Siirry sisältöön

Typy ja muriseva mörkö

Bazar 2016
Eppu Nuotio, Sanna Isto ja Sari Airola (kuv.)
GENRE
Kuvakirja
FESTIVAALIVUOSI
2019
KOHDERYHMÄ
Lapset

Typyn perhe lähtee reissuun, ja lomanviettopaikka on niin ihana, että sinne voisi muuttaa vaikka asumaan. Kun on aika mennä nukkumaan, Typy huomaa sängyn viereisen kaapin alla kiiluvat mörön silmät. Eräänä iltana isä ja äiti lähtevät ulos ja Typy jää tädin kanssa kahdestaan. Sillointalo herää erikoisella tavalla eloon. Sari Airolan kuvitus vahvistaa sopivan jännittävää tekstiä, joka pitää pienenkin kuulijan otteessaan.

Kenelle? Päiväkoti-ikäisten ja pienten koululaisten mörönkarkotushetkiin

PARAS LOMA IKINÄ

”Voisinpa asua täällä aina!” Typy huokaisee.
”Kyllä viikkokin on ihan hyvä”, äiti sanoo.

Mikä lomassa on ihanaa? Mikä tekee lomastaloman? Keksi maailman parhaan loman resepti? Mitä siihen tarvitaan ja minkä verran? Voitte keksiä porukalla myös ryhmän yhteisen lomareseptin.

UNELMAHUONEITA

Heti kun auto pysähtyy merenrantahuvilan pihalle, Typy havahtuu hereille. ”Siinä on ainakin sata huonetta”, hän hihkaisee hypätessään autosta ulos.

Suunnittele oma unelmahuone ja piirrä siitä pohjapiirros. Kerro tai kirjoita huoneesta. Käytä kuvailussa kaikkia aisteja: Miltä huoneessa näyttää? Mitä värejä, kalusteita ja muita mahtavia tai hassujaasioita huoneessa on? Miltä siellä kuulostaa tai tuoksuu? Miltä huoneessa tuntuu?

Ottakaa porukalla valtava kartonki ja suunnitelkaa siihen yhteinen talo, johon jokainen saa tehdä oman huoneen ikkunan. Unelmoikaa yhdessä ja suunnitelkaa valtavaan taloon myös huikea piha, jonne jokainen saa jotain mieluisaa.

MÖRKÖ

Mörköhän näyttää suurelta pölypallolta! Joka kerran, kun Bertta liikahtaa tai kuorsaa äänekkäämmin, mörkö säpsähtää. Silloin sen kurkusta nousee matala murina, mutta Typyä se ei enää pelota.

Entä jos sinun huoneessasi asuisi mörkö? Millainen se olisi? Piirrä möröstä kuva. Onko mörkö iso vai pieni? Karvainen vai kalju? Minkä värinen? Käyttääkö se vaatteita? Miten se ääntelee? Osaako se puhua? Missä on sen lempipaikka? Mitä se tekee päivisin tai öisin? Mikä sen nimi on?

©Valveen sanataidekoulu 2019
Lumotut Sanat