Siirry sisältöön

Taikametsä

SKS 2000
Marjut Hjelt ja Jaana Aalto (kuv.)
GENRE
Tieto
FESTIVAALIVUOSI
2012
KOHDERYHMÄ
Lapset, Nuoret, Aikuiset

Taikametsä tutustuttaa lukijansasuomalaisen metsän syntytarinoihin, kasveihin ja eläimiin. Vanhojen kansantarujen mukana pääsee kurkistamaan myös metsän yliluonnolliseen elämään, olentoihin, taikoihin ja loitsuihin. Näiden kansien sisältä löytyy taatusti se, mikä metsässäkulkijaavoi kiinnostaa, hämmästyttää tai jopa pelottaa.

Kenelle? Tieto-ja tarinakirja 9–12-vuotialle sekä virikekirja lasten ja nuorten kanssa työskenteleville.

METSÄN HENKIÄ

Suomalaisten metsästysloitsut kertovat metsänkuningas Tapiosta ja hänen valtakunnastaan Tapiolasta, jonne riistanpyyntimatkat suuntautuivat. (‒ ‒)
Tapion puoliso oli nimeltään Mielikki, toisin paikoin Mimerkki. (‒ ‒)
Tapion ja Mielikin valtakunnassa eli metsässä asuivat haltijat, peikot, maahiset, jättiläiset, keijukaiset ja hiidet, jotka elivät kukin tavallaan. (s. 67.)

Suomalaisia metsänhenkiä ovat esimerkiksi Kratti, Hyytämöinen,Rahko, Äimätär, Käreitär, Hiisi, Kivutar, Lempo, Liekkiö, Kamulaineneli KoljumisekäKäärämöinen. Keksi näille hengille tehtäviä:minkä asian henki kukakin mahtaisi nimensäperusteellaolla? Tarkista henkien nimien selityksiäTaikametsä-kirjan sivulta 67–73.

Jokainen henki on tärkeä omassa työssään ja tehtävässään. Valitse jokin metsänhenki ja kirjoita työhakemus, jonka henki voisi lähettää metsänkuningas Tapiolle. Pohdi tarkkaan hengen ominaisuuksia, luonteenpiirteitä ja tehtäviä: mihin vuoden-ja vuorokauden aikoihin henki liikkuu ja tekee työtään. Miten henki vakuuttaa Tapion siitä, että juuri hän olisi työhön sopivin hakija?

TAIKATÖITÄ

Kerää yhdeksän erilaista niittykukkaa. Sido ne kimpuksi ja laita kimppu juhannusaattona yöksi tyynysi alle. Yöllä näet unessa tulevan sulhasesi. Taikaa voimistaa se, että syöt aattoiltana maagisen määrän jotakin suolaista: esimerkiksi seitsemän suolasilakkaa. Yöllä tulee niin kova jano, että tuleva sulhasesi saapuu unessa sinua juottamaan. (s. 24.)

Keksi omia taikoja, jotka liittyvät erilaisiin juhliin. Mikä taika tulee ehdottomasti tehdä synttäriyönä ja miksi? Entä uudenvuodenaattona, jouluiltana tai vappupäivänä? Kirjoita taikasikäyttäjälle ohjeet. Mitä esineitä tai asioista taiankäyttäjätarvitsee? Miten taika tehdään? Muista mainita myös, miten taikaa voi voimistaa.

LOITSUJA, LISTOJA, LISTOISTA LOITSUJA

Veden ahti, vaahtopaita,
meren ukko, ruokorinta,
anna mulle antimesi.
Vetisen pihan väkeä,
alla aallon asuvia. (s. 63.)

Kokoa erilaisia sanalistoja. Listaa kauniita sanoja, hurjia sanoja, yökköjä sanoja, iloisia tai surullisia sanoja, pitkiä ja lyhyitä sanoja tai vaikkapasanoja, jotka liittyvät lempivuodenaikaasi.Kokoa listoista loitsu. Käytä loitsussasi mahdollisimman monta listan sanaa.Voit yhdistää samalla alkukirjaimella alkavia tai muuten samankaltaisia sanoja peräkkäin.

Valitse aakkosista yksi taikakirjain ja listaa mahdollisimman paljon juuri tuollakirjaimella alkavia adjektiiveja, verbejä ja substantiiveja. Kokoa listasi sanoista loitsu, jonka jokainen sana alkaavalitsemallasi taikakirjaimella. Loitsulla voit loihtia jotain kivaa tai ilkeää:voit toivoa ihania asioita tai karkottaa ikäviä.

©Valveen sanataidekoulu 2012
Lumotut Sanat