Siirry sisältöön

Kuulen kutsun metsänpeittoon

Tammi 2011
Sari Peltoniemi
GENRE
Romaani
FESTIVAALIVUOSI
2012
KOHDERYHMÄ
Nuoret

9.-luokkalainen Jouni haaveilee bändistä, käy koulua ja elää muutenkin ihan tavallista nuoren miehen elämää isänsä ja Saara-siskonsa kanssa. Perheen äiti on kadonnut, kun lapset olivat pieniä. Ainut yhteys äidin kolttasaamelaisen suvun maisemiin ovat jokavuotiset vaellusretket Lappiin, äidin synnyinseuduille. Lapista saavat alkunsa myös mystiset tapahtumat, jotka vievät Jounin myyttien salaperäiseen maailmaan. Tarina vilisee yliluonnollisia henkiä ja haltijoita, ja se koukuttaa lukijansa dekkarin tavoin.

Kenelle? Kuulen kutsun metsänpeittoon koukuttaaerityisestiyläkouluikäiset.Kirjasopii hyvin myös heikommille lukijoille, koska sen kieli on soljuvaa, eikä se ole liian pitkä.

VOIMAELÄIMIÄ

Kaulassani roikkui huuhkajan sulka. Liittyikö se jotenkin ulkona olevaan huuhkajaan–sitä en osannut arvata. Tunteeni kuitenkin vahvistui: huuhkaja ei ennustanut minulle onnettomuutta. Päinvastoin. Huuhkaja oli minun turvani.(s. 47–48.)

Mikä eläin sinusta tuntuu läheiseltä ja turvalliselta? Jos saisit valita itsellesi voimaeläimen, mikä se olisi? Onko valitsemallasi eläimelläjokin piirre, josta saat voimaa, koska tuo sama piirreehkä puuttuu sinulta? Vai vahvistaako voimaeläinjotainsinun piirrettäsi omalla olemuksellaan? Kirjoita kuvaus voimaeläimestäsi. Millainen se on? Missä tilanteissa siitä onsinulle erityisesti apua?

MUODONMUUTOKSIA

Entä jos minusta tosiaan tulisi poro? Vaeltaisin tunturissa ja järsisin jäkälää. Eihän se ollut vastenmielistä nytkään. Minusta oli aina ollut mukavaapatikoida, vaikken tykännytkään yöpyä taivasalla. Jos Saara lentäisi yöllä ylitseni, ei se tuntuisi hullummalta. Kerrankin hän saisi liihottaa vapaana ilman kaikkia suorituksia ja velvollisuuksia. (s. 48–49.)

Mitä jos sinä alkaisit muuttua joksikin eläimeksi?Muutos käynnistyisihiljalleen ja vaivihkaa.Millaisia oireita sinulle ilmaantuisiensiksi? Mitä tapahtuisi fyysisesti, entä henkisellä puolella? Miten ulkonäkösi, luonteenpiirteesi ja ajattelusi muuttuisivat? Mitkä olisivat kaikkein voimakkaimmat muutokset? Kirjoita vähitellentapahtuva muodonmuutosihmisestä eläimeksi.

HALTIJASUKUA

Istuimme olohuoneen matalan pöydän ympärille. Veikko katsoi minua pitkään ja sanoi:–Marja-Klaudian poika. Haltijoitten sukua.
Mikkokin alkoi tuijottaa minua.
−En ole huomannut Jounissa haltija-ainesta, vaikka se vähän outo onkin. (s. 86.)

Suomalainen mytologia vilisee erilaisia haltijatarinoita. Tutustu niihin ja muihin yliluonnollisiinolentoihin esimerkiksi Marjut Hjeltinkirjan Lumoava haltijakansa (Karisto 2011) avulla.

Usein ajatellaan, että ihmisetkin voi jakaa maailman peruselementtien mukaan veden, ilman, maan ja tulen ihmisiin. Mieti, mikä näistä elementeistä kuvaasinua kaikkein parhaiten. Millainen haltija sinusta voisi tulla? Mikä olisi nimesi ja millaiseksi muuttuisit: mitkä piirteet saisivat sinussa vahvistusta ja mitkä ehkä heikkenisivät? Kerro elämästäsi valitsemasimyyttisen lajinedustajana.

KUN KATSOO OIKEIN TARKKAAN...

−Hän pystyy muuttamaan puita palvelijoikseen, niin kerrottiin. Niistä tulee ihmisen kaltaisia, vähän niin kuin zombeja, kuten sanoit. Olette varmasti huomanneet, että puita on kadonnut siellä, missä Jouni on oleillut. Niilläpuilla on nyt kaksi jalkaa ja niitten ainoa tehtävä on saada Jouni käsiinsä. (s. 106.)

Kun katsoo tarkasti ympärilleen,voi nähdä jotainsellaista,mitä ei tavallisesti huomaa. Kokeile katsella tarkasti ympärillesiulkona ja sisällä. Keksi jollekin kasville, rakennukselle tai esineelle henki. Millainen se on ja miksi? Onko sillä jokin tietty tehtävä tässä ympäristössä?Mitä se tekee, kun ihminen kääntää sille selkänsä? Kirjoita kuvaus hetkestä, jolloin jonkinkasvin, rakennuksen tai esineen henki ja ihminen ovat vähällä kohdata. Mitä tapahtuu, kun ihminen melkein huomaa, ettei kaikki olekaan ihan sitä, miltä näyttää?

©Valveen sanataidekoulu 2012
Lumotut Sanat