Siirry sisältöön

Viestejä Koomasta

Tammi 2016
Marja-Leena Tiainen
GENRE
Romaani
FESTIVAALIVUOSI
2017
KOHDERYHMÄ
Nuoret
NÄYTTELYTUOTANTO
Unikudelmia

Viisitoistakesäisen Silvan elämä saa hurjan käänteen, kun hänet yllytetään hyppäämään sillalta. Hypyn jälkeen Silva herää oudossa paikassa,Koomassa. Siellä hän tapaa paitsi muita kuolemanvaarassa olevia, myös tuonpuoleisia, joilta hänsaa tehtäväkseen viedä viestejä eläville.Marja-Leena Tiainen käsittelee tummia teemoja, kuten kuolemaa, surua ja kiusaamista, valoisan toiveikkaasti. Viestejä Koomasta on vetävä nuortenromaani, joka nappaa lukijan nopeasti koukkuunsa. Se on myös kiehtova entä jos -kertomus, joka pohtii, mistä kooman kaltaisessa unitilassa voisi olla kyse.

Kenelle? Viestejä Koomasta on erityisen kolahtavaa luettavaa yläkouluikäisille.

MINÄKERTOJA JA SALAPERÄINEN X

-Hei.
Ääni kuuluu läheltä. Samassa joku alkaa ravistella minua. Avaan silmäni ja kampean istumaan. Siristeltyäni hetken tunnistan viereeni istuneen tytön. Tallityttö on riisunut kypäränsä. Vehnänvaaleat hiukset on solmittu niskaan palmikolle. Tytön poskiin kaivertuvat syvät kuopat, kun hän hymyilee ja ojentaa minulle vesipullon.
-Juo vähän, niin virkistyt.
Otan pitkän kulauksen ja annan pullon takaisin.
-Kiitos.
-Minä olen Katariina Hyvönen, kavereille Kata, tyttö sanoo. (s. 43.)

Kirjoita kohtaus, jossa minäkertoja tapaan jonkun. Vasta kohtauksen viimeisessä paljastuu, kenestä oikein on kyse. Kokeile samankaltaista rakennetta kuin esimerkkikatkelmassa:
a)Repliikki: X sanoo jotain minäkertojalle.
b)Kuvaus: Miltä repliikki kuulostaa kertojan mielestä?
c)Tapahtuma: Mitä kertojalle tapahtuu, ja/tai mitä hän tekee?
d)Kuvaus: Miltä repliikin sanonut X näyttää ja vaikuttaa?
e)Repliikki: X sanoo taas jotain kertojalle.
f)Tapahtuma: Mitä kertojalle tapahtuu, ja/tai mitä hän tekee?
g)Repliikki: Kertoja sanoo jotain X:lle
h)Repliikki: X kertoo, kuka hän on.

PAIKKOJA

Valkoiseksi rapattu talo oli rakennettu rinteeseen. Takorautaportilta lähti laattakivipolku etuovelle. Ikkunat olivat pimeät. Oliko talossa ketään kotona? Oliko tuo Wirtastentalo?(s. 139.)

Kirjoita paikankuvaus. Aloita tekstisi muutamalla paikkaa kuvailevalla virkkeellä ja lopeta se 2–3 kysymykseen, johon ei tule vastausta.

TUTTU REITTI KIRJOITTAMALLA

Taivas oli tummunut ja tuuli yltyi. Silva lisäsivauhtia ennättääkseen pois sateen alta. Hän ylitti Varsalantien ja jatkoi sitten huoltoaseman ohi urheilukentän ja terveyskeksuksen suuntaan. Kaukana pellolla näkyi Varsalan kauppakeskus. Pyörätie kulki leveän kadun viertä. Varsalantie oli kaupungin sisääntuloväylä. Liikenne oli vilkasta, henkilöautojen seassa näkyi paljon matkailuautoja. Vähän ennen Väinölän risteystä oli bussipysäkki, jolle oli parkkeerattu harmaa henkilöauto. Penkalla, vääntyneen sähköpylvään luona seisoi nainenja kaksi lasta. Nainen laski jotain maahan.
Kynttilä, Silva havaitsi.
Penkalla oli entuudestaankin kynttilöitä ja kukkia. (s. 11.)

Kokeile henkilöhahmon kuljettamista paikasta toiseen kirjoittamalla! Valitsealuksi jokin itsellesi tuttu reitti, vaikka koulumatka. Käy kävelemässä reitti läpi ja pohdi kulkiessasi, mitä asioita matkan varrelta voisit mainita tekstissäsi.Tekstin henkilö voitolla sinä itse tai joku fiktiivinen henkilö tai olento!

1) Aloitatekstisi esimerkkikatkelman tapaan kuvailemalla jollain tapaa säätilaa.
2)Jatka kertomalla, millä tavalla henkilösi liikkuu(pyörällä, kävellen, juosten, peloissaan, väsyneenä, ajatuksissaan tms.).
3) Kuljeta henkilöäsi eteenpäin mainitsemalla paikkoja ja näkymiä, joita hän ohittaa kulkiessaan.
4) Kuvailepaikkaa, jota henkilösi lähestyy.5)Päätä tekstisikohtaan, jossa henkilösi huomaa reitillään jotain tavallisesta poikkeavaa. Mitä?

©Valveen sanataidekoulu 2017
Lumotut Sanat