Siirry sisältöön

Minne matka, lapanen?

S&S 2014
Suvi-Tuuli Junttila
GENRE
Kuvakirja
FESTIVAALIVUOSI
2018
KOHDERYHMÄ
Lapset

Eräänä loppusyksyn päivänä ensilumi peittää maan ja pieni lapanen huomaa olevansa eksynyt. Hän kohtaa talviuniltaan heränneen tammenterhon, ja niin alkaa yhteinen seikkailu öisissä metsissä, lumihuippuisilla vuorilla ja savuisissa kaupungeissa. Kirjan käsityönä tehty ja valokuvattu pienoismaailma sykähdyttää ja saa mielikuvituksen virtaamaan. Missä ja miten unohdetut ja kadonneet esineet elämäänsä oikein elävät? Mitä tarinoita ne meille kertovat?

Kenelle? Valokuvista koostettu kuvitus on selkeä ja raikas, mutta mielikuvituksellinen. Sitä on mukava katsella taapero-ja leikki-ikäisten kanssa. Kertomus etenee rauhallisesti kuva kerrallaan ympäristöstä ja tapahtumasta toiseen, joten pienenkin kirjatoukan on helppo pysyä tarinassa mukana. Kirja kutkuttelee myöskoululaisen, nuoren ja aikuisen mielikuvitustatuomalla uuden näkökulman hylättyihin esineisiin!

KUVASTA RUNOA

Täysikuu valaisee
tumman metsän.
Hiljaiset puut
huojuvat pakkasyössä.

Minne matka, Lapanen?-kirjan kuvat ja teksti ovat yhdessä saumaton, upea kokonaisuus. Kirjan tarinaa kuljettava teksti on mielenkiintoisella tavalla yhtä aikaa hyvin yksinkertaista ja vahvan ilmaisuvoimaista. Moni aukeamista on kuin kuvitettu runo.

A) Entä jos kuvat saisivatkin uusia tekstejä rinnalleen? Lukekaa kirjasta kolme ensimmäistä aukeamaa. Jatkakaa eteenpäin siten, että aina toisinaan jonkin aukeaman alkuperäisteksti on peitetty piiloon. Sopiva määrä piilotettuja aukeamia on n. 8–10. Kirjoittakaa näille aukeamille aivan omia, uusia tekstejä. Ne voivat olla hassuja kuvahavaintoja, maisemakuvauksia, pikkurunoja, yhtenäinen pieni kertomus – tai mitä vain mieleen juolahtaa! Lukekaa yhdessä omia ja kirjan alkuperäisiä tekstejä. Ovatko ne aivan erilaista, vai osuiko teksteihin joitain samanlaisuuksia? Päättäkää harjoitus lukemalla Minne matka, lapanen? -kirja kokonaisuudessaan!

B) Tehkää vastaavia kuvan ja tekstin kokonaisuuksia myös itse otetuista valokuvista!

KUKA, MISSÄ, MIKSI?

Joutomaalla majailee myös muita vanhoja ystäviä, ja siellä on kodikas tunnelma.

Tutkikaa kirjan toiseksi viimeistä aukeamaa, jossa lapanen ja terho viettävät ihanaa iltaa toisten kadonneiden ja hylättyjen kanssa. Mitä esineitä löydätte kuvasta? Millaisia voisivat olla heidän omat tarinansa?

Etsikää käsiinne kuvan esineitä: pullonkorkkeja, nappi, koukku, pinni, muttereita, paperinen päivänvarjo,peltipurkki – ja miksei vielä muutakin! Tutkailkaa esineitä ja pohtikaa, mistä ne ovat päätyneet juuri tähän. Jokainen saa valita omasta mielestään kiinnostavimman esineen ja alkaa rakentaa sille omaatarinaa. Tarinan voi halutessaan myös kuvittaa Suvi-Tuuli Junttilan tapaan valokuvaamalla, eli ei muuta kuin kännykkä tai tabletti kouraan ja kuvausmatkalle mars!

©Valveen sanataidekoulu 2018
Lumotut Sanat