Siirry sisältöön

Hämäräkirja

Teos&Söderströms 2009
Lena Frölander-Ulf & Hannele Mikaela Taivassalo
GENRE
Kuvakirja, Sadut
FESTIVAALIVUOSI
2016
KOHDERYHMÄ
Lapset, Nuoret, Aikuiset

Jotain huhuilee hämärässä, onko se pöllö vai jokin muu, ehkä jotain pelottavaa? Pieni pikkuruinen lukee omassa kolossaan, Hovimarsalkka huolehtii huolehtimistaan, kartanon ulkopuolella hämärä tiivistyy pimeäksi ja siellä, tuntemattomassa, voi piileskellä melkein mitä tahansa... Pieni uskaltautuu ulos metsään ja mitä sitten tapahtuu, sen voit lukea itse!

Kenelle? Kiehtovassa kuvituksessa hämärän sävyt javalon ja varjon vaihtelut siivittävät runollista kertomusta, joka sopii monenikäiselle lukijalle isommista päiväkoti-ikäisistä aikuisiin, joko itsekseen tai yhdessä ääneen luettuna.

HAHMOJA HÄMÄRÄSTÄ

Pieni ei ole vielä peloissaan, hän ravistaa päätään niin että takut keinuvat: EiEiEi. Ei metsään mitään kätkeydy ja sisällä takkatulen lämmössä on niin turvallista.

Listaa 3–5
pientä/
kookasta/
positiivista/
negatiivista tarkoittavaa adjektiivia.

Valitse sitten joku näistä adjektiiveista ja kirjoita siitä hahmokuvaus. Millainen hän on? Miltä hän näyttää? Mistä hän pitää? Mitä hän pelkää? Mitä hän toivoo? Mitä hän tekee arkipäivisin? Onko hänellä jokin erityinen tapa puhua/liikkua/olla?

Kirjoita seuraavaksi lyhyt teksti, jossa on mukana joku hahmosi repliikki. Käytä tekstissäsi jotakin tai joitakin Hämäräkirjassa toistuvia sanoja tai parafraaseja, jotka löytyvät tästä:

Mutta.
EiEiEi.
Voivoivoi.

***
Mikä neuvoksi silloin, kun...?
Mikä neuvoksi silloin, kun...?
Mikä neuvoksi silloin, kun...?

Niin, mikä silloin neuvoksi, mitä silloin tehdä?

*
Siihen kuluu aikaa.
Siihen saa kulua aikaa.
Sitten....

*
Niin kuluu päiviä, kuluu viikkoja, pian on kulunut vuosia. (Mutta ei vielä.)

OMIA HÄMÄRÄMAISEMIA

Hämäräkirjan upea kuvitus saa varjoisan maiseman elämään. Piirrä mustalle kartongille valkoisella liidulla oma hämärän maisemasi. Miltä puut tai talot näyttävät, kun päivänvalo on käynyt mailleen, millaisia hahmoja maisemassasi liikkuu? Voit käyttää myös raapepaperia ja raaputtaa mustasta taustasta esiin muotoja ja rakennuksia.

Leikkaa lehdestä sanoja ja sommittele niistä leikeruno hämärän maisemasi yhteyteen. Liimaa sanat haluamassasi järjestyksessä paperille.

KARTANO JA HUONEET

Tarkastele kirjan keskivaiheilla olevaa aukeamaa, jossa on läpileikkaus Pienen ja Hovimarsalkan kartanosta. Kartanossa on monta kerrosta ja lukuisia erilaisia huoneita, joissa näyttäisi tapahtuvan kaikenlaisia asioita. Valitse sinua kiinnostava kerros tai huoneet, ja kirjoita paikan tapahtumista. Mihin tarkoitukseen huone tai kerros on rakennettu, entä kuka huoneessa asuu,ja mikä on hänen tehtävänsä kartanossa? Kerro huoneen sisustuksesta käyttäen eri aisteja.

Voit myös luoda oman pohjapiirroksesi kartanon tyyliin, jakirjoittaa aivan oman kartanokertomuksesi. Monta kerrosta sinun kartanossasi on, mitä sen huoneissa mahtaa tapahtua? Kuka kolkuttaa yön hämärässä oveen ja kuka oven avaa?

©Valveen sanataidekoulu 2016
Lumotut Sanat