailman kaunein ääni? Millainen ääni pelottaa? Merkitse muistiin mahdollisimman erilaisia ääniä. Kirjoita ylös ensimmäinen ääni, jonka kuulet aamulla ja kerää listaksi päivän aikana kuulemiasi ääniä.

Miten puhuu vesi? Miten kutsutaan tuulta? Millaista kieltä aallot ymmärtävät? Suunnittele ja kirjoita tuulen, veden tai aaltojen kieltä.

UNIKUVIA JA UNELMIA

Karhu, possu ja ilves palasivat sisälle taloon ja nakkasivathopeapeiton nurkkaan. Ne menivät lavitsalle makaamaan, vetivät vanhat peitot päälleen ja nukahtivat heti.

Millaisia unia näkee karhu? Kuka vierailee possun unessa? Mitä ilves juttelee unissaan? Piirrä ja kirjoita unesta, jollaista karhu, possu tai ilves voisi nähdä.

Kokoa unikirja omista unistasi. Voit merkitä kirjaan muistiin unia, joita olet nähnyt tai unia, joita haluaisit nähdä. Koristele unikirjasi kansi unisilla kuvilla ja koristeilla.

KUMMALLISET KUUKAUDET

Mätäkuussa
yöt ovat jo pitkiä ja pensaiden lehdilläon paljonaamukastetta. Öisinsalamat leimahtelevat pimeällä taivaalla. Muttajyrinää ei kuulu.

Vuonna 1000 kuukausien nimet olivat hyvin erilaiset kuin nykyään. Kuukaudet olivat myös pidempiä, vuoteen mahtui vain seitsemän kuukautta.Suunnittele oma kuukausikiekko. Keksi kuukausille uudet, kuvaavat nimet. Kirjoita yhdestä kuukaudesta pieni kuvaus siitä, miltä luonto tuossa kuussa näyttää. Mitä itse teet kaikkein mieluiten juuri tuossa kuussa?

 

©Valveen sanataidekoulu 2012
Lumotut Sanat