Siirry sisältöön

Tervemenoa Taika Taksinen

Otava 2015
Siri Koluja Lena Frölander-Ulf (kuv.)
GENRE
Romaani
FESTIVAALIVUOSI
2016
KOHDERYHMÄ
Lapset

Muutto Sirkuslaaksoon heittää Roosan suoraan seikkailun pyörteisiin. Sirkuslaaksoa hallitsee noituus, ja pian Roosa huomaa, että lähiönoita Taika Taksinen liittyy takuulla kadonneiden lasten tapauksiin. Roosan apuna tutkimuksissa toimii nokkela Lars, jonka neuvokkuuden ansiosta päästään perille noidan taikojen laajuudesta.

Kenelle? 4.─7.-luokkalaisille. Etenkin kaikille seikkailunnälkäisille ja taikuuden ystäville!

SEIKKAILUKORTTI

Vuoden viimeisenä päivänä, uudenvuodenpäivänä, minä kirjoitin sen vuoden seikkailukorttiin: Tänä vuonna minä kohtasin lähiönoidan.(s.11).

Kirjoita omaan seikkailukorttisi vuoden suurin yllätys tai suurin seikkailu. Voit kirjoittaa seikkailukortin viime vuodesta tai kuluvan vuoden jo eletyistä kuukausista. Seikkailu voi olla oikeasti eletty tai erityisen paljon toivottu unelmaseikkailu, jonka soisi toteutuvan. Tee seikkailukortistasi arvokkaan näköinen ja mieti sille hyvä säilytyspaikka.

KUMMALLISIA NUMEROITA

─ Paljonkos sinä täytät?
─ Kymmenen, minä sanoin ylpeästi.
─ Ohhoh, noidan luku, sehän on tosi kiinnostavaa, sanoi naapuri Monninen.(s.13.)

Lukuihin liittyy paljon symbolisia merkityksiä, joita kirjallisuudessa käytetään hyödyksi. Tiesitkö, että esimerkiksi luku 7 symboloi aikaa ja luku 4 nerokkuutta? Keksi uusia tarkoituksia ja nimiä luvuille. Liitä lukusanaan esimerkiksi taruolentojen tai eläinten nimiä. Minkä nimen keksisit luvulle 100 tai luvulle 9? Mitä muita lukuja haluaisit nimetä? Listaa mahdollisimman monta lukua ja niiden nimitystä. Keksi hersyvän hauskoja tai kutkuttavan jännittäviä nimiä.

Mikä oman syntymäpäiväsi nimi voisi olla ja miksi? Miten nimi voisi liittyä sinuun? Entäpä syntymävuotesi? Keksikää yhdessä samana vuonna syntyneen kaverin kanssa nimi ja nimen selityssyntymävuodellenne. Tutkikaa netistä, mitä syntymävuotenanne on tapahtunut ja keksikää tapahtumien perusteella kyseiselle vuodelle oma nimi.

NÄKYY NÄKYMÄTÖNTÄ

Lars oli aivan varma, että tontilla oli talo. Hän todisteli sitä kerta toisensa jälkeen, osoitteli auringonsäteitä ja sitä, miten ne taittuivat tontin takalaidan kuusten välistä, mutta tuntuivat pysähtyvän johonkin. Larsin mukaan näkymättömän talon takaseinä pysäytti valon kulun.(s.64.)

Kirjoita näkymätön näkyväksi. Mistä voit huomata näkymättömäksi muuntautuneen ihmisen? Miten löydät näkymättömäksi taiotun kaupungin tai taikaesineen?

Kirjoita näkymätön kaupunki, johon haluaisit ehdottomasti vierailulle tai kenties jopa asukkaaksi. Mitä kaikkea unelmiesi kaupungissa olisi? Minkälaisessa talossa asuisit? Miltä näyttäisi unelmiesi koulu tai huvipuisto? Mitä kaupungissasi syötäisiin aamupalaksi? Mitä siellä harrastettaisiin iltaisin? Piirrä kartta tai kuva näkymättömästä kaupungistasi tai jostain sen erityisen ihanasta rakennuksesta tai huoneesta.

KUMMALLISTA KÄYTÖSTÄ

Rontti seisoi kaksi mansikkajäätelötötteröä käsissään ja näytti etsivän katseellaan Pööttiä, joka oli kadonnut kioskin taakse. Hetken päästä Pöötti ilmestyi entistä hikisempänä ja nuhjuisempana. Hän kantoi hampaissaan sätkyttelevää paksua hiirtä. Rontti alkoi huutaa.(s.122.)

Keksi ihminen, joka on alun perin ollut eläin. Mikä eläin hän on ollut? Mikä hänen ihmisnimensä on? Kirjoita pieni tekstikatkelma, jossa ihmisen käytöksestä näkyy eläinlajille tyypillisiä piirteitä.

©Valveen sanataidekoulu 2016
Lumotut Sanat