Siirry sisältöön

Nauvo-Auvon oma kirja

Tammi 2005
Henrika Andersson ja Christel Rönns (kuv)
GENRE
Romaani
FESTIVAALIVUOSI
2016
KOHDERYHMÄ
Lapset

Ritarilinnoja, kiliseviä kassakoneita ja kiviä, jotka öisin kenties heräävät henkiin. Niitä kaikkia on luvassa, kun Benjaminin rakas pehmonalle Nauvo-Auvo pääsee seikkailumatkalle Ranskaan. Seikkailumatka saa hurjan käänteen, kun Nauvo-Auvo katoaa sisiliskopensaan uumeniin ja Benjaminin perhe joutuu matkustamaan Suomeen ilman pehmonallea. Selviääkö kaikki lopulta parhain päin? Löytääkö Nauvo-Auvo uuden alun Ranskasta vai pystyyköpehmonalle matkustamaan Suomeen ypöyksin?

Kenelle? 0.−3.-luokkalaisille.Hurmaavassa lastenromaanissa on jo jonkin verran luettavaa, mutta lukemista tauottaamukavastiChristellRönssin herkullinen kuvitus, Nauvo-Auvon monenmoiset listat ja kirjasta löytyvät innostavat tehtävät.Nauvo-Auvo on oivallinen lastenromaani myös ääneen luettavaksi.

PERHEPOTRETTI

Piirsin kirjaan ensimmäiseksi molemmat perheeni.
Ensimmäiseen perheeseeni kuuluvat Benjamin, Barbro, Sam ja Matias. He ovat usein poissa, kun vaarallisuuksia esiintyy.
Kun Benjamin on päivisin päiväkodissa, minä leikin toisen perheeni kanssa. Siihen kuuluu pelkästään eläimiä.
(s. 10─11.)

Tutki Nauvo-Auvon piirtämiä kuvia kahdesta perheestään. Miltä sinun oma perheesi näyttää? Piirrä kuva erilaisista perheistäsi, jotka voivat olla ihmisperheitä tai pehmoleluperheitä, päiväkodin tai koulun tärkeitä ihmisiä tai harrastusryhmäsiystäviä. Montako erilaista perhettä keksit itsellesi? Mitä te mieluiten teette yhdessä?

SALAISUUKSIA

”Mitä sinä kirjoitit?” ”Yhtä ja toista minun perheestäni.” ”Mutta eihän siinä ole mitään salaista”, Benjamin sanoi. ”Täytyykö sen olla salaista?” ”Tietysti. Muutenhan sei ole SINUN kirjasi vaan ihan mikä tahansa kirja. Sinun täytyy kirjoittaa salaisuuksista ja vaarallisuuksista, ja sitten voimme vaihtaa yllätyksiä.
Mieleeni tuli neljä salaisuutta, joista Benjamin saisi valita.
1. En pidä koirista.
2. En pidä ulkoilemisesta.
3. Jos joku ei usko minua, silmäni lasittuvat ja jäykistyn.
4. Minusta paras kirjain on B. (s.12.)

Benjaminin mielestä kirja kannattaa kirjoittaa salaisuuksista sekä vaarallisuuksista, jotta kirja on oma kirja, eikä vaan mikä tahansa tarina. Keksi salaisuuksia, joista voisit kirjoittaa ja listaa ne Nauvo-Auvon tapaan. Voit keksiä myös edellisessä tehtävässä hahmottelemasi perheen tai jonkun perheenjäsenen salaisuuksia jaaloitaa kertomaan tarinaa heistä.

SEIKKAILUKERTOMUS

Mitä tapahtui? Painoin tassut ovea vasten. En ylettyisi ikinä ovenkahvaan, hyppisinpä kuinka kovasti tahansa. Minä työnsin ja kiskoin. Ovi oli painava kuin kivi. Kattolamppu sammui ─ klik. (s. 25.)

Nauvo-Auvo joutuu hurjaan seikkailuun, kun Benjamin unohtaa hänet Ranskassa yleiseen vessaan. Keksi seikkailutarina jollekin omista pehmoleluistasi. Minne se voisi unohtua? Mitä kaikkea pehmolelulle tapahtuu, kun et ole paikalla? Miten kaikki lopulta päättyy?

PALJASTAVAT ÄÄNET

Minä vaivuin kassakonetta vasten. PLING. Tassuni olivat vetelät kuin keitetyt makaronit. Ihmisiä tarjottimineen kulki virtanaan ohitse PLING, he maksoivat PLING ja menivät pöytiin. (s. 29.)

Nauvo-Auvon kertomuksen keskeyttää toistuva kassakoneen kilahdus PLING! Mitä muita johonkin tiettyyn paikkaan liittyviä ääniä keksit? Kirjoita tekstikatkelma, jossa et paljasta paikkaa, mutta jossa jokin toistuva ääni antaa vihjeitä paikasta. Lue keksimäsi teksti ääneen parillesi ja anna parisi arvata, mistä paikasta tekstissäsi oli kyse!

LINNA

Mistraali puhalsi kolme päivää, ja sinä aikana me tutkimme Konradin talon kaikki yksitoista huonetta. Sanoimme taloa Ritarilinnaksi, ja Benjamin, Matias ja minäolimme kolme ritaria. (s. 35.)

Suunnittele kartta ranskalaisesta ritarilinnasta! Miten kaikki yksitoista huonetta on sisustettu? Onko jossakin piilossa vielä salainen lisähuone? Kuka siellä asuu tai on asunut? Merkitse karttaan mahdolliset salakäytävät ja pakoreitit. Keksi jokaiselle huoneelle kiehtova nimi!

IKÄVÄN PIIKIT

Kaikenlaista tapahtui, mutta minä olin silti täynnä ikävän piikkejä. Niitä ei voinut nielaista eikä vetää pois. Aina kun ajattelin Benjaminia, minua pisti vatsaan, ja sen takia minulla ei voinut olla oikeasti hauskaa. (s. 71.)

Kirjoita omia aforismeja tunteista. Voit aloittaa kirjoittamalla kaksi erilaista listaa: yksi lista tunnesanoista (kuten riemu, suru, järkytys) ja toinen lista eläinten peitteistä tai ruumiinosista (höyhenet, suomut, sorkat, hampaat). Yhdistä sitten sopivilta kuullostavat parit kokonaiseksi aforismiksi, sellaiseksi kuin Nauvo-Auvon ikävän piikit.

©Valveen sanataidekoulu 2016
Lumotut Sanat