Siirry sisältöön

Dröm om drakar / Lohikäärmeunia

S&S 2015
Sanna Tahvanainen,Jenny Lucander(kuv.) jaKatriina Huttunen(suom.)
GENRE
Kuvakirja
FESTIVAALIVUOSI
2017
KOHDERYHMÄ
Lapset
NÄYTTELYTUOTANTO
Unikudelmia

Sanna Tahvanaisen Lohikäärmeunia kertoo äidistä, joka osaa tehdä töitä muttei nukkua. Eräänä iltana Bella kuiskaa vahingossa,tavallisten hyvän yön toivotusten sijaan,äidille ”Katso lohikäärmeunia.” Silloin äiti nukahtaa ja näkee ihmeellisen unen lohikäärmeistä.Jenny Lucanderin ajaton ja iätön kuvitus on paitsi satumaisen maalauksellisia maisemia myös hurmaavan runsaita yksityiskohtia.

Kenelle? Lohikäärmeunia on kuvakirja kaikenikäisille, aina leikki-ikäisistä aikuisiin.

SANAVARASTOJA

Bella käskee äidin laskea lampaita. Silloin uni tulee. Äiti ei halua laskea lampaita. Hän sanoo että kurkkua kutittaa heti kun hän vain ajatteleekin lampaita. Sen sijaan äiti haluaa laskea asioita jotka alkavat A:lla. Alijäämä. Arvopaperipörssi. Asuntolainan korkovähennys.Aliravitsemus. Avustuspaketti. Asidofilus bifilus.

A) Bellan äiti ei saa unta. Bella kuiskii äidin korvaan unettavia asioita, mutta se ei auta. Äiti ajatteleevainnumeroita ja laskee A:lla alkavia asioita, joista syntyy A-sanojen varasto. Tehkää yhdessä sanavarastoja Bellan ja äidin tapaanja kirjan aukeama inspiraation lähteenä: unettavat sanat, A:lla alkavat sanat, joillain muilla kirjaimilla alkavat sanat, ahdistavat sanat, ruudulliset sanat,pahat sanat, sairaat sanat jne.

B) Keksi eri kirjaimilla alkavien sanojen listoja edellisen tehtävän tapaan. Valitse kiinnostavin sanalistaja kirjoitalistan sanoja käyttäen lyhyt viesti ystävällesi tai perheenjäsenellesi. Taivuta ja lisää sanoja tarpeen mukaan.

KATSO LOHIKÄÄRMEUNIA

Unessa äiti seisoo punaisilla kallioilla. Kallionkoloissa kasvaa pieniä puita. Myrskyn kaatamia isoja puita makaa juuret pystyssä. Äiti katsoo taivaalle. Siellä lentää vanha lohikäärme.

A) Unessa äiti matkustaa lohikäärmeiden maahan, missä tapaa monenlaisia ja monenikäisiä lohikäärmeitä munista vanhuksiin. Millaiseen maailmaan sinä haluaisit unessa matkustaa? Tehkää retki unimaahan. Laittakaa huone pimeäksi ja menkää köllöttelemään lattialle. Kuunnelkaa jotain maalauksellista instrumentaalimusiikkia, jonka mukana pääsette omaan unien maahan. Miettikää, miltä unimaassa näyttää, tuoksuu, kuulostaa. Millaisia outoja, erikoisia ja aivan hassuja tai kummallisia kasveja, puita, teitä, vesistöjä, rakennuksia jne. unimaassa näet. Opettaja voi kuuntelemisen aikana ohjata muutamilla kysymyksillä ajatuksen kulkua oman unimaansuuntaan. Kuuntelemisen lopuksi jokainen saa kirjoittaa ja piirtää oman unimaan ympäristön tai jopa kartan.

B) Bellan äidin unimaassa vilisee erilaisia lohikäärmeitä. Millaisia outoja, erikoisia ja aivan hassuja tai kummallisia olentoja kohtaatomassa unimaassasi?Keksi olennon laji,nimi, ikä, ulkonäkö, elinympäristö, koti, perhe, luonteenpiirteet jne. Kirjoita kuvaus siitä hetkestä kun kohtaat olennon ensimmäisen kerran. Miltä se tuntuu sinusta, entäpä olennoista. Voit piirtää olennosta myös kuvan ja/tai sarjakuvan.

C) Kirjoita tarina vierailustasiomaan unimaahan. Aloita tarinasi näin: Unessa minä seisoin ______________________ (missä).Jatka tarinaa vastaamalla seuraaviin kysymyksiin? Miltä unimaassasi näytti? Mihin katsoit? Mitä näit? Millainen kohtaamasi olento on? Kuvaile olentoa ja mitä se tekee? Mitä tapahtuu, kun olento huomaa sinut? Kirjoita vuoropuhelu olennon kanssa. Kerro miten jatkat matkaa.

©Valveen sanataidekoulu 2017
Lumotut Sanat