Siirry sisältöön

Sirkus Rinkeli 2 - Suuri taikajahti

Robustos 2017
Tiina Konttila ja Anne Muhonen
GENRE
Sarjakuva
FESTIVAALIVUOSI
2021
KOHDERYHMÄ
Lapset

Sarjakuva-albumi Sirkus Rinkeli 2 – Suuri taikajahti pääsee vauhtiin, kun Pitkämies saa taikakirjeen taikurikurssin professorilta. Pahaksi onneksi hihittävä taika karkaa kirjekuoresta. Sirkuslaisten ei siis auta muu kuin yrittää saada taika kiinni – ja äkkiä – ennen kuin taikaviraston tarkastaja saapuu.

Suurta taikajahtia on kiva käsitellä rinnakkain Tiina Konttilan Lasten sarjisoppaan (S&S 2018) kanssa! Taikajahti vie tarinan äärelle, ja sarjisopas auttaa ideoimaan ja piirtämään ihan omia sarjakuvia. Se on kuin aarreaitta!

Kenelle? Sirkus Rinkeli sopii esi- ja alkuopetukseen sekä alakouluun. Lasten sarjisopas sopii kaikille, jotka tykkäävät piirtää, kirjoittaa, lukea, selailla, katselle kuvia tai värittää niitä. Ja jos et ole ikinä kuullutkaan mistään sarjakuvista, tämä kirja on varsinkin sinulle!

 

ENTÄ JOS?

Sirkus Rinkeli 2 - Suuri taikajahti alkaa tilanteesta, jossa postimies tuo hihittävän kirjeen sirkukseen. Entä jos teidän kouluunne tulisi hihittävä kirje? Entä jos pihalla seisoisi tyttö, jonka hiukset vaihtaisivat väriä? Entä jos luokan nurkassa oleva pömpeli olisikin menninkäisten vakoiluputki? Mitä muuta entä jos? Keksi kysymys, joka alkaa entä jos? Anna se vieruskaverillesi eteenpäin kirjoitettavaksi.

 

JUONEN PUNONTAA

Mistä tarina alkaa? Miten tapahtumat etenevät? Punotaanpa vähän juonikuvioita! Resepti on melko yksinkertainen: 1 kpl alkuja, 1 kpl keskikohtia, 1 kpl loppuja. Mausta tarpeen mukaan esim. pulmatilanteilla, vahingoilla, noloilla jutuilla, kiinnostavilla yllätyksillä, vastoinkäymisillä ja hassuilla tilanteilla. Käytä apuna ajatuskarttaa! Sekoita sopivaksi, ja juoni on valmis.

Keksikää, mikä voisi olla pulmatilanne, vahinko, nolo juttu, kiinnostava yllätys, vastoinkäyminen tai hassu tilanne. Kirjoita pieni tarina kaavalla.

Olipa kerran ____________ (nimeä kuka).
Joka päivä ___________ (luo rutiini, mitä hän tekee tavallisesti.)
Kunnes eräänä päivänä _______________ (käänne, yllätys, tavallisesta poikkeava tilanne)
Sitten _______________________ (miten hän yritti ratkaista tilanteen?)
Siitä päivästä lähtien __________________ (uusi rutiini tai uusi tapa olla, elää)

 

ALKU - KÄÄNNEKOHTA - LOPPU

Tutkikaa Suuren taikajahdin rakennetta. Mikä on tarinan alkuasetelma? Miten taian ilmaantuminen näkyy sirkuksessa? Mikä on juonen käännekohta tai ratkaisu? Entä mitä käänteen jälkeen vielä tapahtuu tarinan lopussa?

Alku: Taika saapuu kirjekuoressa ja karkaa, sirkuslaiset yrittävät saada taian kiinni ja sen ilmaantuminen sirkuksessa näkyy kuvituksessa, esim. sivuilla 12–13, joilla seepiansävyisiin kuviin tulee väriläiskiä.
Käännekohta/ratkaisu: Taika saadaan kiinni, kun se napataan kiinni Brunon pierusta. Tämä näkyy värityksessä niin, että sarjakuvan reunojen väri muuttuu vaaleasta violetiksi (s. 32–33).
Loppu: Tarinan lopussa paljastuu totuus Ellistä: hän on taikatarkastaja. Lopussa järjestetään myös juhlat, joissa Ukkovaaran vanhukset saavat taian avustamina lentää puissa. Tarinan loppu näkyy värityksessä niin, että käytössä ovat kaikki värit (s. 39–42).

 

SARJAKUVASTRIPPI

Sarjakuvastrippi tarkoittaa kolmesta kuvasta koostuvaa lyhyttä sarjakuvaa. Valitse alkutilanne, käänne ja lopputilanne ja piirrä ideasi stripiksi. Hyödynnä sarjisoppaan ideoita (hahmohaaste, tsärmävarusteet, supernimigeneraattori, idea-automaatti jne.) ja luo oma tarinasi yhdellä käänteellä.

©Valveen sanataidekoulu 2021
Lumotut Sanat