Siirry sisältöön

Tuliterä

Tammi 2007
Timo Parvela
GENRE
Romaani
FESTIVAALIVUOSI
2012
KOHDERYHMÄ
Nuoret

Ahdin, Annin ja Ilmarin käsiin kulkeutunut kanteletempaa nuoret mukaansa hurjaan seikkailuun. Kanteleessa piilevät hallitsemattomat taikavoimat houkuttelevat luokseen mitä kummallisimpia kulkijoita. Mistä kaikessa on kyse? Miksi kantele kiinnostaa niin monia? Tuliterä on Parvelan seikkailun-ja salaisuuksientäytteisen Sammon vartijat-trilogian ensimmäinen osa. Trilogia jatkaa Kalevalasta tuttuja tarinoita ja tuo ne keskelle nykypäivää.

Kenelle? Tuliterä sopii parhaiten alakoulun ylimmille luokille ja yläkoululaisille. Tartu tähän kirjaan,joshaluat keskelle suuria seikkailuja!

TOTTELEMATON TAIKAESINE

Hitaasti Ilmari tajusi, mitä oli tapahtumassa. Koko yleisö tuijotti jähmettyneenä Ahdin soittoa. Oppilaat istuivat paikoillaan hiiren hiljaa uskaltamatta tai voimatta liikahtaa. Opettajat puristivat penkin laitoja rystyset valkoisina kuin heihin olisi kohdistunut jokin selittämättömän kova paine. Ja rehtori... niin, rehtori oli vajonnut tuoleineen maan sisään. (s. 18.)

Ahti on saanut käsiinsä kanteleen, jossa piilee kummallisia voimia. Valitse jokin arkinen esine ja muuta se taikaesineeksi. Miten taikaesine toimii? Toimiiko se sattumalta vai vain silloin, kun haluat? Kirjoita pieni tarina, jossa taikaesine villiintyy, eikä tottele komentojasi.

VIRITÄ ANSA

Ilmari ahkeroi koko iltapäivän. Hän veti johtoja, viritteli kaapeleita ja vaijereita. Kalaverkot aiheuttivat paljon päänvaivaa. Ne olivat aivan sotkussa, ihan kuin niitä ei olisi käytetty vuosiin, vaikka isä oli ollutkalareissuilla tämän tästä. Vaikeinta oli kuitenkin saada kytkin ja laukaisujärjestelmä toimimaan luotettavasti, mutta kun Ilmari keksi käyttää pieniä magneetteja, jotka hän irrotti legojunansa vaunuista, homma rupesi toimimaan. (s. 115.)

Viritä ansa ja kirjoita jännitystarina omaan kotiisi:Kutsumaton vieras on juuri astumassa ovesta sisään.Miten hänen tulonsa voidaan estää? Mieti tarkkaan, mihin huoneeseen ansasi asennat. Mitä ansaksi sopivia esineitä löytyy keittiöstä, kylpyhuoneesta tai ulkovarastosta? Varo vahingoittamasta vierasta.Pyri saamaan hänet ansaan tai pakenemaan ulos talosta.

KAUNEIN VAI KAUHEIN PAIKKA

Ilmari matkasi kiihtyvään tahtiin metsän ja ajan läpi joelle, joka kuohuvana johdatteli hänet alajuoksulle. Maisema vaihtui metsästä niittyihin, lainehtiviin peltoihin ja puutarhojen runsauteen. Jokilaakson vehreys salpasi hengen, kun Ilmari näyssään kulkijokea alas aina merelle saakka, missä joki levisi tuhansien lintujen täyttämäksi suistoksi. (s. 89.)

Millainen on mielestäsi maailman kaunein paikka? Miltä siellä tuntuu, tuoksuu, kuulostaatai näyttää?Entä millainen on maisemista kauhein? Miksi? Kirjoita pieni kuvaileva teksti tai lista kauniiseen taikauheaan maisemaan liittyvistä asioista, tunteista, äänistäja tuoksuista.

©Valveen sanataidekoulu 2012
Lumotut Sanat