Siirry sisältöön

Peiton alla

Schildts&Söderströms 2012
Anssi Hurme ja Maija Hurme (kuv.)
GENRE
Kuvakirja
FESTIVAALIVUOSI
2016
KOHDERYHMÄ
Lapset

Elsa sairastaa. Hän makoilee sängyssään eikä jaksa tehdä mitään. Mutta juuri silloin varpaita kutittaa, ja peiton alta kurkistaa siili, joka kuljettaa Elsan unenomaiseen seikkailuun. Kauniin herkässä tarinassa siirrytään keskeltä arkista hetkeä osaksi fantasiamaailmaa. Maija Hurmeen viehättävä kuvitus kasvattaa siilin satumaiseen kokoon ja laittaa mäyrän lentämään. Anssi Hurmeen kerronnassa fantasiamaailma limittyy kiehtovasti osaksi arkitodellisuutta.

Kenelle? Päiväkoteihin ja alakoulun alimmille luokille.

TOISELLA PUOLELLA

Peiton alta kurkistaa siili.
−Hei siili, Elsa tervehtii.
Siili hymyilee ja pyytää seuraamaan. Elsa ryömii peiton alle. Siellä on ahdasta ja tunkkaista. On vaikea hengittää. Mutta kohta Elsa tuntee raikkaan tuulahduksen. Tuoksuu sateelta. Ja sammaleelta.

Elsa päätyy siilin mukana peiton alta aivan uuteen maailmaan. Kun katsoo tarkkaan kuvitusta, huomaa, että siili ei olekaan aivan tavallisen siilin kokoinen. Onkohan siili oikeasti olemassa vai kuvitteleeko Elsa? Keksi oma eläin, joka noutaa sinut omasta sängystä keskelle satua.

Siirtymää arkitodellisuudesta fantasiamaailmaan kutsutaan kirjallisuudessa fantasian portiksi. Kirjoita oma seikkailumatkan alku: miten jokin eläin vie sinut satumaailmaan, miltä matka arkitodellisuudesta fantasiamaailmaan tuntuu? Miltä satumaailmassa tuoksuu? Mitä näet aivan ensimmäisenä? Mitä toisit toiselta puolelta tuliaisiksi?

POTILASKERTOMUS

─ Ei tuo ole tangoa, mäyrä tuhahtaa, -vaan kutinaa.
─ Paikka! Elsa komentaa ja nappaa kourallisen mutaa lätäköstä.
Kettu katsoo epäilevästi.
─ Tämä ei kirvele yhtään, Elsa lupaa ja levittää viileän mudan ketun turkille.
─ Ihanaa, kettu huokaa.

Elsa auttaa seikkailunsa aikana monia pulaan joutuneita eläimiä. Kirjoita oma potilaskertomus esimerkiksi jollekin pehmolelullesi. Mainitse potilaan nimi ja sairaus, laadi sille kotihoito-ojeet ja määrää lääkitys.

©Valveen sanataidekoulu 2016
Lumotut Sanat