Siirry sisältöön

Elli ja unenpää

Otava 2013
Mila Teräs ja Karoliina Pertamo (kuv.)
GENRE
Kuvakirja
FESTIVAALIVUOSI
2017
KOHDERYHMÄ
Lapset
NÄYTTELYTUOTANTO
Unikudelmia

Kun Elli odottaa unta, äiti neuloo hänen vieressään. Elli ajattelee unenpäätä. Tänään unenpää on karannut, ja kummalliset varjot kasvavat nurkissa. Mitä unenpää oikein on? Onko se lankaa? Mila Teräksen kerronta kuljettaa kuun suuriin saleihin ja unieläinten puutarhaan. Karoliina Pertamon kuvitus leikkii unien pehmeillä tunnelmilla.

Kenelle? Teos on herkullisimmillaan yhdessä luettuna kotona, päiväkodissa, esikoulussa ja alkuopetuksessa.

UNISIA AJATUKSIA

Kuu solahtaa huoneeseen rullaverhon raosta. Sen valossa Elli näkee peiton päällä langan. Onko siinä vihdoinkin unenpää? (s. 19.)

Millaisen unen haluaisit nähdä? Mille unessa tuoksuu? Piirrä kuva omanunesi maailmasta ja kirjoita kuvaan tärkeää unitietoutta: Kuka unessasi seikkailee? Minkä värinen uni on? Mille unessa tuoksuu?

UNEN PEHMEÄ PÄÄ

Kohta Elli tuntee kädessään jotakin villaista ja lämmintä. Se on unenpää. Minne se hänet tällä kertaa vie? Vain kuu tietää. (s. 31.)

Elli nukahtaa kädessään villainen unenpää. Tehdään unitauluja!Unitauluun tarvitaan pitkä suikale kartonkia yöksi ja erivärisiä villalankoja uniksi. Liimatkaa villalanka kiemurtelemaan omaa unimatkaansa kartongille. Miettikää, millaista unta kuvaa juuri tuon tietyn langan väri ja tuntu. Miten unilanka kiemurtelee yössä? Millaisia unen tapahtumia langan mutkat kuvaavat? Kirjoittakaa unia, jotka kiemurtelevat unilangan mukana kartongin halki.

KUUN PUUTARHASSA

Kuun puutarhassa vaeltaa unilampaita. Elli silittää niiden pilvenvalkoista villaa. Lampaat syövät ruohoa metsämansikkamättäillä. Ne kuuntelevat tuulten suhinaa.(s. 24.)

Kuun puutarhassa Unineidon kanssa asuvat unikissat ja unilampaat. Suunnittele kuun puutarhaan oma unieläin. Unieläimen voi askarrella kieputtamalla lankaa tyhjän vessapaperirullan ympärille tai eläimen muotoon kartongille. Valitse unilanka tarkoin: valkoinen pörröinen unenpäälanka kuljettaa varmasti mukanaan aivan erilaista unta kuin sininen samettilanka. Mikä unieläimesi on? Missä se asuu? Mitä se syö? Keksi unieläimellesi herkullinen uninimi.

©Valveen sanataidekoulu 2017
Lumotut Sanat