Siirry sisältöön

Radio Villillä

Radio Villillä 2004
Eppu Nuotio ja Katri Kirkkopelto (kuv.)
GENRE
Romaani
FESTIVAALIVUOSI
2019
KOHDERYHMÄ
Lapset

Aurora makaa kuumeen kourissa, eikä pääse järjestelemään Villilän poikien leikkejä. Niinpä pojat ohjelmoivat leikkinsä itse. Poikien ohjelmatoimistoa johtaa Auroran pikkuveli Anton eli Antz, josta kuoriutuu hervottoman hauska radiopersoona. Pojat tulevat nimittäin perustaneeksi radioaseman, josta lähetetään käsittämättömän hupaisia fantasiakuunnelmia, urheilulähetyksiä, reportaaseja ja ruotsin kielen opetusohjelmia. Radio Villilä on yksi Villilä-sarjan helmistä –superhauska kirja koulupoikien railakkaasta arkielämästä.

Kenelle? Eskariin ja koko alakouluun. Kirja naurattaa kaikkia, mutta erityisesti samastumispintaa riittää poikaporukoille.

LEMPINIMIÄ

Me ollaan Anton eli Antz, Aksu eli Ax, Tami eli Tambo, Pelle eli Klovni, Julle eli Juppis, Olle eli Oldi, Jussi eli Juba ja Jakke eli Jackson. Tuo nauravainen poika on Tolsanmäen Kurvi Keikari, eli KK. KK lasketaan nykyisin samaan sakkiin. - -. Tuo pitkätukkainen on Juho eli Jii. Se on meidännaapurin Lissun lapsenlapsi. - -. Lempinimet eli lempparit keksittiin äsken. Voi olla, ettei ihan heti muisteta niitä... (s. 5–6.)

Keksi itsellesi (tai keksikää koko porukalle) mahdollisia lempinimiä! Ne voivat olla lyhennelmiä, sanaväännöksiä tai vaikka vain pelkkiä alkukirjaimia. Jos nimesi tarkoittaa jotain myös yleiskielessä, sen merkitys voi olla lähtökohtana lempinimelle. Näin Toivosta voisi tulla Hope ja Liljasta Kukkis. Voit myös napata lempinimen suosikkikirjasarjasi henkilöltä tai valita lempinimeksesi jonkin värin, paikan, kuukauden tai vuorokaudenajan – tai minkä tahansa mahtavan jutun vain keksit!

Tutki keksimiäsi lempinimivaihtoehtoja. Löytyykö joukosta jokin, josta pidät oikein todella? Se on sinun ikiomasi!

KÄPSÄKKÄ HUONE

Minun huoneeni on siisti, se on täynnä silmiä hiveleviä ja sormia syyhyttäviä yksityiskohtia. Katso vaikka: kaksi purettua radiota ja yhden vanhan tietokoneen sisäkalut, muttereita, ruuveja, rautalangan pätkiä. Erilaisia karamellipapereita, tyhjiä, ruttaantuneita säilytysrasioita, päättömiä ja jalattomia ukkoja, pyörättömiä autoja. Purkaantunut videonauha, jääkiekkokortteja, örkkikansio, taikurintemppulaatikko, superlimaklönttipurkki. Kyniä. Papereita. Suunnitelmia. Minun huoneessani voi tehdä mitä vain, Auroran huoneessa voi vain sipsutella. Siksi minun huoneeni on parempi, sanalla sanoen: käpsäkkä. (s. 13–14.)

Millainen sinun huoneesi on? Tai vaikka teidän koululuokka tai kodin keittiö? Kirjoita kuvaus valitsemastasi huoneesta Antonin tapaan. Älä paljasta huoneen nimeä tekstissäsi!

