Siirry sisältöön

Lumoava haltijakansa

Karisto 2011
Marjut Hjelt ja Jaana Aalto (kuv.):
GENRE
Tieto
FESTIVAALIVUOSI
2012
KOHDERYHMÄ
Lapset, Nuoret, Aikuiset

Syy sammalmättäiden sipinään tai supinaan, sananjalkojen kevyeen askellukseen ja puunrunkojen hiljaiseen huokailuun löytyy tästä teoksesta. Tule tutuksi kielon huppupäisten keijukaisten, tuoksuvatukan kujeilevien haltijoiden ja voikukan itsetietoisen keijukaisväen kanssa. Marjut Hjelt esittelee lukijalleen suomalaisten kasvien, pensaiden, puiden ja rohtojen haltijat ja keijut.

Kenelle? Tieto-ja fantasiakirjoista innostuville alakouluikäisille sekä kaikille lasten parissa työskenteleville aikuisille.

HALTIJAKANSAA

Jokaisella kasvilla on oma haltijansa, joka on hyvin paljon kasvin värinen ja näköinen. Siksi haltijoita onkin niinvaikea nähdä. Haltijat voivat olla sukupuolettomia tai sitten nais-tai miespuolisia. Kirkkaanvärisillä ja kirjavilla kasveilla on väreissä loistavat haltijat ja keijukaiset ja yksivärisillä, vaatimattoman näköisillä kasveilla tummemmat ja maanväriset. Mutta se ei tarkoita, että vaatimaton ulkonäkö takaisi vaatimattoman luonteen. (s. 14.)

Tutustututtuihin metsän ja pihan kasveihin ja mieti, millainen haltija milläkin kasvilla on. Piirräkuviakasvien haltijoista. Haltijat ovat ahkeria, ja niillä on monenlaisia työtehtäviä. Keksi, mitäerikasvien haltijat tekevät työkseen? Millainen on kunkin heistä oma päiväohjelma?Miten mustikan haltijan ja jäkälän haltijan työtehtävät eroavat toisistaan? Millaisia haltijat ovat luonteeltaan? Mistä ne tykkäävät? Millainen koti niillä on?

USKOMUKSIA JA UUSIA HALTIJOITA

Haltijaväellä on myös omat uskomuksensa maailman ja haltijoiden synnystä. Yhden uskomuksen mukaan karhunsammaleiden keijukaiset polveutuvat päästäisen kokoisesta taivaallisesta karhusta, joka kävi maan päällä esihistoriallisena aikana. (s. 95.)

Karhunsammaleiden keijukaiset polveutuvat karhusta. Mutta mistä onsaanut alkunsa kissankello, koiranputki, variksenmarja, oravanmarja, karhunvatukka tai vaikkapa ketunleipä? Kirjoita tarina jonkin kasvin haltijan synnystä. Miten ja missä haltija syntyi? Mistä se sai nimensä?

UUSIA KUUKAUSIA

Kuusen haltija on syntynyt puronloiskeen kuussa ja tyrnipensaan haltija pajunkissojen kuussa. Pohdi kuukausien nimiä ja keksiuudet nimet tutuille kuukausille. Mikä voisi olla uusi nimi sille kuukaudelle, jossa juuri sinä olet syntynyt? Millainen nimi kuvaisi kyseistä kuukautta parhaiten?

HALTIJAHOROSKOOPPEJA

Tutustu kirjan lopusta löytyviin haltijahoroskooppeihin. Mikä haltija on syntynyt samassa kuussa kuin sinä? Mitä juuri siitä haltijasta kerrotaan? Suunnittele oma haltija ja sille ikioma haltijahoroskooppi. Mieti tarkkaan, minkä kasvin tai minkä puun haltija sinun suunnittelemasi haltija on? Kokoa haltijastasi tietoja horoskooppipohjalle:

Haltijahoroskooppi

Haltijan nimi:
Syntymäkuukausi:
Luonteenpiiirteet:

Onnenväri:
Onnenkivi:
Eläinystävät:

 

©Valveen sanataidekoulu 2012
Lumotut Sanat