Siirry sisältöön

Koko saaren Kingi

Otava 2007
Eppu Nuotio
GENRE
Romaani
FESTIVAALIVUOSI
2019
KOHDERYHMÄ
Lapset

Kingi ei ole mikään sylikoira, se on suurikokoinen. Tarkemmin sanottuna: todella suurikokoinen. Takajaloilla seistessään aikuista ihmistä suurempi. Ja auttamattomasti uutta kotia vailla! Tästä alkaa ison, mustan ja mahtavan koiraherra Kingin tarina, joka on täynnä seikkailua, sydämellisyyttä, ystävyyttä – ja koiruuksia. Moniosainen kirjasarja Kingistä neli- ja kaksijalkaisine ystävineen hurmaa kaikki!

Kenelle? Kingi-kirjat ovat huippuluettavaa alakouluun. Yksi Kingien hieno piirre on se, että nekiinnostavat aivan yhtä lailla niin poikia kuin tyttöjäkin.

KOTIELÄIMIEN SALATUT ELÄMÄT

Kingi ei ole ihan tavallinen koira, ei totisesti. Vai osaavatko kaikki koirat kirjoittaa ilmoituksia lehteen ja vastata puhelimeen? Mitä kotieläimet oikeastaan tekevät, kun ne ovat yksin kotona? Ehkäpä ne lukevat sanomalehteä ja kuuntelevat radiota? Valitse joku eläin ja kirjoita sen päivästä. Mitä se tekee aamulla kello 8? Entäpä puolilta päivin? Mitä eläimesi puuhaa iltapäivällä kello 16, taiiltaseitsemältä? Muista, etteieläimesi kenties olekaan niin tavallinenkuin voisi äkkiseltään kuvitella!

YSTÄVÄÄ ETSITÄÄN

”Kaipaatko turvallista lenkkiseuraa tai lämminsydämistä kaveria viereesi sohvannurkkaan? Olenhyväntuulinen ja herkästi innostuva, ruskeasilmäinen komistus. Pidän sekä rauhallisista koti-illoista että vauhdikkaasta ulkoilmaelämästä. Kaikkein mieluiten olen jonkun kanssa, enkä yksin. Tuntuukosinustakin samalta?” (s. 5–6.)

Kingi kirjoittaa ilmoituksen sunnuntailehden Ystävää etsitään -palstalle. Millaisen seuranhaku-ilmoituksen jokin muu eläin kirjoittaisi? Millaiseksi se kuvailisi itsensä, ja millaista ystävää se kaipaisi? Kirjoita valitsemasi eläimen seuranhakuilmoitus Ystävää etsitään -palstalle.

AAMUIHMISIÄ JA MUITA

Onhan sentään olemassa myös aamuihmisiä! Ihmisiä, joiden mielestä aamut ovat yksinkertaisesti aivan liian ihania hukattavaksi. Sellaisia ihmisiä Kingi ihaili. He nousivat vuoteesta hyväntuulisina ja hymyilevinä. Puuhailivat keittiössä hyräillen ja taikoivat kaappien kätköistä pöydälle runsaan jaherkullisen aamiaisen. Läksivät sitten pitkälle, nautinnolliselle kävelyretkelle. Kiertelivät merenrantoja, astelivat suuren puiston läpi ja päätyivät lopuksi jollekin kaupungin lukuisista, runsaista toreista. Menivät torikahvilaan ja ostivat tuoreita munkkeja. (s. 7–8.)

Mikä on sinun lempivuorokaudenaikasi? Oletko aamuihminen vai jotain ihan muuta? Millaisia iltaihmiset ovat, tai päivä- tai yöihmiset? Kirjoita kuvaus päivä-, ilta- tai yöihmisistä.

IHMISIÄ IKKUNOIDEN TAKANA

Kingi laahusti alakuloisena takaisin olohuoneeseen. Asettui tavanomaiselle paikalleen ikkunan ääreen. Istui pitkään omissa ajatuksissaan katsellen sunnuntai-illan elämää vastapäisessä talossa. Viidennen kerroksen vanhaa rouvaa sanaristikoittensa ääressä. Kuudennen kerroksen nuorta paria huonekalujen siirtopuuhissa. Neljännen kerroksen runoilijaa, joka istui kahvimukinsa kanssa ikkunan ääressä ja kirjoitti. Kolmannen kerroksen villapaitapoikaa, joka söi juustovoileipiä. Toisen kerroksen lautapelejä pelaavaa perhettä, kulmahuoneistoa, jossa oli juhlat. Kingi katseli iloisen näköistä seuruetta haikeana. Pitkä pöytä oli keskellä lattiaa. Kaikki istuivat pöydän ympärillä. Söivät, nauroivat, keskustelivat ja puhkesivat tämän tästä laulamaankin... (s. 17–18.)

