Siirry sisältöön

Taron suuri pieni seikkailu

WSOY 2014
Timo Parvela ja Jussi Kaakinen (kuv.)
GENRE
Kuvakirja
FESTIVAALIVUOSI
2018
KOHDERYHMÄ
Lapset

Vanhemmat eivät päästä Taroa sirkukseen – eivät edes hänen karhuystävänsä kanssa. Asiaa ei voi hyväksyä. Täytyy rakentaa pojan- ja karhunpienennyskone, jolla pystyy kutistamaan itsensä niin pieneksi, että voi päästä aikuisten määräilykeskukseen ohjailemaan heidän ajatuksiaan. Suunnitelma ei kuitenkaan toteudu ihan odotetulla tavalla. Hurjien sattumusten myötä ystävysten matka saa yllättäviä käänteitä. Vauhdikas tarina peilaa aikuisen ja lapsen maailman eroja ja juhlistaa mielikuvituksen ja leikin voimaa hulvattomalla tavalla.

Kenelle? Kirja naurattaa etenkin isompia päiväkoti-ikäisiä ja nuorimpia alakoululaisia. Parvelan alleviivaamaton huumoritoimii erinomaisesti ääneenluettuna!

KONEITA

-Rakennetaan kone! he sanoivat yhtä aikaa.Mutta tällä kertaa koneen rakentaminen ei ollutkaan ihan helppoa. Kuinka lukea toisen ajatukset? Kuinka määrätä niitä? Taro ja karhu liittivät yhteen jääkiekon sääntökirjan, pillin, silmälasit, pyöräilykypärän, pelikoneen ohjaimen, kaukosäätimen ja haarukan, joka sai toimittaa antennin virkaa. Sitten Taro laittoi kypärän päähänsä.

Taro ja karhu tekevät koneen, jolla pystyy (vai pystyykö?) lukemaan aikuisten ajatuksia. Taron ja karhun kone rakennetaan jääkiekon sääntökirjaa, pilliä, silmälaseja, pyöräilykypärää, pelikoneen ohjainta, kaukosäädintä ja haarukkaa käyttäen. Keksi oma kone. Mihin tarkoitukseen konettasikäytetään? Mistä osista se rakennetaan? Rakentakaa koneita kierrätysmateriaaleista tai leikkaamalla kuvia aikakauslehdistä. Yhdistelkää ennakkoluulottomasti kummallisia asioita toisiinsa. Keksi koneelle nimija käyttöohjeet.

Kaveruksettestaavat konetta, ja koneen toimivuudesta (tai toimimattomuudesta) kertoo aukeaman kolme kuvasarja. Tee oman koneesi käyttötilanteesta sarjakuva tai kuvasarja Taron suuri pieni seikkailu –kirjantapaan. Mitä ensimmäisellä testikerralla tapahtuu?

MÄÄRÄILYÄ

Taron ja karhun suunnitelma vanhempien määräilemiseksi:
1 Pienennytään pikkuriikkisen pieniksi.
2 Istutaan riisimuron päällä ja odotetaan, että isä syö aamiaisensa.
3 Etsitään isän päästä määräilykeskus ja aletaan määräillä. Kaikki ei kuitenkaan aina mene niin kuin suunnitellaan. Taron ja karhun tapauksessa niin tapahtuu aika usein.

Taron ja karhun suunnitelma vanhempien määräilemiseksi ei oikein onnistu, mutta mitä jos onnistuisi? Jos sinä saisit määräillä vanhempiasi, mitkä määräykset olisivat TOP 3:ssa? Keksi kolme hauskaa/tärkeää määräystä vanhemmillesija tee niistä kuvasarja Taron suuri pieni seikkailu-kirjanaukeaman viisi tapaan.

ELÄIMESSÄELI ELÄIMEN SISÄSSÄ

-Mikä tuo on? karhu osoitti kuvaa verkkokalvolla.
-Se... se näyttää ihan..., Taro epäröi.
-Koiran pyllyltä. Miksi sinun isäsi katsoo koiran pyllyä? karhu kysyi.
-En minä tiedä, Taro sanoi neuvottomana.
Äkkiä kova ääni täytti tilan. Se tärisytti. Se jyrisi. Se oli äärettömän äänekäs ja vimmastunut.... HAUHAUHAUHAUHAU
-Haukku? Taro ihmetteli.
-Miksi sinun isäsi haukkuu tuolle katille? karhukin kummastui.
-Siksi että... me emme olekaan isän päässä, vaan Paten, Taro ymmärsi.
Meidän on päästävä täältä ulos ja äkkiä!

Taro ja karhu päätyvät pienennyttyään Taron lemmikkikoiran sisuksiin. Valitse joku kiinnostava eläin, iso tai pieni, eksoottinen tai tavallinen, ja kuvittele päätyväsi eläimen sisälle. Keksi kolme erilaista paikkaa/tapahtumaa, joihin päädyt eläimen kulkiessa ympäriinsä. Keksi ja kirjoita, mitä näet ja kuulet. Muista perspektiivi, kun katsot maailmaa eläimen sisältä käsin.Voit vaikka kokeilla (jos se on mahdollista) kulkea eläimen korkeudella ympäriinsä. Miltä maailma näyttää? Mihin asioihin kiinnität huomiota?

ELIMIÄ

Taro ja karhu tutkivat luolaa, jossa he olivat. Se tuntui jatkuvan vaikka kuinka pitkälle.
-Tämä ei lopu ikinä, Taro marisi. Edessä oli risteys. Taro ja karhu empivät.
-Vasemmalle, ehdotti Taro.
-Oikealle, sanoi karhu.
-Vasemmalle, käski Taro.
-Oikealle, määräsi karhu.
-Mennään sitten suoraan, ehdotti Taro.
-Peruutetaan, ehdotti karhu.
Luolan katossa oli aukko. Taro ja karhu päättivät kavuta sitä ylös.

Taro ja karhu seikkailevat Pellen sisälmyksissäja päätyvät lopulta nenään. Tutki kuvia ihmisen sisäelimistä, esimerkiksi sydämestä, suolistosta, vatsasta, aivoista jne.Tulosta, kopioi tai piirrä mieleinen kuva.Kuvittele, että olet pikkiriikkisenä jonkun ihmisen sisäelimen sisässä. Piirrä reitti, jota kuljet ja keksi mitä/keitä tapaat matkallasi. Keksi ja kirjoita matkakertomus kummalliselta reissultasi. Mieti, miten pääset ulkopuolelle vai pääsetkö?

©Valveen sanataidekoulu 2018
Lumotut Sanat