1. Aloita kuvailevalla virkkeellä: Minun huoneeni on... (MILLAINEN?).
2. Jatka Antonin tapaan kehotuksella katsoa: Katso vaikka:
3. Luettele sitten 10–20 asiaa, mitä huoneestasi löytyy.
4. Kerro, mitä huoneessasi voi tehdä: Minun huoneessani voi... (MITÄ?).
4. Lopeta kuvauksesi mielipiteellä huoneestasi. Minun huoneeni on...(MILLAINEN?),
Voit  keksiä tekstisi loppuun Antonin tapaan aivan uuden, sanalla sanoen:... (MILLAINEN?).
juuri sinun huonetta kuvailevan adjektiivin.

OMA RADIO

”Hyvää iltaa hyvät radiokorvat. Vaikku lähtee ja jalka vippaa. Tämä on Radio Villilä ja alkamassa on humppahetki hermostuneille.”
”Huhuu? Kuuleeko maailma? Täällä puhuu astronautti Antz suoraan radioavaruudesta. Kuu on noussut ja sudet ulvovat. On kauhukertomuksen aika.” (s. 52.)

Perusta (tai perustakaa yhdessä) oma radio. Mikä olisi radioasemasi nimi? Entä oma toimittajanimesi? Voisiko sopiva toimittajanimi löytyä Lempinimiä-tehtävässä keksimiesi nimien joukosta? Keksi, kirjoita ja nauhoita radioasemallesi juonto, joka sopii joko aamu-, päivä-, ilta-tai yölähetyksen alkuun. Muista juonnossasi ainakin nämä: tervehdi kuulijoita ja kerro, mikä radio on kyseessä ja kuka äänessä.

OHJELMIA

Jussi otti kontolleen luonto- ja eräohjelmat. Jussi onkin meistä ainoa, joka tuntee niin linnut kuin kasvitkin. Me muut erotamme koiran lehmästä, kuusen kielosta, roskapussin jäniksestä ja television valaasta. Mutta siihen se sitten jää. Jussi alkoi heti suunnitella ohjelmalleen tunnaria ja lähti nauhoittamaan vesisateen ääntä. - -.
Juho halusi pitää räyhärokin ja mutapainin erikoisohjelmia, ja meistä se kuulosti hyvältä. - -.
Pelle, Olle ja Julle halusivat tehdä ruotsin kielen opetusohjelmasarjan. Niillä oli sille hyvä nimikin: Vad?  - -.
KK ja Ax päättivät yhdistää voimansa ja tehdä Muinaisten maailmojen legendat -nimisen, 376-osaisen ohjelmasarjan. He aloittivat keksimällä ensimmäisen maailman. (s. 46–48.)

Lue (tai lukekaa) Radio Villilän ohjelmista luvuista Valmiina lähtöön(s. 39) sekä Lähetys(s. 61). Millaisen radio-ohjelman juuri sinä voisit keksiä? Kiinnostaako sinua urheilu, vitsit, kalastus, Harry Potter -tietous, hevoset, legorakennelmat, tähtitiede vai jokin ihan muu?

Keksi, kirjoita ja nauhoita ikioma radio-ohjelma. Se voi olla vaikka vain yhden minuutin mittainen! Alkuun pääset keksimällä ohjelmalle nimen ja nauhoittamalla sille tunnusäänen eli tunnarin.

ÄÄNIVARASTON ARVOITUKSIA

Mutta me kerättiin äänivarasto. - -.
Erilaisia kolinoita, narinoita ja tavaroiden siirtelyjä. Kun niitä kuunteli nauhalta, ne kuulostivat ihan erilaisilta. Huulten läpsyttely kuulosti helikopterilta. Sormien naputtelu pöytää vasten kuulosti sateelta. Kynsien raapiminen lautasella kuulosti vankilan kylpyhuoneelta. - -. Se oli jännittävää ja hauskaa. Ja vähän salapoliisimaista. Me etsimme kadonneita ääniä! (s. 75–76.)

Nauhoittakaa yhteinen äänivarasto! Kun varasto on kasassa, kuunnelkaa ääniä ja kirjoittakaa pieniä tekstejä siitä, mitä kuulette. Lopuksi kunkin äänen nauhoittaja saa paljastaa, miten ääni onoikeasti syntynyt.

©Valveen sanataidekoulu 2019
Lumotut Sanat