Siirry sisältöön

KammOTUKSIA

Lasten Keskus 2019
Reetta Niemelä ja Marjo Nygård (kuv.)
GENRE
Runot
FESTIVAALIVUOSI
2023
KOHDERYHMÄ
Lapset

Hilpeä, riimitelty runokirja tarjoilee humoristisen kattauksen otuksia, jotka eivät kirjan nimestä huolimatta ole kovinkaan kammottavia. Upeat kuvitukset houkuttavat keksimään ihan ikiomia kammOTUKSIA ja vaikkapa visuaalisesti näyttäviä runotauluja. Runokirjan sivuilla pääsee tutustumaan esimerkiksi peikkospurttia katselevaan fitnessnoita Röyhkyyn, kokonaisen orkesterin vahingossa syöneeseen Edvard Nättiin, nekuntekijä Ulpukka Möhlöön ja selviääpä sekin, miten kammotukset viettävät kesälomaa.

Kenelle?
Runot ovat herkkupaloja ääneen luettuna alkuopetusikäisille, mutta huumori ja kirjoitustehtävät innostavat varmasti myös isompia alakoululaisia.

Tämä mainio runokirja voi toimia lähtölaukauksena kokonaiseen outojen otusten jaksoon, jota voi laajentaa lukemalla erilaisia hirviökirjoja, kirjoittamalla omia tekstejä, runoja ja räppejä otuksista ja suunnitella vaikka kammOTUKSIA sisältäviä varjoteatteriesityksiä tai kammottavia kirjanmerkkejä.


RAIVAA – KAIVAA – VAIVAA

KÄNSÄ
Mitä Känsä kaivaa?
Miksi se kärsällään
maata kaivaa?

Se näkee kerrankin vaivaa! (s. 6.)

Keksi Känsän innoittamana oma otus ja kirjoita runosta lainatun riimikolmikon avulla, mitä otuksesi raivaa, mitä se kaivaa ja mitä se vaivaa / mikä sitä vaivaa. Riimisanat voi kirjoittaa erillisille lapuille ja liimata valmiina kunkin säkeen loppuun!

Kannattaa keksiä useampia otuksia: millaisia asioita raivaa tulitikun kokoinen kammOTUS tai mitä kaivaa otus, jonka jalat ovat pilvenpiirtäjän pituiset? Tässä kirjoitustehtävässä pääsee helposti revittelemään ilman, että loppuriimejä tarvitsee keksiä itse.


LUTUISET KAMMOTUKSET

Kirjasta löytyy melko suloisiakin otuksia, kuten Hiiviövauva ja Möökö. Keksikää lisää erilaisia otuksia, joiden kammottavuudesta häviää pahin särmä, kun R putoaa nimestä. Millainen on esimerkiksi Öökki, Luulanko, Tuusas tai Mölökölli? Kokonaan uusia r -kirjaimia sisältäviä otuksia voi keksiä ensin ja pehmentää vasta jälkikäteen (esim. Törmelys – Töömelys, Karskiraisu - Kaaskilaisu).

Kirjoita runo hellyttävästä kammotuksesta. Ristiriitaisuus on kiinnostavaa: söpökin otus voi tehdä hurjia asioita ja näyttää erikoiselta. Nyt saa halutessaan vähän myös lässyttää ja riimitellä huujasti tai erityisellä lakkaudella.


KammOTUKSIEN FANFAARIT

SYLIRONTTI
Pömpperdööri
hömssilööri pöö!
Koko kööri,
kupperkeikka!
Oma peikka
Lontinpontti,
muiskukontti
Sylirontti. (s. 25.)  

Sylirontin olemuksesta ei ota oikein selvää, mutta tekstin mukaan ne liikkuvat isona köörinä ja kuvituksesta päätellen Sylirontteja tuntuu tupsahtelevan hampaallisesta putkesta tai trumpetista.

Tämä fanfaari on riimeihin tutustuttava kielileikki, joka voi olla hyvin vaikka koko luokan tai ainakin pienen porukan yhteinen teksti tai runotaulu. Aluksi voi keksiä yhdessä jonkun hölynpölysanan tai aloitusriimin, jolla fanfaari alkaa. Voitte myös keksiä ryhmässä tai koko luokkana paljon yhteisiä höpsötyksiä ja jokainen kirjoitusporukka voi vetää aloitussanan hatusta - joskus sattuma helpottaa keksimistä.

Keksikää ja kuvittakaa jonkinlainen kammotustorvi, otustötterö, hirviöurkuputkisto tai muu kummallinen musiikkivekotin, jonka suuaukolle kirjoitatte valitsemanne tai sattumalta poimitun aloitussanan. Yksi kerrallaan seuraava kirjoittaja voi lisätä törähtelyyn tai kirskutteluun omat äännähdyksensä, joka voi sisältää tunnistettavia sanoja tai hölynpölyä, kuitenkin ensimmäisen sanan riimiloppua noudattaen.

Lukekaa lopuksi fanfaari ääneen ja keksikää porukalla, mikä kammotus voisi syntyä, soittaa tai äännellä tällä tavalla. Vaikkapa näin:

öödi – stöpöföödi – tuuridöödi – lö lö lörygöödi
saas - tiustaas – hihisaas – komaas – trappadappadaas – saappaas – kasatkaas - nauruhaas – taas

Pssst. Kammotusten nonsense-fanfaarit voisivat kuulostaa erityisen mahtavilta räpättyinä.


KammOTUKSIEN VUODENAJAT

- - hankin
likakuorrutuksen

mörölliseen tapaan
aion kaivella
nenää ja napaa

olla täysin
villi ja vapaa.
(s. 37.)

Kirjan viimeisessä runossa kerrotaan kammotusten kesän vietosta. Mutta mitä kammotukset tekevät muina vuodenaikoina? Miten ne viettävät talvea - horrostaen vai lumessa rellestäen? Mitä kuuluu kammotusten kevätrituaaleihin, ja entäpä syksyn pimenevät illat? Kirjoita runo valitsemastasi kammotusvuodenajasta!

Vuodenaika-tehtävää voi laajentaa ryhmän yhteiseksi kammotusten kalenteriksi tai vuosikelloksi, jossa keksitään ja kirjoitetaan otusten viettämistä juhlista, juhlaruuista ja -tavoista eri vuodenaikoina.

Yrittäkää pitää kiinni riimimuodosta, niin vuodenajoista, kammotusten kalenterista tai vuosikellosta tulee yhtenäinen erilaisista otuksista huolimatta.  

©Valveen sanataidekoulu 2023
Lumotut Sanat