Siirry sisältöön

Jellona Toinen

WSOY 2012
Anne Vasko
GENRE
Kuvakirja
FESTIVAALIVUOSI
2018
KOHDERYHMÄ
Lapset

Jellona on tolaltaan, kun häntä repeää painissa ystävysten kanssa. Entä jos hän ei enää kelpaakaan leikkikaveriksi, ja tilalle ilmestyy joku toinen Jellona! Hassuilla tempuillaan ja hurjalla itsetehostuksellaan Jellona yrittää tehdä itsestään korvaamattoman. Epävarmuuden vastalääke ei kuitenkaan löydy voittamattomuudesta, vaan sieltä, mistä kaikki alkoi: ystävyyden voimasta. Anne Vaskon kangaskollaasitekniikalla rakennettu kirja kertoo siitä, miten tärkeää on tulla hyväksytyksi kaikkine puolineen. Sillä kukaan ei ole täydellinen.

Kenelle? Jellonan värikylläiset ja ekspressiiviset sivut ilahduttavat taaperoita ja leikki-ikäisiä. Eläytyvällä ääneen lukemisella tarinan saa todella eloon, sillä kertomuksen kieli on yhtä värikästä ja leikkisää kuin kuvituskin. Jellona Toinen istuu hyvin ikään, jolloin yhdessä leikkimisen taitoja opetellaan. Se antaa tilaisuuden pohdiskella myös itsensä hyväksymisen tärkeyttä.

MINÄ OLEN...

Minä olen Jellona.
Vasemmalla puolellani on Hirvonen ja oikealla Pii. Ne ovat minun ystäviäni. Parhaita ystäviäni! Yhdessä me leikimme piilosta ja puhumme pehmoisia ennen unia. Mahdumme kaikki saman peiton alle nukkumaan.
Melkein aina.

Jellona, Hirvonen ja Pii ovat pehmoleluja, jotka elävät aivan omaa elämäänsä. Valitse omista pehmoleluistasi mieluisin tai mielenkiintoisin ja keksi sille nimi (jos sillä ei jo ole). Tee pehmolelullesi henkilötietolomake, josta voi löytyä esimerkiksi seuraavat tiedot: nimi, ikä, erityistuntomerkit, asuinpaikka, lempileikki, kaverit, omistaja, mistä se on saapunut omistajansa luo sekä salaisia tietoja.

MILLLLLLAINEN?

Minä olen hassumpi ja huRRRRjempi kuin yksikään sirkuseläin.

Millainen pehmolelusi on? Keksi sanoja, jotka kuvaavat pehmoleluasi. Jos Jellona on omasta mielestään hassumpi ja huRRRRjempi kuin yksikään sirkuseläin, mitä sinun pehmolelusi kertoisi itsestään? Leiki kirjaimilla Jellonan tapaan.

ISOJA SANOJA

Toisinaan meistä tulee ISOJA ja peitosta liian pieni. Silloin syntyy riita. Peitosta ja tyynystä. Tilkuista ja pilkuista. Silloin pienetkin asiat sanotaan isoilla kirjaimilla. Sanoista tulee TYHMIÄ, PÖNTTÖJÄ, PÖHLÖJÄ, RÖH...

Tehdään sanamatoja. Jaetaan lapsille ympyränmuotoisia palloja, joista syntyy neljäsanamatoa. Keksitään vaikkapa tyhmiä sanoja, pönttöjä sanoja, kivoja sanoja ja pehmeitä sanoja. Jaetaan jokaiselle neljä sanamadon pallo-osaa, joille omat sanat piirretään tai kirjoitetaan. Kiinnitetään sanat peräkkäin seinälle. Näin syntyy neljä erilaista sanamatoa.

Matoja voi jatkaa koska vain, ja antaa niiden kiemurrella seinillä yhä pidempinä sanavarastoina. Mikä madoista on kasvamassa pisimmäksi: kivojen, tyhmien, pönttöjen vai pehmeiden sanojen mato?

Jokainen lapsi saa valita neljästä sanamadosta mieleisimmän, jonka sanoja tutkii tarkemmin. Lapsi voi keksiä madolle nimen ja keksiä, mitä oma mato tekee mihinkin aikaan päivästä. Mitä hän tekee esimerkiksi torstaina klo 7, klo 10, klo 12, klo 16 ja klo 20? Tehkää madoille omat lukujärjestykset.

 

©Valveen sanataidekoulu 2018
Lumotut Sanat