Siirry sisältöön

Unenkuiskaaja (kokoelmasta Pikku-Kulta ja Tähtikarhu)

Mäntykustannus 2011
Inkeri Karvonen ja Kati Vuorento (kuv.)
GENRE
Sadut
FESTIVAALIVUOSI
2017
KOHDERYHMÄ
Lapset
PROJEKTI, JOHON KIRJA LIITTYY
Unikudelmia

Inkeri Karvosen Unenkuiskaaja on yksi kahdestatoist avuoden aikasadusta kokoelmassa Pikku-Kulta ja Tähtikarhu. Se on kiehtova kertomus unentuojasta, jonka tehtävänä on saatella maanalaiseen talviuneen kevätkukkien sipulit, pienen pienet siemenet, perhostoukat ja monet muut pikku hyönteiset. Työssään Unenkuiskaaja seuloo multaa ja menneen kesän kauneimpia muistoja; hänsilittää silkkiunikon terälehtiä ja vanhojen puiden kylmän kyhmyröitä. Satu hurmaa lukijansa viisaudellaan ja herkkävireisellä kauneudellaan.

Kenelle? Unenkuiskaaja on satujokaiselle, jota kiehtovattarinat, unet ja niiden ihmeelliset kudelmat

UNENTUOJIA

-Tervetuloa takkatulen ja unien lämpöön, Unenkuiskaaja kutsui ystävällisesti.
Eipä aikaakaan, kun takan loimussa värjötteli joukko kohmeisia hyönteisiä, perhostoukkia omat unikotelonsa kantamuksinaan, kuoriaisia, siementenkerääjiä, sipulinpyörittäjiä. Jotkut torkkuivat jo puoliunessa. Tasaisena virtana niitä vaelsi tulen ääreen, viimeisimmät lumen yllättäminä. Unenkuiskaaja saatteli jokaisen omalle univuoteelleen, peittelija kuiskasi onnelliseen uneen. (s. 50–51.)

Unenkuiskaaja saatteleetalviuneen monenlaisia hyönteisiä, kukkasipuleitaja pikku siemeniä. Talven kuluessa hän huolehtii myös Vanhoista Puista ja hoitaa niiden juuripahkoja ja kivun kovettumia. Mutta kuka nukuttaakoirat, kissat, siilit, mäyrät jaakvaariokalat? Miten koivut, mustikanvarvut jaomenapuut osaavat nukahtaa talviuneen?

Kenet tai minkä sinä haluaisit nukuttaa? Keksi aivan oma unentuoja.Kenet hän nukuttaa uneen? Miltä unentuoja näyttää? Minkä kokoinen hän tuo? Muistuttaako hän ihmistä, vai onko hän enemmän jonkin eläimen tai satuolennon kaltainen? Onko unentuojalla joitain erityistaitoja tai taikavoimia? Millä tavalla hän saa nukkujansa nukahtamaan? Miten hän saa aikaan hyviä unia, entäpä painajaisia? Kirjoita pieni tekstitai vaikka kokonainen satu omasta unentuojastasi.

©Valveen sanataidekoulu 2017
Lumotut Sanat