Siirry sisältöön

Onni-poika ja parvekeviidakko

Etana Editions 2019
Sanna Pelliccioni
GENRE
Kuvakirja
FESTIVAALIVUOSI
2022
KOHDERYHMÄ
Lapset

Helmikuu on harmaa ja Onnin äitiä väsyttää. Tarvitaan vihersmoothie ja selkään piirretty jättiläiskukka! Pian koko perhe on puutarhainnostuksen vallassa: ämpäreihin, purkkeihin ja laatikoihin istutetaan niin perunoita, basilikaa kuin voikukkiakin. Kesän kuluessa kodin parvekkeelle kasvaa kokonainen viidakko.  

Kenelle? Onni-poika ja parvekeviidakko sopii ihanassa arkisuudessaan ja touhukkuudessaan mainiosti leikki-ikäisille lapsille ja toimii hyvin sytykkeenä omaan kerrontaan vielä alkuopetusikäisillekin. 

 

HELMIKUU ON HARMAA 

Onnin äidin mielestä helmikuu on harmaa. Minkä muun värinen helmikuu voisi olla? Mikä väri kuvaa parhaiten toukokuuta tai joulukuuta? Minkä värinen on sinun synttärikuukautesi?

Onni-pojan tarinassa harmaa helmikuu selätetään isin vihermoothiella sekä selkään piirretyllä tarinalla. Värikkääseen kuukauteen voi lisätä myös jonkin asian, jota juuri silloin tarvitaan tai kaivataan: 

Toukokuu on keltainen. Taitaa olla trampoliinipomppimisen paikka. 

 

VIHERSMOOTHIEN PAIKKA! 

– En kestä enää tuota väritöntä maailmaa ja pimeyttä, äiti suree. 
– Taitaa olla vihersmoothien paikka, isi hyräilee ja latoo pöydälle salaattia, avokadoa ja hedelmiä.

Mitä kaikkea muuta vihreää maailmasta löytyy? Keksikää oma vihreiden sanojen lista. Listan asioiden ei tarvitse olla syötäviä. Voisiko vihersmoothieen lisätä koivun lehtiä, krokotiilin tai vaikka isin juhlakravatin? 

 

IHMEMAAN KASVI 

– Oooh mikä rentous! Ette voi uskoa minkälaisen puutarhan hieroitte selkääni.  
– Siellä oli keltavihreä viidakon valo, saniaisia, valtoimenaan roikkuvia köynnöksiä. Kaikenvärisiä kukkia.

Onni ja Olavi hierovat unelmien ihmemaan äidin selkään. Keksikää, mitä unelmien ihmemaan ihmeellisessä kasvissa voisi kasvaa. Voisiko ihmemaan kasvi olla puu, jossa kasvaa auringonvaloa, ystävyyden silmuja tai sydämen muotoisia timantteja?  
 
Ryhmässä ihmemaan kasvin rungon voi askarrella esimerkiksi kartongista seinälle ja siihen voi kiinnittää sanoja lehtien muodossa. Ulkoa voi myös etsiä puusta tai pensaasta tippuneen oksan, johon paperille kirjoitettuja sanoja voi kiinnittää. Unelmien ihmemaan kasvista voi tehdä myös ikioman taideteoksen vaikkapa paperille tai kuten kirjassa, ihmemaan kasvin voi piirtää kaverin, äidin, isän, mummon, papan tai sisaruksen selkään. 

 

ONNIN PUUTARHAPUUHIA 

Onni-poika ja parvekeviidakko -kirjassa istutetaan monenlaisia kasveja. Valitse sinäkin kiinnostava siemen ja sujauta se multaan. Millainen kasvi siemenestä voisi itää, ja mitäköhän siemen miettii mullan alla?

Istuta siemen multaan ja askartele puhekupla, johon kirjoitat, mitä kasvava siemen voisi sanoa, kun se vihdoin kurkistaa mullasta. Puhekuplan voi piirtää ja leikata paperista ja kartongista ja kiinnittää teipillä esimerkiksi ohueen cocktailtikkuun. Muista hoivata ja kastella kasvia, jotta pieni taimi pääsee kurkistamaan maailmaa ja saa sanottua puhekuplaan kirjatun asiansa!  
 

©Valveen sanataidekoulu 2022
Lumotut Sanat