Siirry sisältöön

Unikon satuja

WSOY 2005
Marjatta Kureniemija Christel Rönns (kuv.)
GENRE
Sadut
FESTIVAALIVUOSI
2017
KOHDERYHMÄ
Lapset
PROJEKTI, JOHON KIRJA LIITTYY
Unikudelmia

Unikon sadut ovat ihastuttaneet jo sukupolvien ajan. Kirja on julkaistu jo vuonna 1947 ensimmäisen kerran,ja Kureniemen teksti on kestänyt uskomattomanhienosti aikaa yli 70 vuoden ajan. Tarinat Nukkumatin siskosta Unikosta kiehtovat edelleen ja retket leikkikalumaahan ja hyvien unien lakritsipuiden juurelle houkuttavat aina vaan. Teos on yhtenäinen kokonaisuus, mutta jokainen tarina toimii mainiosti myös itsenäisenä pikku tarinana. Christel Rönnsin veikeä kuvitus kuljettaa ajattoman teoksen tälle vuosituhannelle.

Kenelle? Mielikuvituksen nälkään vaikka jo päiväkoti-ikäiselle ääneen luettuna. Sadut toimivatmainiosti myös alakoulussa.

LUONNONILMIÖIDEN SELITYKSIÄ

”Äiti, mitä tuo punainen väri tuolla taivaalla on?” kysyi Juhani.
”Ja äiti, mitä tuo sininen on, joka on sen punaisen päällä?” Riitta uteli.
Äiti katsoi hymyillen lapsiin.
”Ettekö tiedä, että aurinko juuri on menossa nukkumaan. Hän pukee illalla ainapunaisen yöpaidan päälleen. Ja sitten hän vetää paksun, sinisen pilvipeiton korvilleen, ettei hänen tule kylmä. Pikkuisen hänenyöpaitansa lievettä on jäänyt näkymään peitteen alta. Se tietää sitä, että huomenna on kaunis ilma.”(s. 54.)

Keksitään vaihtoehtoisia tarinallisia selityksiä luonnonilmiöille:Mikä on ukkonen, kuutamo, sade, tähtitaivas jne.? Lopetetaan tarinallinen selitys sanoin: Se tietää, että....

UNIKIRJEITÄ

Seuraavana päivänä Juhani haki kynän ja paperia ja maaten Riitan kanssa vatsallaan vinttikamarin lattialla he kyhäsivät kokoon seuraavan kirjeen:

HYVÄ UNIKO ME OLAA KESÄNIEMESÄ. JUHANI JA RITTA

A) Kerrotaan ja kirjoitetaan ryhmässä Unikon vastaus Juhanin ja Riitan kirjeeseen. Mitä Unikko ajattelee lasten kirjeestä ja Kesäniemeen muutosta? Mitä Unikolle muuten kuuluu?

B) Kirjoita kirje Unikolle tai Nukku-Matille. Kirjeitä kirjoitetaan joulupukille, ainakin kerran vuodessa. Unikolle tai Nukku-Matille voisi kirjoittaa kirjeen vaikka joka päivä. Kirjoita unien toivelista. Käytä kirjeessäsi seuraavanlaista kaavaa:

Hei _____________

Minä olen _________________________. Minusta on hauskaa ___________________________. Tällä viikolla _____________________________________________________. Toivoisin että saisin nähdä nämä unet:
1. _______________________________
2. _______________________________
3. _______________________________

________________ terveisin, ______________________________

HERKKUMAISEMA

Eräiden puiden rungot olivat hauskan kirjavia ja juovikkaita. Ne maistuivat piparmintulle. Mutta ei siinä kaikki. Kaikissa puissa riippui mitä ihmeellisimpiä lehtiä, kukkia ja hedelmiä. Kaikki ne olivat karamellejä, jos jonkin värisiä, muotoisia ja makuisia. (s. 13.)

Tutki omaa lähimaisemaa. Kurkkaa vaikka ikkunasta ulos tai nappaa kännykkäkameralla kuva kotipihastasi tai kotimatkalta. Kuvittele ja huvittele ajatuksella, että koko maisema, kaikki puut, pensaat, tiet, ojat, kivet, talot ja ihan kaikki, olisikin jotainherkkua niin kuin Hyvien Unien Maassa. Listaa havaintoja herkkumaisemasta: lakritsipuita, turkinpippurikiviä, vaahtokarkkiruohoa, Dominokeksileikkimökki. Voit aloittaa tekstisi sanoilla:

Minun unimaailmassani puut/leikkimökki/keinulauta/päivänkakkarat olisi/olisivat...

©Valveen sanataidekoulu 2017
Lumotut Sanat