Siirry sisältöön

Ellen! Taiteilija Ellen Thesleffin elämä ja villit värit

Teos 2019
Leena Virtanen ja Sanna Pelliccioni (kuv.)
GENRE
Kuvakirja, Tieto
FESTIVAALIVUOSI
2022
KOHDERYHMÄ
Lapset, Nuoret, Aikuiset

Ellen Thesleff tietää jo nuorena haluavansa olla taiteilija: siinä hän on hyvä. Ellen elää aikana, jolloin naiselta odotetaan tietynlaista pukeutumista, käytöstä ja taiteellista tyyliäkin. Perheen luovassa ja hyväksyvässä ilmapiirissä kasvanut taiteilija ei suostu mukautumaan ajan ja ympäröivän yhteiskunnan asettamaan sukupuolirooliin vaan leikkaa hiuksensa lyhyiksi, pukeutuu kalalle mennessään housuihin ja maalaa niillä väreillä, jotka häntä itseä puhuttelevat. Maailmansodat moukaroivat Eurooppaa, mutta Ellen pääsee silti matkustamaan, opiskelemaan ja inspiroitumaan yhtä lailla Italian tuoksuista, väreistä ja maisemista kuin rakkaasta kesäpaikastaan kotisuomessa. Itsevarmana taiteellisen luomisvoimansa uusiutuvassa vimmassa Ellen julistaa: ”Minä maalaan kuin Jumala!”

Kenelle? Leena Virtasen ja Sanna Pelliccionin kirja Ellen Thesleffistä on todellinen taideteos ja ansaitsee itseoikeutetusti paikkansa Suomen supernaisista kertovassa sarjassa. Kirja sopii niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. Sanataideharjoituksissa, jotka on suunnattu erityisesti nuorille ja aikuille, voi hyödyntää Ellen!-kirjaa tai etsiä Internetistä kuvia Ellen Thesleffin teoksista. 

 

MIELIMAISEMIA 

Ellen istuu kosken rannalla ja katsoo kuohuvaa vettä. Aamuaurinko lämmittää jo vähän. Tämä maisema on Ellenille kuin koti.

Orientaatioksi tehtävään voi katsella Ellen Thesleffin maisemateoksia. Ellen!-kirjan lopusta löytyvät esimerkiksi Toskanalainen maisema (1908), Muroleen maisema (1922) ja Helsingin satama (1912). 

Kirjoita aluksi listoja sinulle tärkeistä ja rakkaista paikoista
- alle kouluikäisenä, 
- sen ikäisenä kuin olet nyt sekä 
- joskus tulevaisuudessa, kun olet oikein vanha.
 
Valitse listoistasi yksi paikka ja kirjoita siitä kuvaus. Hyödynnä kirjoittaessasi eri aisteja. Voit kirjoittaa kuvauksen minä-muodossa (Minä istun… Minä seison…) tai katsoa itseäsi ulkopuolisin silmin ja kirjoittaa, mitä näet itsesi tekevän maisemassa (Hän istuu… Hän seisoo…). 
Voit halutessasi päättää tekstisi lauseeseen Tämä maisema on minulle kuin koti tai Tämä maisema on hänelle kuin koti

 

OMAKUVA 

Useat taiteilijat maalaavat uransa varrella useita erilaisia omakuvia, niin myös Ellen Thesleff. 

Maalaa sanoilla runomuotokuva itsestäsi: Lähde muotoilemaan paperille kasvojesi ja hiustesi ääriviivoja sanoilla, kuvaten samalla miltä ne näyttävät, tuntuvat ja tuoksuvat. Omista kasvonpiirteistä ja väreistä voi tehdä vertauskuvia: Hiukseni ovat kuin… Leukani kaaressa…. Silmieni vihreydestä heijastuu….  

Voit yrittää asetella sanat niin, että lopputuloksesta tulee omien piirteidesi muotoiset, tai tehdä muodoltaan aivan abstraktin runomuotokuvan. 

©Valveen sanataidekoulu 2022
Lumotut Sanat