Siirry sisältöön

Jytäjyrsijät. Kuutamokeikka

Lasten Keskus 2014
Reetta Niemelä ja Linda Bondestam (kuv.)
GENRE
Kuvakirja
FESTIVAALIVUOSI
2016
KOHDERYHMÄ
Lapset

Alakerrassa jytisee. Onko se ehkä joogaava sarvikuono vai jonglööraava mammutti? Ei, vaan Lillin ja hänen rokahtavien ystäviensä bileet, joissa on mukana myös vastaperustettu bändi Jytäjyrsijät. Lilli, Simo, Tyrä, Jali ja Uolevi odottavat malttamattomana treenien alkamista sekä lopulta myös ensimmäistä keikkaansa Kissalaakson rokkifestarien päälavalla! Paikalla ovat ainakin Hippi Hirvi kavereineen sekä lauma punk-kanoja, jotka ujostelevat kuuluisaa rokkitähteä Hometta. Mahtaako Jytäjyrsijöiden keikka sujua hyvin jännityksestä huolimatta, onhan yleisössä myös kaikkien fanittama Torahammas-bändi?

Kenelle? 0.─3.-luokkalaisille. Erityisesti kaikki soittamisesta ja rokkielämästä innostuneet villiintyvät tästä kertomuksesta, joka saa aikuisenkin lukijan nauramaan!

OMA SOITTIMENI

Millainen olisi juuri sinun soittimesi? Onko se kitara, basso, rummut vai kenties jokin kosketinsoitin? Millaisia muita soittimia bändissä voisi olla? Minkä värinen soittimesi on, entä onko se suuri vai pieni? Miten se ääntää? Lähteekö siitä kova vai hento ääni? Piirrä tai kirjoita omasta soittimestasi!Soittimella voi olla tietysti myös jotain aivan supererikoisia tavallisuudesta poikkeavia piirteitä. Se voi olla myös kahden tai useamman soittimen mieletön yhdistelmä.

MEIDÄN OMA BÄNDI

Asuukohan alakerrassa joogaava sarvikuono? Vai jonglööraava mammutti? Alakerrassa ei asu mammutti tai sarvikuono vaan pikkuruinen Lilli, joka on kutsunut joukon rokahtavia järsijätuttaviaan kylään. Näissä bileissä jorataan, ja vierailla riittää juttua lempibändeistään. Lilli kertoo kiinnostavan uutisen. Lilli, Simo, Tyrä, Jali ja Uolevi ovat perustaneet bändin nimeltä Jytäjyrsijät. Vieraat höristelevät korviaan. Jyrsijärokkia! (s.4−6.)

Keksikää lisää äänekkäitä naapureita joogaavan sarvikuonon ja jonglööraavan mammutin lisäksi. Yhdistäkää kiinnostava harrastus äänekkääseen eläimeen ja keksikää näille eläinhahmoille lopuksi aivan uudet rokkaavat nimet.

Kootkaa ryhmän yhteinen rokkibändi keksimistänne asukkaista. Miettikää yhdessä bändillenne vetävä nimi Jytäjyrsijöiden tyyliin: Jytäjyrsijät-sana on yhdistelmä sanoista jytä(mieti mitä se tarkoittaa?) ja jyrsijä (tiedätkö,mikä se on?) Keksikää omalle bändillenne nimi vastaavalla tavalla yhdistämällä kaksi sanaa, joista toinen on jokin ääntä kuvaava sana ja toinen jokin eläinlaji!

JYTÄAAKKOSET

Keksi omalle rokkibändillesi aakkoset teoksen lopun Jytätietoutta-osion hengessä! Tieto-osiossa on esitelty muun muassa Miksaaja, Fani, Treenikämppä ja Savukone, sekä muita Jytäjyrsijöille tärkeitä asioita. Mitkä jutut ovat omalle bändillesi elintärkeitä? Listaa vaikkapa kaikki aakkoset A:sta Ö:n, ja keksi yksittäisiä, omalle bändillesi tärkeitä sanoja, jotka alkavat kullakin aakkosen kirjaimella. Voit myös listata tärkeitä juttuja bändisi nimen mukaan siten, että aloitat jokaisen nimessä olevan kirjaimenmukaan isolla alkukirjaimella.

©Valveen sanataidekoulu 2016
Lumotut Sanat