Siirry sisältöön

Matias ja kaikki se mikä oli jossain kaukana

S&S 2021
Anja Portin ja Sanna Pelliccioni (kuv.)
GENRE
Kuvakirja
FESTIVAALIVUOSI
2022
KOHDERYHMÄ
Lapset, Nuoret

Matias ja kaikki se mikä oli jossain kaukana kertoo Matiaksen ikiomasta elämänpolusta, jonka varrella hän kohtaa suuria juttuja: ihmeellisiä tutkimattomia asioita, kaupungin ja sen yliopiston, yksinäisyyttä ja ystävyyttäkin. Matkaa siivittää utelias mieli, periksiantamattomuus ja aito kiinnostus tehdä itselle tärkeitä asioita. Kirjan kuvitus on hurmaava sekoitus uutta ja vanhaa. Se kutsuu tarkastelemaan aivan läheltä tarinaa kaikesta siitä, mikä on jossain kaukana.
    
Kenelle? Matiaksen tarina sopii niin pienille kuin isoillekin koululaisille. Kirjaa voi käsitellä mainiosti myös nuorten ja miksei aikuistenkin kanssa.  

 

MATIAKSEN VERSTAAN VEKOTTIMET 

Kuu kasvoi ja kutistui, sateet tulivat ja menivät. Matiaksen puutarha kukoisti. Hedelmät kypsyivät ja hunajaa riitti koko vuodeksi. Verstas oli täynnä mitä merkillisimpiä vekottimia, ja pihalla telmi ties mistä tulleita kissanpentuja. 

Sanna Pelliccioni on käyttänyt Matias ja kaikki se mikä oli jossain kaukana -kirjan kuvituksissa kollaasitekniikkaa ja yhdistellyt kuvitukseen esimerkiksi vanhoja valokuvia. Tulostakaa Ylen Arkistosta vanhoja valokuvia erikoisista laitteista. Millainen laite löytyy Matiaksen verstaasta? Mikä laitteen nimi on? Mitä laitteella tehdään ja miten sitä käytetään? Millainen ääni laitteesta kuuluu? Kirjoita kummallisen kojeen käyttöohje.  

Ylen Arkiston kuvia vapaaseen käyttöön: https://www.flickr.com/photos/ylearkisto/albums

 

KYSYMYKSIÄ PEILILLE 

”Päivää kukas sinä olet? Olemmeko me joskus tavanneet? Ottaisitko sinä kupposen teetä?” Matias katseli peiliin pitkään. Päivä ehti valjeta, kun yhtäkkiä alakerrasta kuului pärähdys. 

Unenpöppöröinen ja yksinäinen Matias keskustelee aamulla peilin kanssa. Kuvituksessa peilistä kurkistaa jotain muuta kuin Matiaksen kasvot. Liimaa pala foliota peiliksi paperille ja kuvita tai askartele sille kehykset. Kirjoita peilin ympärille kysymyksiä peilille.

 

MATIAKSEN UNI 

Yöllä unissaan Matias vaelsi avarassa, autiossa maisemassa etsien jotain, tietämättä itsekään oikein mitä. ”Onpa täällä kevyt kulkea. Vuoria, laaksoja, jäätä, kummallisia uomia… Mikähän paikka tämä on? Asuukohan täällä joku, jonka kanssa voisi juoda kupposen teetä?” 

Mitä Matiaksen unessa on? Millainen paikka unen paikka oikein on? Miltä siellä näyttää? Miltä siellä tuoksuu? Miltä siellä kuulostaa? Miltä siellä tuntuu? Jatka lausetta Onpa täällä…
Tehtävän voi toteuttaa myös ryhmässä yhteistekstinä! 

©Valveen sanataidekoulu 2022
Lumotut Sanat