Ketä tai mitä vanha rouva kaipaa? Miksi nuoret siirtelevät huonekalujaan? Mitä runoilija kirjoittaa?Minkä ikäinen villapaitapoika on, ja mitä hän harrastaa? Mitä peliä perhe pelaa, ja keitä perheeseen kuuluu? Mitä kulmahuoneistossa juhlitaan, ja keitä juhliin on kutsuttu? Valitse jonkin ikkunan henkilö tai henkilöitä ja luo valitsemallesi ihmiselle henkilöllisyys: nimi, ikä, perhe, harrastukset, työ, pelot, unelmat, ystävät, lempiruoka jne.

Valitse yksi ikkunoista näkyvistä ihmisistä. Mitä hän ajattelee juuri nyt? Onko hän onnellinen,surullinen, yksinäinen, jännittynyt? Mitä on tapahtunut ja tapahtumassa? Miten hän siihen suhtautuu? Kirjoita kuvaus vallitsemastasi henkilöstä ja hänen ajatuksistaan juuri sillähetkellä kun Kingi näkee hänet ikkunan läpi.

IKÄVÄÄ JA KAIPAUKSIA

Koko illan Kingi itkee. Se ei voi sille mitään. Sen vanha koiransielu on aivan riekaleina. --. Kingin onpakko kävellä koko ajan. Se ravaa huoneesta toiseen ja katsoo ikkunoista pimeää talvi-iltaa. Sysimustaa maisemaa. Kingi kaipaa kaupungin helmeilevää valomerta, raitiovaunun ja linja-autojen ääntä, naurua ja laulua seinien takaa ja kotoista hissin kolinaa. Kingi kaipaa postiluukun rämpsähdystä ja emännän iloista huikkausta ovelta. Omaa nojatuoliaan ja kodin tuoksua. (s. 58–59.)

Millaisia asioita tai paikkoja joskus kaipaat? Keitä sinulla on joskus ikävä? Mikä ikävään auttaa? Jutelkaa ikävästä ja surusta sekä asioista, jotka helpottavat oloa. Lopuksi jokainen voi kirjoittaa oman listan asioista, jotka tekevätiloiseksi ja siten helpottavat ikävää ja suruja.

TOISENLAISET NIMET

Viikonloppuna talo täyttyy ihmisistä. - -. ”Aika iso se on, ei kai se ole vihainen?” kysyy Isonenä, ja Kingi huomaa, että Isonenä on selvästi varuillaan. Ehkä pelkääkin. ”Uljaan näköinen kaveri”, sanooKiharamies. ”Onpa ihana... Mikäs se nimi olikaan?” hymyilee Punapää. He tapaavat Kingin ensimmäistä kertaa. Ja Kingi tapaa heidät ensimmäistä kertaa. Keppinaiseen ja Poikaan Kingi on jo tottunut. (s. 84–86.)

Kingi-kirjassa koirilla on erisnimet, mutta ihmisiä nimitetään vähän toisella tavalla: Kingin uuteenperheeseen kuuluvat Keppinainen, Poika, Kiharamies, Isonenä ja Punapää. Mitkä voisivat olla heidän oikeat nimensä? Keksikää Kingin perheenjäsenille nimet sekä joitain henkilötietoja, kuten ikä, kiinnostuksen kohteet, lempiruoka jne. Keksimisen apuna voi käyttää myös kirjan kuvia Kingin perheestä!

Millainen voisi olla sinun toisenlainen, koiran näkökulmasta annettu nimesi? Entäpä ystäviesi tai perheenjäsentesi? Keksikää toisenlaisia nimiä ja perustelkaa, miksi nimi sopii haltijalleen.

ELÄINTEN LAULUJA

Kingi vonkuu iloisena, laulaa pienen, kaikille koirille tutun kevätlaulun. ”Tassu tuntee talven kokonaan  sulavan. Kevään tietää hännänpää tänne saapuvan! Kuono kesää ennustaa, vielä hellettäkin kuumempaa. Korvat kuten koivunlehdet iloisina heiluvat. Keväthaukut riemukkaat koirille nyt maistuvat!” (s. 112.)

Millaista laulua kissa voisi laulaa? Tai lehmä tai elefantti? Valitse jokin eläin ja kirjoita sanat lauluun, jota se laulaisi ollessaan erityisen hilpeä tai onnellinen. Miltä tuo laulukuulostaisi ihmisten korvissa? Kirjoita sama laulu vielä eläimesi kielellä, eli siten, miten ihmiset sen kuulisivat.

©Valveen sanataidekoulu 2019
Lumotut Sanat